Пістолет для самооборони

Пістолет для самооборони. Дозвіл на пістолет. Газові, травматичні пістолети. Пістолети Флобера, пневматичні пістолети. Носіння пістолета. Основні навички володіння пістолетом. Тактична стрілянина. Самозахист від пістолета. Мати пістолет чи ні?

Пістолет для самооборони«… Творець наділив людей різними можливостями,  але Семюель Кольт зумів зрівняти їх…»

З усіх створених людьми видів вогнепальної зброї, саме  короткоствольна зброя – пістолет – відіграла значну роль в історії самозахисту. Не дарма творця простого і дешевого самозарядного револьвера Семюеля Кольта називали “Великим Зрівнячем”, а найпопулярніший револьвер Кольт 45-го калібру – “Миротворець”.

Доступна для придбання практично будь-кому, багатозарядна швидкостріляюча зброя дозволяла зрівняти шанси на вирішення конфлікту і не залежала від того, яка зі сторін фізично сильніша чи численніша.

Пістолет для самооборони
Відомий Colt Piecemaker (“Миротворець”)

У наш час ця якість пістолета так само дієва, як і майже 200 років тому. Неважливо, наскільки сильний ваш супротивник, неважливо чемпіон він з якогось виду єдиноборств чи ні, неважливо, відчайдушний він вбивця чи витончений аристократ, і навіть, до певної міри, не має значення кількість таких суперників – пістолет завжди дає вам перевагу, або, як мінімум, зрівнює ваші шанси, якщо суперники також озброєні вогнепальною зброєю. Це все – так! Але нагадаємо, що дуже важливо, щоб ви самі були підготовлені та вміли володіти своєю зброєю! У руках дилетанта найсучасніший Glock буде не більше, ніж шматком заліза.

Службова й цивільна зброя

Згідно законодавству зброя, зокрема й короткоствольна,  поділяється на службову та цивільну. Але реально чіткого поділу немає. Найкращі зразки пістолетів і револьверів, які визначаються виробником як цивільна зброя, цілком можуть бути службовою зброєю в якійсь воєнізованій охороні. Службовою може бути не тільки вогнепальна бойова зброя, як, наприклад, пістолет ПМ, а й газовий ФОРТ-12Г або травматичний ПМ-Т (копія ПМ) і навіть пневматичний Gletcher з кульками 4,5мм.

Пістолет для самооборони
Пістолет Fort-14ТП – прийнятий на озброєння ЗСУ та в поліції

У загальному випадку, звичайно, службова зброя, якою озброєні службовці ЗСУ, поліції або частин спеціального призначення, є вогнепальною, а та, яка не є вогнепальною, відрізняється значно кращими технічними характеристиками: калібром, скорострільністю, початковою швидкістю кулі і т.д. –  тими характеристиками, які, зрештою, впливають на вражаючу здатність зброї.

Цивільна зброя – це не тільки пістолети та револьвери, які призначені для самооборони (наприклад травматичні, газові та пневматичні), але й мисливські, спортивні та спеціальні пістолети.  

Спеціальні пістолети

Сюди відносяться зразки, призначені для використання в спеціальних умовах, але які при застосуванні їх проти людини здатні завдати серйозних травмувань або навіть вбити. До такого виду зброї відносяться, наприклад, сигнальні пістолети («ракетниці»), стартові або будівельні пістолети (для забивання дюбелів у бетон).

Дозвіл на пістолет

У наступних розділах ми розглянемо окремі види короткоствольної зброї і дамо коментар щодо кожного виду пістолетів і револьверів: потрібний для них дозвіл чи ні. У цьому ж розділі ми розглянемо дозвільну систему, що діє в Україні на час публікації цієї статті.

Пістолет для самооборониУ загальному випадку вся дозвільна система для короткоствольної зброї діє таким чином:

  • Для придбання короткоствольної зброї в органах дозвільної системи МВС України необхідно отримати “Дозвіл на придбання” певного виду зброї. Тобто купити пістолет, який вважається короткоствольною зброєю, без такого дозволу не вийде.
Довідка: Для газової та гладкоствольної зброї всі дозволи оформлюються у міській дозвільній службі, для нарізної та травматичної зброї – у обласної.

