Кіхон у кемпо

Кіхон у кемпо
Що таке кіхон. Кіхон в японських бойових мистецтвах. Особливості кіхон в Ніппон Кемпо. Два значення кіхон у Кемпо. Чому кіхон такий важливий. На що потрібно звертати увагу при тренуванні базових технік кіхон.

«Myo wa kyo jitsu no kan ni ari»
«Сутність лежить посередині, між нападом та захистом»

Що таке Кіхон

Кіхон (яп. 기본, きほん букв. “коріння-основи”) – одне з основних понять у всіх японських єдиноборствах, не тільки в традиційних системах рукопашного бою, таких як карате, дзюдо або дзю-дзюцу, а також в кюдо (мистецтво володіння луком) або, наприклад, кендо (мистецтво володіння мечем). Кіхон – це основа школи бойового мистецтва.

Кі-хон: Кі – сила, енергія, Хон – база, основа. Якщо перекласти дослівно, то це означає «наповнити основу енергією».

Що означає кіхон для нас, європейців? Кіхон – це базові захисні та атакуючі стійки та рухи, а також їх комбінації, накладені на техніку переміщень під час бою. Простіше кажучи, кіхон – це основа основ того чи іншого єдиноборства, стійки і рухи, властиві тільки тому чи іншому мистецтву бою.

Бій з тінню в боксі - це, певною мірою, теж кіхон.

Будь-який учень, який починає займатися тим чи іншим єдиноборством, зіштовхується з тим, що спочатку йому необхідно вивчити базові техніки – кіхон.

Кіхон на заняттях Ніппон Кемпо в Києві
Кіхон на заняттях Ніппон Кемпо в Києві

Кіхон, ката і куміте

Кіхон, ката та куміте – три основні методи формування майстерності в японських бойових мистецтвах на всьому шляху (До) воїна від жовторотого пташеня до майстра-шіхана. Традиційно, кіхон – це базові техніки (стійки, рухи, переміщення), ката – суворо визначені послідовності цих технік, пов’язані у складні та різноманітні вправи, що складаються з різних комбінацій кіхон. Куміте – навчальний бій, у якому використовується все, що напрацьовано в ката. Правильний, гармонійний розвиток майстерності бійця неможливий без розвитку всіх  цих трьох складових.

Парний кіхон
Парний кіхон. Заняття у Києві

Сутність процесу навчання полягає в тому, щоб відпрацювати базові техніки кіхон у ката до несвідомих реакцій людського тіла, щоб у навчальному (куміте), а тим більше і в реальному бою всі захисні та атакуючі рухи відбувалися повністю автоматично, без будь-яких роздумів і замішкань, максимально чисто та ефективно, з приголомшливою енергією та потужністю.

Які бувають ката:
Постійні заняття ката з концентрацією свідомості на самій вправі вводять людину в медитативний стан, дозволяють втілити в його душі весь різноманітний сенс шляху До, і перетворити ката на бойовий досвід.
З давніх часів, у різних бойових системах розрізняють три принципово різних види практикованих ката, що мають різне призначення. 
Рінто ката – бойове ката (самозахист)
Хєен ката – ката для показових виступів (демонстрація)
Рентан ката – енергетична ката (оздоровлення)

Стандартне тренування в додзьо будь-якого японського бойового мистецтва містить як вправи кіхон, так і вправи ката, і, якщо це, звичайно, не кюдо (володіння луком) закінчується навчальними спарингами – куміте.

парне ката Ніппон Кемпо
Парне ката: Хідео Дойя і Акіро Айя

Кіхон у цьому тріумвіраті є основою, без нього не вийде ні виконувати ката, ні, тим паче, здобути перемогу не тільки в реальному бою, але й у куміте. Тренувати кіхон потрібно постійно, доводити окремі елементи технік до автоматизму, шліфувати і шліфувати всі свої рухи, незалежно від того, на якому етапі свого Шляху знаходиться боєць, який би він не мав пояс, є він кохаєм, семпаєм чи сенсеєм.

Ієрахія в кемпо: 
Кохай - молодший учень
Семпай - старший учень, стежить за молодшими, допомагає сенсею
Сенсей - майстер, що передає знання

Однак, треба пам’ятати, що ні знання кіхон, ні чистота виконання ката, не гарантують перемоги в будь-якому бою, яким би він не був – навчальним, на змаганні, чи реальним. Необхідний постійний спаринг, постійне куміте, досвід тактики та стратегії бою. На жаль, є ціла низка шкіл, низка тренерів, які цього досі не розуміють – вони виховують спортсменів, які виступають на змаганнях у розділі ката, отримують чорні пояси, чемпіонські титули, але нічого з себе в якості бійців, на жаль, не представляють, оскільки, окрім як красиво “станцювати” ката на татамі вони нічого не вміють.

