Брудні прийоми

Брудні прийоми рукопашного бою. Історія виникнення брудного бою. Етичність використання брудних технік у вуличних та інших конфліктах. Брудні прийоми у східних єдиноборствах.

Брудні прийоми рукопашного бою“Бережись козла спереду, коня ззаду, а лихої людини з усіх боків”

Українське прислів’я

 

Насправді те, що називається брудними прийомами, є найефективнішою технікою вуличного бою, яка приносить безперечний успіх у будь-якій бійці. Так, неетично бити в пах, дуже аморально викручувати кадик, перетворюючи людину на каліку, однак, по-перше, зовсім необов’язково завжди використовувати такі руйнівні прийоми, а, по-друге, у разі реальної небезпеки, коли йдеться про життя чи здоров’я, ваше чи ваших близьких – будь-які засоби стануть у нагоді: що зброя, що обман, що брудні прийоми. Поки ви корчитимете з себе джентельмена – вас легко можуть перетворити на “м’ясо”, і якщо поряд з вами ваша дружина і дитина – поглумитися над ними та застосувати силу проти них.

Брудні прийоми рукопашного бою
У хід йде все, у тому числі й укуси, тим паче, якщо суддя не бачить

Що таке брудні прийоми бою

Брудні прийоми бою – це прийоми та техніки рукопашного бою, що виходять за рамки прийнятих у певному суспільстві чи спільноті правил, пристойностей та кодексу поведінки, це недозволені, заборонені прийоми ведення бою. Однак, та сама техніка може бути в різних випадках чистою (“за правилами”) і брудною. Наприклад, удар ліктем у голову – цілком чистий прийом у тайському боксі – кваліфікується як брудний, заборонений прийом у звичайному, англійському боксі. Тому поняття брудних ударів є дуже умовним.

Брудні прийоми рукопашного бою
У вуличній бійці немає правил.

У вуличній бійці, або на війні – брудних прийомів просто не існує, просто тому, що і війна, і бійка, самі по собі вже є діями, що порушують будь-які правила і закони благополучного існування людського індивідуума і людського суспільства, а тому апріорі – аморальні.

Брудні прийоми в історії

Перша мавпа, яка вдарила знахабнілого суперника під час поділу здобичі палицею, швидше за все в його очах теж виглядала аморально. Ну як же: завжди, хто найгучніше кричав і скалив зуби, отримував велику частку – а тут палиця – це нечесно! Нехай це було аморально – але той, хто перший підняв палицю на одноплемінника – отримав найкращий шматок, найкращу жінку, найкраще соціальне становище у племені, і, саме частина його крові тече у наших з вами жилах, а не того, хто отримав палицею по голові .

Брудні прийоми рукопашного бою
Кодекс честі самурая стосувався лише його звичайного життя, але не правил ведення бою. Перемога  за будь-яку ціну – це головне правило бою.

Книга самурая Міямото Мусасі “Книга п’яти кілець”, написана в XVII столітті, яка в основному присвячена стратегії та техніці бою на мечах, на 90 відсотків складається з опису хитрощів, обману та створення ефекту несподіванки. Тим, хто представляє самураїв, як воїнів, які ведуть поєдинки згідно з якимось рицарським кодексом честі – в пах не бити, пальцями в очі не тикати – після прочитання цієї книги доведеться розчаруватися. Згідно з уявленнями того часу самурай тим і відрізняється від звичайної людини, що він зобов’язаний не просто захиститися, але й перемогти, причому будь-яким способом: чим швидше – тим краще. Кодекс честі самурая – це щось інше – він стосувався швидше його поведінки у звичайному житті. У бою було дозволено все.

Брудні прийоми рукопашного бою
Техніка захоплення мошонки супротивника з трактату “Бубіші”

Сама історія єдиноборств починається з використання брудних, аморальних прийомів, що дозволяють здобути швидку перемогу над супротивником. У старовинному ілюстрованому китайському трактаті «Бубіші», який описує одну з перших відомих технік школи рукопашного бою «Білий Журавель та Архат», є опис кількох абсолютно неетичних прийомів ведення рукопашного бою:

    • «Тигр вигинається назад»: розглядається техніка захоплення мошонки супротивника, який нападає ззаду.
    • «Фенікс обертає крило»: розглядається техніка завдання удару пальцями в горло противника.
Примітка : «Бубісі»/«Бубіші» - трактат з рукопашного бою, який з'явився на Окінаві в XIX столітті, написаний старокитайською мовою віньян. «Bu»  - воїн, «Bi» - знаня, «Shi» - «дух».  Авторство та час створення цієї праці - невідомо. Одна з гіпотез говорить про те, що книга була написана в південнокитайській провінції Фуцзянь у XVII столітті і завезена на Окінаву китайськими переселенцями. Видання містить 32 статті, кожна з яких є абсолютно унікальним «секретним» матеріалом. Унікальність цього видання полягає в тому, що воно, по-перше, є першою ілюстрованою енциклопедією з рукопашного бою, в якій у малюнках вперше показано техніку рухів під час бою. Це, мабуть, перша книга, за якою можна реально вивчати єдиноборства завдяки дуже докладним, чи не покадровим ілюстраціям прийомів та ударів. По-друге, 5 із 32 статей присвячені якраз «секретним» аморальним прийомам  Іккен  Хісатцу (один удар – смерть) - ключової відмінності японських єдиноборств – «смертельному торканні».