 

  • Після придбання короткоствольної зброї необхідно отримати “Протокол контрольного відстрілу” в афільованому науково-дослідному криміналістичному центрі. У ньому буде зроблено три контрольні постріли, і дані про них зберігатимуться в єдиній базі даних для подальшої ідентифікації зброї у разі використання її у будь-яких конфліктах.
  • Після покупки пістолета та маючи на руках “Протокол контрольного відстрілу” його власник зобов’язаний отримати “Дозвіл на зберігання та використання”, який видається терміном на три роки. Кожні 3 роки необхідно повторно проходити процедуру отримання дозволу на зберігання та використання. Документи необхідні ті самі, що і при отриманні “Дозволу на придбання”, за винятком довідки про відсутність судимості.

Список документів для отримання дозволу на придбання пістолета:

  1. Довідка про відсутність судимості. Отримати таку довідку можна в обласних та міських центрах МВС особисто або якщо у вас є електронний підпис – замовити on-line на сайті gov .ua
  2. Медична довідка (форма №127/o).
  3. Рапорт дільничного міліціонера щодо огляду умов зберігання зброї. У Вас попередньо має бути придбаний та встановлений сейф для зберігання зброї.
  4. Заява на ім’я начальника дозвільної служби.
  5. Квитанція про оплату послуг дозвільної системи.
  6. Для придбання мисливської та травматичної зброї необхідно надати Довідку про проходження матеріальної частини зброї. Таку довідку можна отримати на спеціальних курсах.

 

Треба сказати, що легально купити бойовий вогнепальний пістолет чи револьвер – неможливо. Тільки – травматичний і лише певним категоріям населення, а саме:

  • народним депутатам;
  • журналістам;
  • працівникам суду, правоохоронних органів та їх родичам;
  • фізичним особам, які беруть участь у кримінальному судочинстві (проходять як свідки, які бояться за своє життя)
  • громадянам, які охороняють громадський порядок та/або державний кордон (дружинники).

Пістолет для самооборони

Пістолет для самооборони

З визначення пістолета як особистої зброї самооборони випливає і низка загальних вимог щодо неї:

  • Пістолет повинен мати високу зупиняючу дію;
  • Кучність і влучність повинна забезпечуватися при стрільбі як прицільно, так і навскидку (при «інстинктивному» прицілюванні);
  • Швидкострільність повинна бути достатньою для надійного ураження однієї або декількох цілей на малих дальностях (для самозарядних зразків вона становить 20-25 пострілів за хвилину);
  • Маса, розміри та форма пістолета повинна забезпечувати зручність його використання як особистої зброї;
  • Конструкція пістолета повинна гарантувати надійність і безвідмовність дії в різних умовах, безпеку поводження та зручність обслуговування.

На жаль, зовсім не всі не тільки зразки, а й види пістолетів, які пропонуються як зброя самооборони, повністю відповідають цим критеріям.

Газові пістолети та револьвери

Принцип дії газового пістолета полягає в тому, що при пострілі він створює аерозольний струмінь із суміші газів, що мають дратівливу дію: атакована людина відчуває гостру різь в очах, а якщо вдихне газ – і в органах дихання. Принцип дії цієї зброї такий самий, як і у газового балона, тільки відстань, на яку діє  струмень, дещо більше: замість 1-3 метрів у газового балончика, пістолет викидає струмінь до 5 метрів.

Пістолет для самооборони
Струмінь сльозогінного газу з газового пістолета вилітає на відстань до 5 метрів, але все залежить від умов пострілу

Вартість газового пістолета – в середньому від $125 до $350. Вартість пострілу – $0.5-$1.

Часто газові пістолети виготовляються як точні копії бойових пістолетів і одним своїм виглядом можуть зупинити неозброєного супротивника. Для протистояння із озброєним злочинцем такі пістолети абсолютно не годяться.