Кіхон у кемпо
Кіхон Ніппон Кемпо в Києві

Кіхон в Ніппон Кемпо

Ось ми і підійшли до найголовнішого – що таке кіхон у японському рукопашному бою Ніппон Кемпо, у чому його відмінності від інших бойових мистецтв, таких як, наприклад, карате, дзю-дзюцу або дзю-до.
Мунеомі Саваяма, засновник Ніппон Кемпо, вивчаючи карате-до у майстра Мабуні Кенва, взяв за основу методику розвитку кіхон для учнів Ніппон кемпо. Всі учні і майстри в кемпо вивчають кіхон постійно. Цей принцип – спільний із традиційними японськими бойовими мистецтвами – постійне вдосконалення окремих бойових елементів. А далі починаються відмінності, які зумовлені особливостями ідеології кемпо і самим характером цього бойового мистецтва.
По-перше, в кемпо взято дуже багато від англійського боксу, сам вибуховий удар, що починається від стегна відштовхової ноги, тренування такого сильного удару, тактика ухилів, доглядів, пірків з лінії атаки супротивника, захисна техніка.
По-друге, особливість цього бойового мистецтва полягає в тому, що поряд з ударною технікою, використовуються кидки, захоплення, задушення та больові контролі. Таким чином багато базових технік кіхон вимагають обов’язкової наявності партнера, як у дзюдо.

Савая Масару
Кіхон у виконанні Мунеомі Саваями – засновника Ніппон Кемпо

І головне! Особливістю ідеології Ніппон Кемпо є беззаперечна перемога. У кемпо на змаганнях не дають очки за правильно проведений удар, кидок чи захоплення, як, наприклад, у карате чи дзюдо. Завжди останнім має бути удар на добивання. Збили супротивника з ніг – удар на добивання, щоб не піднявся. Ухил-нирок-кидок, і знову добили!

Парні заняття в Ніппон Кемпо
Парні заняття в Ніппон Кемпо

Тільки так. У суперника не повинно залишитись жодного шансу продовжити боротьбу. На це націлений весь кемпо! Цим і обумовлюється те, що кіхон в кемпо більш складний, ніж у будь-якому традиційному єдиноборстві, складається з декількох зв’язок і відпрацьовується практично завжди з партнером.
Так, ви можете працювати з маківарою або боксерською грушею, тренуючи удар, швидкість, битися з тінню, як у боксі, але базова техніка кіхон – це не тільки один удар. Це, як мінімум, коротка, і, що важливо, швидкісна і потужна зв’язка: ухил-захоплення-кидок-удар(добили) або удар-удар-удар(добили) і т.д.

Кумите в Ніппон кемпо
Куміте – в ньому одразу проявиться Ваш кіхон, наскільки він чистий і потужний

Значення Кіхон в Ніппон Кемпо

Під кіхон в Ніппон кемпо мають на увазі два значення.
Перше значення кіхон – основні техніки (стійки, рухи, прийоми, переміщення). Через те, що в кемпо базові техніки – це зв’язки простих рухів, основні техніки мають два аспекти: механічний та тактичний.

Механічний аспект – такий же самий як в інших японських бойових системах – техніка рухів (захисних і атакуючих), переміщень, проведення прийомів. Тактичний аспект – це вже техніка ведення бою, послідовність цих рухів, прийомів і переміщень, коли один повинен витікати з іншого, наприклад, за захопленням повинен слідувати кидок, за кидком – удар і т.д. Кіхон у кемпо це сукупність різних бойових рухів, що становлять єдину цілісну техніку.

Друге значення кіхон – композиційність побудови техніки. Кіхон – це насамперед окремі елементи: прийоми, удари, стійки, переміщення. Але під час битви, залежно від ситуації та фізіологічних особливостей кожного учня, вони утворюють свою складну техніку. Ситуативне комбінування окремих прийомів призводить, зрештою, до утворення єдиної злагодженої, ефективної системи. Тому кіхон – це композиційний цілісний елемент і водночас частина складнішої техніки.

кемпо
Ломаємо руку і… добивання

Якість проведення окремого прийому впливає на якість техніки загалом. Це можна порівняти з основною гамою кольорів та гарними відтінками в ній. Відтінок складається з основної гами кольорів. Це друге значення кіхон.

