Саморобні тренажери для рукопашного бою

Самостійні тренування в рукопашному бою. Тренажери та обладнання для занять вдома, на дачі, в парку. Саморобні тренажери із підручних матеріалів.
В умілого навіть і долото рибу ловить..
У нашому світі, світі споживання, розвиненого виробництва та високих технологій, багато спортивних залів, з метою залучити відвідувачів, оснащуються за останнім словом техніки, намагаються купити найсучасніші, наймодніші тренажери та обладнання. Відповідно, це впливає на ціну оренди залу для спортивних груп та, зрештою, на ціну абонементу відвідувачів.
Тренажерний зал
Багатьом бажаючим займатися відвідування такого залу не по кишені

Деяким відвідування дорогих залів не по кишені. Крім того навіть людина, яка може дозволити собі відвідувати спортивний зал, часто опиняється в ситуації, коли в зоні доступності немає жодних спортивних залів – наприклад, на дачі. Але що ж робити? Людині, яка хоче займатися рукопашним боєм і вивчати самозахист, у жодному разі не можна припиняти тренувань, і треба вміти знаходити та обладнювати, зокрема й спортивними снарядами та тренажерами, місця для занять, якими би вони, на перший погляд,  не виглядали невідповідними для цього. Йтиметься про безкоштовні місця тренувань та їх обладнання безкоштовними або майже безкоштовними снарядами та тренажерами.

Місце тренування

Місце тренування може бути будь-яким. Починаючи від найближчого парку, двору будинку і закінчуючи будь-яким вільним місцем у вашій квартирі або на дачі. Дуже добрим зручним місцем для занять може стати спортивний майданчик найближчої школи, училища, технікуму, коледжу.

Гідропарк тренажери
Найсуворіша у світі саморобна “качалка” в  київському Гідропарку – приклад для ентузіастів

Зазвичай вона вже обладнана необхідним мінімумом снарядів: на ній є бігове коло, яке з успіхом замінить бігову доріжку, є турники, бруси, шведська стінка, на якій дуже зручно робити розтяжки.

Гідропарк тренажери
Щоправда, щоб снаряди не розтягнули на металобрухт, кожну штангу чи гантелю довелося прикувати ланцюгами, але від цього таке знаряддя виглядає тільки більш брутальнішим та бажаним

І, як правило, це повністю безкоштовно і на свіжому повітрі. Головне – займатися не під час основних занять учнів цього навчального закладу. Зазвичай такі вуличні додаткові домашні тренування проходять або вранці, перед навчанням чи роботою, або вже ввечері, після неї. Просто розплющте очі і уважно подивіться навколо і місце для занять обов’язково знайдеться.

Тренажери та обладнання для дому

Звичайно, місце знайти просто, а от як бути з обладнанням: з різними снарядами та тренажерами? Дійсно, для досягнення високого рівня майстерності в самозахисті, учні повинні володіти високою швидкісною витривалістю, швидкістю реакції та прийняття рішень, фізичною силою та силовою витривалістю, спритністю та координацією. Саме така добре навчена людина зможе успішно діяти в умовах вуличного бою. Більшість із цих якостей, зокрема навіть окремі техніки проведення прийомів та ударів, можна і потрібно відпрацьовувати на спеціальних снарядах та тренажерах.

Силові снаряди: гантелі, гирі, штанги

Який би вид бойового мистецтва (кемпо, карате-до, дзю-дзюцу, кендо) або спортивного єдиноборства (дзюдо, бокс, боротьба, фехтування) ми б не розглядали, скрізь у поєднанні з іншими фізичними якостями необхідна добре розвинена сила. Тому, на першому місці як спортивні снаряди та  тренажери для дому стоять тренажери для розвитку сили.

Тренування з гирей
Тренування з гирею

Якщо ви обладнаєте закрите місце, яке знаходиться під вашим контролем, наприклад, будинок, дачу, то можна нічого не винаходити і придбати в інтернеті або на ринку  обладнання, яке знаходилося у використанні, наприклад гантелі та гирі. Часто вони продаються за ціною металобрухту, що називається «на вивіз». Заняття гантельною гімнастикою та гирями завжди були дуже гарним способом зміцнення та розвитку м’язового каркасу та силової витривалості.