На жаль, це саме той тип зброї, який не відповідає ряду основних критеріїв пістолета для самооборони. Зупиняючий ефект такої зброї важко передбачити – він залежить від того, де і як проводиться постріл. Наприклад, ефективність пострілу буде мінімальною на відкритому повітрі за вітряної погоди. І, навпаки, у закритому приміщенні постріл із газового пістолета буде небезпечним і для самого власника. Газова зброя, вся без винятку, підлягає досить складній процедурі реєстрації та отримання дозволу на зберігання. При цьому ефективність його використання дуже спірна.

Саме завдяки всім цим мінусам ми не можемо рекомендувати газові пістолети як надійний засіб самооборони.

Пістолет для самооборониТравматичні пістолети та револьвери

Травматичні пістолети є більш ефективною зброєю самооборони і в більшості випадків відповідають основним вимогам зброї самооборони. Постріл проводиться гумовою кулею за допомогою такого ж принципу, як і в бойовому пістолеті – пороховим зарядом у гільзі. Більшість моделей має початкову швидкість вильоту кулі до 300 м/c і здатні завдати відчутної шкоди на відстані до 10 м. Принципово можливо вбити людину з відстані 1-2 метри, якщо постріл прийде в голову, живіт або в область серця. Тому на малих відстанях рекомендуються постріли по кінцівках, і лише на відстанях понад 3 м у разі реальної небезпеки – в область тулуба, але не в голову.

Пістолет для самооборони
Наслідки пострілу з травматичного пістолета

Вражаюча здатність травматичного пістолета різко знижується взимку, коли супротивник одягнений у теплий і товстий одяг, і, навпаки, підвищується влітку. Це завжди варто враховувати.

Вартість травматичного пістолета від $200 до $600. Вартість патрона – $0,5 -$1. Купити травматичний пістолет можна лише за наявності дозволу та далеко не всім.

Для довідки: І газові, і травматичні пістолети, і револьвери найчастіше представляють собою ослаблені копії бойової зброї. Вони виготовлені з інших матеріалів, у зв’язку з чим використання бойового патрона навіть за однакового калібру неможливе. Пістолет просто розірве в руках стрільця. Газові пістолети часто мають перегородку в стволі, що перешкоджає проходженню будь-якої кулі. Переробка такої зброї в бойову – кримінально карається і не має жодного сенсу.

Пістолети під патрон Флобера

Патрон ФлобераУ 1845 році Луї Флобер представив свій варіант єдиного патрона, спорядженого кулею, у якому повністю був відсутній пороховий заряд. Роль метального заряду в цьому патроні відведена капсулю. Патрон Флобера – це патрон бокового бою, який має дуже малу кінетичну енергію, і тому використання його в сучасних автоматичних пістолетах абсолютно неможливо – маленького капсульного заряду не вистачить на пересмикування затвора та екстракцію гільзи з патронника. Пістолети, що з’явилися нещодавно під патрон Флобера ПМФ-1 і ПТФ-1, що імітують зовні бойовий ПМ (Пістолет Макарова) насправді такими не є. Усередині вони мають револьверний механізм.

Пістолет для самооборони
Пістолет ПМФ-1 під патрон Флобера можна вільно купити в інтернет-магазині – жодних дозволів не потрібно. Зовні ПМФ-1 точна копія популярного ПМ.

Револьвери та пістолети під патрон Флобера, які можна купити в Україні мають калібр 4 мм та питому кінетичну енергію 0,5 КДж/мм. Зброя під патрон Флобера є вогнепальною, але через дуже низькі технічні характеристики дозволяється до вільного продажу та використання в Україні. Жодних дозволів для нього не потрібно. Традиційно така зброя використовувалася та використовується як розважальна. Однак на малих відстанях – до 2-3 м вона здатне завдати серйозної шкоди супротивнику, особливо якщо постріл робиться в обличчя. Пулька діаметром 4 мм свинцева і на відміну від пневматичних куль діаметром 4,5 мм саме через свою масу має на малих відстанях більш високу пробивну здатність.