Що дає вивчення Кіхона

Вивчення кіхон учнями дає розвиток рухової пам’яті, координації та спритності. У хорошого бійця має бути розвинена спеціальна бойова координація. Якщо немає достатньої координації, немає рухової пам’яті тіла, то в умовах куміте або реального бою учневі потрібно якийсь час, щоб почати діяти. У житті, надворі, ці частки секунди грають вирішальну роль. Спеціальна координація та спритність – це ланки одного ланцюга. У бою спритність проявляється у вмінні доцільно та швидко координувати свої дії. Добре напрацьований кіхон дозволяє швидко діяти в бою.

кіхон у кемпоЯк вивчити Кіхон

Кіхон у Ніппон кемпо розучують двома способами: виконуючи вправи кіхон-вадза та дзію-вадза.
Кіхон-вадза (Kihon waza) – сукупність усіх основних прийомів кемпо. Це строго задані елементи: прийоми, удари, переміщення, стійки, і навіть зв’язки окремих прийомів, тобто суворо задана техніка.
Дзію-вадза дозволяє використовувати будь-яку послідовність окремих елементів кіхон, будь-які прийоми захисту, атаки чи контратаки.
Обидва різновиди вправ можна розділити на:

кісо-вадза – повторення окремих прийомів,
рендзоку-вадза – комбінації з кількох прийомів.

кихон вадзаКіхон вадза в Ніппон кемпо складається:

  • Татіката – стійки
  • Камаеката – підготовчі позиції
  • Цукі ваза – проникаючі удари
  • Уті ваза – рублячі удари
  • Гері ваза – удари ногами та колінами
  • Уке ваза – захисні прийоми
  • Кавасі ваза – ухили та пірки
  • Кузуші ваза – виведення з рівноваги
  • Цукамі ваза – захоплення та сковування
  • Наге ваза – кидки
  • Кансецу ваза – больові контролі

Швидке та потужне кемпо вимагає хорошого відпрацювання кіхон. Кожен удар, блок або кидок повинен мати правильну форму кататі (katachi). Кататі – це не просто рух. Це дух, що оживляє рух. Для максимальної передачі сили в момент контакту всі рухи повинні мати міцну основу.
Максимальна міць руху досягається в гармонії тіла, розуму та духу, що знищує всі зайві рухи та усуває втрату сили та затримки її руху. Майстри японського рукопашного бою, контролюють напруження та розслаблення м’язів, щоб виконати рухи, що починаються з «тиску на підлогу», «імпульсу стегон» та вибуху сили. Вивчаючи кіхон, ви виробляєте навичку використовувати тільки ті м’язи, які необхідні в даній конкретній техніці, діючи ними в певному порядку, що дозволяє збільшувати швидкість руху та підтримувати витривалість. Вибір ритму та розрахунку часу визначають, чи буде рух швидким чи повільним. Рівнавага і стійкість, ритмічна послідовність рухів, контроль дихання і хвиля м’язової напруги – це може бути напрацьовано лише за правильної практиці кіхон.

Кихон тренировкаНапрацювання Кіхона

На що потрібно звертати увагу під час тренування базових технік кіхона:

  • Динаміка тіла. Координація рук, ніг, дихання
  • Розуміння та усвідомлення кожного руху
  • Стійкість центру важкості
  • Правильне розподілення сил у русі
  • Рівновага
  • Метсукє – спрямованість погляду
  • Кіай (kiai, 気合) – крик «концентрації»
  • Дзансін

Вивчення техніки треба розпочинати як із чистого аркуша. Ви повинні, наскільки це можливо, навчитися бездоганно виконувати кожен елемент кіхон. І це треба робити поступово, однак постійно. Спочатку зробити приблизні замальовки. І протягом багатьох років, тренуючись, наближатися до досконалості. Коли людина ідеально вміє володіти собою, її думки течуть вільно, і вона може спонтанно, практично несвідомо реагувати на ситуацію, що виникає. Її майстерність переходить у стан, який називають «порожнечею» або «мусін» (яп. 無心).
Досягши такого стану, людина може впоратися з будь-якою проблемою, неважливо чи то напад сміху, чи спалах люті. Такий стан є ознакою майстра.

При копировании материала просим ссылаться на источник https://nipponkempo.com.ua/uk/article/kihon-u-kempo/. Правила публикации здесь. В противном случае, мы обязательно выявим плагиат и будем обращаться в DMCA Google.