Самодельна гантеля
Бетонні гантелі. Для форми лиття використано пластикове відро

Якщо немає і такої можливості чи хотілося б мати на дворовому спортивному майданчику такі снаряди для розвитку сили – можна взяти порожні пластикові пляшки, розрізати їх навпіл, між ними поставити рукоятку та залити цементом. Вийдуть дешеві гантелі або штанги. Їхня вага не буде такою ж великою, як у справжніх, але для безлічі вправ їх цілком вистачить. Можна зробити навіть гирі, якщо використати 10-літрові пластикові пляшки. Такі гирі та гантелі можна спокійно залишати в лісі чи парку, їх ніхто не забере. А ви після пробіжки можете використовувати їх для занять.

Універсальний тренажер: гумовий амортизатор

Другим за популярністю простим тренажером є гумовий амортизатор. За допомогою такого амортизатора можна робити дивовижні речі, навіть напрацьовувати ударні техніки або відпрацьовувати різні вправи для кидкових технік.

Гумовий тренажер
Гумовий амортизатор – універсальний кишеньковий тренажер

Цей “тренажер” ви можете зберігати вдома у тумбочці та брати з собою у поясній сумочці на вуличне тренування. Багато місця він не займає. Зачепивши його в тій чи іншій комбінації за будь-яку міцну основу, ви можете робити десятки різних вправ.

Гумовий тренажер
Вправа з гумовим амортизатором

Причому вправи з гумою зовсім інакше тренують м’язи і, особливо, зв’язки, тому що опір, який доводиться долати, наростає поступово – від малого до великого. Гумовий амортизатор дозволяє вибирати рівень зусилля: збільшуючи його довжину, ми знижуємо навантаження, вкорочуючи або складаючи його в кілька разів, ми значно збільшуємо навантаження. Це унікальна властивість цього кишенькового тренажера.

Болгарський мішок (Bulgarian Bag)

Болгарський мішок, або болгарська сумка  – особливий тип силового снаряда, вправи з яким останніми роками набирають популярності. Насправді, це довгаста сумка, наповнена піском, що має кілька особливо розташованих ручок, які дозволяють робити з ним спеціальні вправи.

Болгарський мішок
Фабричний болгарський мішок

Його зручність полягає в тому, що можна змінювати вагу Bulgarian Bag наповнюючи або, навпаки, витягаючи з нього мішечки з піском.  У найпростішому вигляді болгарський мішок можна виготовити зі шматка автомобільної, мопедної або мотоциклетної камери, просто заповнивши його піском і зав’язавши кінці.

болгарський мішок
Саморобний Bulgarian Bug із гумової камери

За наявності матеріалів це займе не більше 10-15 хвилин. Більш складний варіант – пошити Bulgarian Bag із тканини за викрійками.

Примітка: Усі вищеописані типи тренажерів та снарядів відносяться до силових. При використанні такого типу обладнання винятково велике значення має правильне дозування фізичного навантаження під час виконання вправ. Складати комплекси вправ потрібно залежно від конкретних особливостей учнів, їхньої фізичної підготовки, стажу занять та віку. Той, хто займається, повинен шляхом зміни кількості повторень, частоти і тривалості рухів домагатися такого застосування навантаження, щоб воно наростало і зменшувалося хвилеподібно – важкі вправи, що дають велике навантаження, повинні чергуватись з легшими. Однак, треба мати на увазі, що навантаження в рамках одного заняття має поступово підвищуватися, досягнувши максимуму до середини або до другої його третини. А потім до закінчення також поступово знизитися.

Ударні тренажери

Для відпрацювання сили, швидкості, траєкторії удару, для правильної постановки рук та ніг під час удару обов’язкове використання різноманітних ударних тренажерів: боксерських груш, манекенів, маківар та подібного обладнання. Без таких тренажерів неможливо освоїти ударну техніку бою. Можна бути яким завгодно сильним фізично, але з непоставленим ударом у будь-якому реальному бою такій людині робити нічого. Існує безліч простих способів зробити собі ударний тренажер.

Боксерська груша з будівельних мішків

Боксерська грушаПросту боксерську грушу можна виготовити з двох-трьох вкладених один в одного звичайних будівельних мішків, наповнених сумішшю піску і деревної стружки. Деревну стружку можна отримати за дуже невеликі гроші на найближчій пилорамі або в цеху з виготовлення меблів. Такі меблеві цехи з розпилу ДСП є у кожному місті. У великих містах, таких як Київ, Одеса, Харків чи Дніпро, їх величезна кількість. Наповнені мішки бажано для міцності обмотати широким скотчем.