Вартість револьверів и пістолетів під патрон Флобера від $70 до $300).  Вартість одного патрона  – $0,25 – $0,6.

Пистолет для самообороны
Ще одна копія на знаменитий ПМ – пневматичний пістолет SAS

Пневматичні пістолети

Купити пневматичний пістолет з калібром меншим або рівним 4,5 мм і з початковою швидкістю польоту кулі менше 100 м/с в Україні можна вільно. Дозвіл на купівлю такої зброї – не потрібнен.

Пневматика більшого калібру потребує таких же дозволів, як і газова зброя. Але більшого калібру практично не представлено в роздрібній торгівлі.

Пневматичні пістолети, так само як і пістолети Флобера, спочатку не були призначені для самооборони. Початкове призначення – розважальна та спортивна зброя. Однак через те, що існує безліч моделей – точних копій бойових пістолетів, пневматичні пістолети користуються досить великою популярністю у населення. Реальний ефект, що зупиняє, у цієї зброї такий самий як і у пістолетів Флобера – низький. Тільки на близькій відстані і тільки при пострілі в обличчя. І те, таким пострілом часто можна тільки роздратувати злочинця і, якщо він озброєний, навпаки, нарватися на ще більші неприємності.

Пістолет для самооборони
Після встановлення, навіть якщо не робити жодного пострілу – газовий балон повністю втрачає тиск за 2-3 дні

У пневматичного пістолета є ще один великий мінус – його практично неможливо постійно тримати в бойовому стані. Вставлений газовий балончик, якщо його не використовувати, вже через кілька годин частково втратить тиск, і вражаючий ефект зменшиться в кілька разів, а через 2-3 дні постріл взагалі неможливий.

Вартість пневматичного пістолета: від $35 до $300. Вартість балона $0,6-$1. Вартість 100 шт. кульок 4.5мм – $0,6-$1.

Цікаво. Для вогнепальної зброї щоб дійсно зупинити нападника необхідно два попадання, третій постріл вже буває заключним. У спецназі є спеціальна вправа: два постріли у груди, один у голову. Тому якщо для самооборони використовується травматичний пістолет, то у разі реальної небезпеки не можна обмежуватися одним пострілом. Якщо ж пістолет – пневматичний чи пістолет Флобера – пострілів має бути кілька.

Носіння пістолета

Пістолет для самооборони має бути доступний вам у будь-який момент. Тобто купити пістолет, а потім покласти його в сейф, щоб він грів вам душу однією своєю присутністю – це неправильно. Тому, якщо ви всерйоз переймаєтеся питанням придбання цієї зброї, пам’ятайте, що вам потрібно купити кобуру для пістолета одразу разом з ним. Кобура повинна відповідати певним вимогам:

  • Надійна фіксація носіння на тілі;
  • Мінімальні розміри;
  • Висока швидкість вилучення пістолета з кобури;
  • Міцність та не гігроскопічність матеріалу.

Пістолет для самооборони Звичайно, з міркувань самооборони вкрай бажано не випинати наявність у вас пістолета, тому кобура повинна бути прихованого носіння.

Навчання володінню зброєю

Технічні якості індивідуальної короткоствольної зброї визначаються двома складовими «патрон-зброя», а ось бойові якості більшою мірою залежать від трьох складових «патрон-зброя-людина».

Пістолет для самооборони Тільки особистими якостями та тренованістю стрілка визначається точність та ефективність пострілів. Підготовлена ​​людина, яка вміє швидко та точно стріляти зі спортивного пневматичного пістолета, яким можна володіти вільно, має на порядок більше шансів у серйозному конфлікті, ніж ненавчена з бойовим пістолетом. Тому купити пістолет, патрони і кобуру – мало, потрібно ще й навчитися з нього стріляти, а також – доглядати за своєю зброєю, щоб вона не підвела вас в самий невідповідний момент. Навіть навчившись стріляти, свої навички потрібно постійно підтримувати – періодично відвідувати стрільбище або тир.