Боксерська груша з автомобільних покришок

боксерський мішокСкріплені між собою і підвішені до дерева або до якогось перекриття 3-4 старі автомобільні покришки є відмінним варіантом вуличної боксерської груші. Взяти “безкоштовно” або за дуже невеликі гроші такі покришки можна на найближчому шиномонтажі. Зазвичай там накопичується достатньо кинутих власниками старих покришок.

Такі саморобні боксерські груші часто використовують і в спортивних залах, в яких займаються рукопашним боєм.

Маківара з автомобільних покришок

Самодельна маківара
Варіант саморобної маківари

Варіантів виготовлення маківари з автомобільних покришок може бути безліч. Можна прикріпити половинку покришки на стіні:

самодельна маківара
Робота з маківарою з автомобільної покришки

Вкопавши на вулиці стовп і одягнувши на нього 7-10 старих покришок ви отримуєте ще одну подобу маківари. Причому такий стаціонарний та міцний тренажер може використовуватися вже не тільки для відпрацювання ударної техніки рук та ніг, а й техніки з використанням зброї ближнього бою, наприклад, палиці чи ножа. Заняття з маківарою, це один із важливих та невід’ємних методів розвитку концентрованого та потужного удару. У Ніппон кемпо кажуть: Якщо ви не тренуєтеся з маківарою, то ви поки, що, все ще танцюєте!

Справжня маківара

Ті саморобники, які товаришують з руками, можуть створити справжню «makiwarа» (яп. 巻藁, «дерево і солома»). Це тренувальний снаряд (dogu), призначений для зміцнення ударних поверхонь рук та ніг, а також для розвитку концентрованого удару.
Нічого дуже складного у маківарі немає. Такий екзотичний ударний тренажер у квартирі буде не тільки слугувати своєму прямому призначенню, але й вигідно відтінить імідж господаря для його гостей, а також послужить окрасою будинку.

Заняття рукопашним боєм вдома

Головне, щоб було б бажання займатися. Можна взяти звичайну палицю або стілець і відпрацьовувати різні варіанти кидкової техніки. Зі стільцем можна відпрацьовувати роботу зі зброєю.

саморобні тренажериНавіть перебуваючи у готелі у відрядженні можна просто скласти звичайний рушник і прив’язати до стінки шафи мотузкою – вийде готовий ударний тренажер.

За допомогою звичайної палиці можна відпрацьовувати різні техніки підсікань та підніжок.

Однак мало розвивати фізичні якості або навіть техніку бою та прийомів. Необхідно домагатися, щоб ці якості повною мірою виявлялися у складній обстановці бою, у стані стресу. Таке можливе лише в куміте – двобою з партнером. Тому будь-які заняття вдома з будь-якими тренажерами можуть бути лише доповненням основним заняттям, спарингам, куміте.

саморобні тренажериУ Ніппон Кемпо проводити куміте можливо практично без травм завдяки захисному обладнанню – богу. Саме завдяки йому можна завдавати ударів на всю силу, поєднувати при напрацюванні комбінаційну техніку кидків, больових контролів, не cтримуючи себе,  і по супротивнику, що постійно рухається. Одночасно при цьому загартовуючи свої ударні поверхні рук і ніг. А це веде до вдосконалення тактико-технічної майстерності та бійцівської витривалості. Боєць, що захищається, при цьому вчиться не боятися ударів і концентруватися на всіх елементах захисту: відходах, ухиленнях, блоках, групуванні та правильному диханні.

саморобні тренажери

Найвища досконалість прикладних навичок та технік самозахисту можлива лише за наявності специфічних розвинених фізичних якостей учня. Якщо в учня є відставання у розвитку тих чи інших навичок і умінь, то, досвідчений вчитель дасть йому набір вправ задля розвитку та поліпшення необхідного навику чи фізичної якості. В тому числі і на тренажерах. Але й учень може самостійно та окремо вдома опрацьовувати те, що у нього не виходить на тренуванні. Не здібних учнів не буває, бувають безглузді вчителі!

 

При копировании материала просим ссылаться на источник https://nipponkempo.com.ua/uk/article/samorobni-trenazhery-dlya-rukopashnogo-boyu/. Правила публикации здесь. В противном случае, мы обязательно выявим плагиат и будем обращаться в DMCA Google.