Статистика вогневих контактів з використанням бойового пістолета:   

  • потрапляння з відстані до 1,5 метрів призводить до смерті;
  • на відстані 3-5 метрів – 90% влучань смертельні;
  • на відстані 10 – 15 метрів – 70% потраплянь смертельні;
  • на відстані 15 – 20 метрів – 50% потраплянь смертельні.
  • основний час вогневих контактів: з 18:00 до 6:00 ранку. 52% – нападів відбувалися саме в цей час;
  • основне місце застосування зброї – вулиця,
  • основна дистанція вогневого контакту: до 7 метрів (75% випадків)
  • середній час бою – до 3 секунд;
  • середня кількість пострілів із одного ствола – 2-3.

 

У навчанні володінням пістолета є основні етапи, які є класикою в практиці тренувань зі зброєю. Це ізготовка – прицілювання – спуск. Необхідно зосередитися на оволодінні цими етапами стрілянини. Причому вважливо проводити холості тренування, без стрілянини. Просто палити набої не варто, це ні до чого не приведе. Спочатку відпрацюйте рухи перед дзеркалом, а потім закріпіть їх на практиці на стрільбищі або в тирі.

Важливо: Проводьте холосте відпрацювання всіх трьох основних етапів: ізготовка – прицілювання – спуск

Пістолет для самооборони Потрібно бути ефективним, але не ефектним! Навчитися відчувати свою зброю, стати з нею єдиним цілим.

Кількість повторів для отримання навички володіння пістолетом:

  • для отримання короткочасної навички необхідно до 500 повторень вправи;
  • для отримання довготривалого досвіду до 1000 повторень;
  • щоб виправити неправильну навичку –  близько 3000 повторень.

Основні навички, які слід розвинути на холостих тренуваннях:

  • Стійка.
  • Вихоплення зброї.
  • Правильний хват.
  • Прицілювання зброї.
  • Плавний спуск.
  • Відстеження та контроль ситуації через приціл.
  • Вкладення зброї у кобуру або в інше місце зберігання.

Вправи з відпрацювання перерахованих вище навичок спочатку відпрацьовують на місці обличчям до цілі, потім в інших положеннях: спиною, боком, у русі на один крок, на три кроки, з опусканням на одне коліно і в положенні  лежачи.

У реальних умовах стріляти доводиться з різних положень, стоячи, сидячи, лежачи, з колін. Навичку стрільби потрібно мати як із «сильної» руки, так і «зі слабкої».

Стрільба з двох рук, як і з однієї руки, ведеться з різних дистанцій та положень. Використовуються різні позиції та стійки, такі як «Вівер», позиція «Купера», «Чепмена» та ін.

Пістолет для самооборони
Стріляти потрібно вміти з усіх положень: стоячи, на коліні та лежачи

Використання пістолета, нехай і пневматичного, є «останнім аргументом» у будь-якій небезпечній ситуації, коли всі інші засоби вичерпані або ви ще на початку бачите, що вони не спрацюють – наприклад, нападник озброєний.

Реальна перевірка: пістолет проти ножа. На малих дистанціях ніж виграє практично завжди!

Винятково важливо першим застосувати зброю, зробити постріл першим, тому що другого шансу противник вам не дасть. Питання стоїть так – хто перший вистрілив, той переміг. Тому сама дія з використання зброї має бути швидкою, несподіваною і точною. “Тяжко у навчанні, легко в бою”, чим більше ви витратите часу на тренуваннях, тим більш ймовірно, що ви вийдете з бою переможцем, а не переможеним і виносити на ношах будуть вашого супротивника, але не вас!

Пістолет для самооборони

Тактична стрільба

Запорука перемоги у будь-якому бою, де люди протистоять один одному – тактика. Тактика завжди відповідає на три питання: що зробити, коли і навіщо. Динамічний малюнок бою непередбачуваний, особливо на близьких дистанціях. Характер трисекундного бою (а саме стільки в середньому проходить ближній вогневий контакт із використанням короткоствольної зброї) залежить не тільки від ваших дій та від дій супротивника, а й від втручання непередбачених обставин. І в цьому головна відмінність реального бою від того, чого навчають у спортивній стрільбі.

Пістолет для самооборони
Початкові знання з володіння зброєю можна отримати на наших щотижневих семінарах, які проводяться щонеділі

Тактична стрільба відпрацьовується тільки після проходження початкового курсу навчання та оволодіння загальними навичками, про які ми писали вище. Це й уміння швидко перезаряджати пістолет, швидко усувати дрібні проблеми (осічка, затримка, неповна екстракція, утикання патрона, недосилання патрона в патронник і т.д.). Це і перенесення вогню по фронту чи по флангам. Необхідно освоїти, наприклад, здвоєну пару пострілів та інші види маневру вогнем.

Всі тактичні навички напрацьовуються в русі і доводяться до повного автоматизму.

Тактичні варіанти завдань з пістолетом можуть бути такими:

  • Уміння зробити перший постріл. Перший постріл, як і перший удар у бійці, має приголомшити, дезорієнтувати та придушити волю супротивника;
  • Стрільба з різних положень і за цілями, розташованими в різних напрямках, у тому числі і за рухомими цілями;
  • Стрільба із «зайнятою» однією рукою (сумка, парасолька тощо);
  • Уміння вести вибірковий вогонь з появою кількох цілей на різних дальностях;
  • Уміння вести стрільбу за цілями в нічний час та сутінках;
  • Стрільба «на звук» і «на світло» (спалах);
  • Ведення вогню після виконання різних дій та прийомів у рамках рукопашного бою та нападу з різними предметами в руках, наприклад: в одній руці пістолет, а в іншій ніж (ліхтар).

Самооборона від пістолета

Тільки здобувши хоча б базові навички володіння пістолетом, вміючи ним користуватися, можна ефективно йому протистояти. У нас у Ніппон Кемпо, учні на заняттях приступають до вивчення техніки знезброювання, тільки навчившись володіти короткоствольною зброєю.

Реальна перевірка: обеззброювання. Швидкість , швидкість, ще раз швидкість – запорука успіху,  і не важливо  стоїте ви з пістолетом, або відбираєте його . Живим залишиться той, хто швидше

.

Основні моменти, на які потрібно звертати під час обеззброювання:

  • Завжди визначайте – за манерою утримання пістолета, настроєм та намірами, хто перед вами: професіонал або дилетант;
  • Дистанція – це життєво важливий фактор, якщо супротивник озброєний – для ефективної атаки вам необхідно скоротити дистанцію;
  • Ідіть не від пістолета, а з лінії вогню, вбиває не сам пістолет, а куля, що вилетіла зі стовбура;
  • Не зволікайте! Максимально жорстко застосовуйте найнебезпечніші техніки проти озброєного супротивника – і багаторазово;
  • Вчіться володіти зброєю, щоб жити, але не живіть заради того, щоб вбивати.

Мати чи ні пістолет для самооборони?

Хоч як би ви багато не тренувалися в рукопашному бою, озброєний супротивник, що вміє користуватися своєю зброєю, завжди матиме перевагу. Ваш особистий пістолет для самооборони – запорука того, що цієї переваги у нього не буде ніколи. Тому купіть пістолет для самооборони та вчіться ним володіти.

Пам’ятайте, що наявність у вас пістолета не дає вам гарантії перемоги при нападі. У жорстокій рукопашній сутичці із озброєним противником боєць виживає лише за рахунок своїх інстинктів, того, що ми називаємо навичками, але не від наявності у нього пістолета чи навіть автомата. Інстинкти ж можна заробити лише постійною практикою! Займайтесь!

При копировании материала просим ссылаться на источник https://nipponkempo.com.ua/uk/article/pistolet-dlya-samooborony/. Правила публикации здесь. В противном случае, мы обязательно выявим плагиат и будем обращаться в DMCA Google.