Бойові, смертельні прийоми у східних ката

До появи «Бубіші» подібна техніка – техніка аморальних, смертельних прийомів була закрита для непосвячених – всі рухи кодувалися в ката. Без сенсею, посвяченого, який міг би розкрити секрети цих рухів, навчитися смертельної техніки було просто неможливо, скільки не повторюй ката.

Ката в Імператорській армії Японії
Заняття ката в Імператорській Армії Японії.  Фото 1945 року.
Довідка : Ката (яп. 型 або 形) – формалізований набір рухів, є однією з основних матриць передачі інформації про систему та методи самозахисту, що застосовуються в тій чи іншій школі єдиноборств.

Аналіз таких кодів ката носить назву Бункай (Bunkai) (яп. 分解 «аналіз»). Дослівно: “бун” – ділити на частини, “кай” – пояснювати. Бункай – це вже бойове застосування рухів у ката. Формально кожен окремий бункай є зв’язкою з 2-4 різних елементів  з ката (наприклад, блок-удар-кидок-захоплення), кожен з яких відноситься до якоїсь певної техніці:

  • Атемі ваза – техніка завдання ударів;
  • Кюсьодзюцу – техніка впливу на больові точки;
  • Наге ваза – техніка кидків;
  • Туйте – техніка захватів і стискань;
  • Кансецу ваза – техніка больових контролів та заломів.

Однак, бункай – це не просто зв’язка бойових рухів. Комплексне значення сенсу бункай включає зв’язок технічних прийомів, тактики бою і психології самооборони (госін – яп, самооборона) під час бою (дзіссен). Простіше кажучи – застосування комплексу умінь (технічних, тактичних, психологічних) на практиці.

Брудні прийоми рукопашного бою
Технічно “бункай” – це зв’язка з 2-4 різних бойових рухів, зашифрованих у ката. Бойовому застосуванню цих рухів може навчити лише посвячений – сенсей.

Традиційне вивчення бункай у ката передбачає три основні напрямки:

    • тлумачення бойових методів та технік;
    • контроль за психологічним станом та життєвою енергією;
    • стимуляція власних життєво важливих точок та негативний вплив на життєво важливі точки противника.

Східні бойові мистецтва розвивалися як спосіб самозахисту, що застосовувався у випадку загрози для життя, на відміну від західних, які свою історію беруть, все ж таки, швидше, від видовищних заходів, що культивувалися на потіху натовпу, як, наприклад, бокс чи класична боротьба. І бокс, і класична боротьба мали спочатку безліч правил, нехай і не таких жорстких як зараз, навіть на етапі свого становлення. Ще в Стародавньому Римі та в Стародавній Греції культивувалися змагання з кулачних боїв та боротьби. Вони були жорстокими, але при цьому завжди мали якісь правила та обмеження.

На Сході не було жодних правил, Противник, з яким доводилося битися, був небезпечний і найчастіше – озброєний. Там йшлося про життя чи смерть, а зовсім не про те, хто кого побив. Твій супротивник – майже завжди: чи озброєний до зубів самурай, чи державний чиновник із купою озброєної охорони, чи розбійник. Будь-який конфлікт з таким суперником закінчувався якщо не миттєвою смертю, то смертельним каліцтвом. У минулі часи майстри бойових мистецтв думали не стільки про ефектну техніку, скільки про прості прийоми і рухи, які були б для суперника максимально несподіваними і руйнівними. 99% несподіваних прийомів – це підлі, брудні прийоми. Тому майстерність відточувалась на такій брудній техніці бою. Тільки вона могла забезпечити гарантовану перемогу.

Брудні прийоми рукопашного бою
Конфлікт із самураєм міг мати тільки одне рішення – смерть однієї зі сторін – тому про чистоту бою ніхто не турбувався.

Шляхом багаторічних тренувань майстри рукопашного бою досягали того, що прийоми, що застосовувалися ними, мали неймовірну вбивчу силу. Цей феномен притаманний будь-якому східному мистецтву самозахисту. Він виявлявся у діях справжніх майстрів, проте самі ці дії були немислимі без особливої ​​внутрішньої сили (кі) – вона досягалася завдяки дисципліні та завзятому, багаторічному повторенню елементів техніки (кісо кіхон).Брудні прийоми рукопашного бою

Брудні прийоми у спорті

У спортивних єдиноборствах, таких як сумо, вільна боротьба, фехтування, бокс, і в багатьох інших часто використовуються брудні прийоми.

Сучасний професійний бокс – взагалі король у спорті з використання брудних прийомів. Один із найбрудніших бійців професійного боксу Фріц Зівік так охарактеризував деяких зірок професійного боксу:

  • Евандер Холіфілд – експерт у завданні «випадкового» удару головою.
  • Майк Тайсон – удари ліктями, удари після гонгу, удари, коли суперник вже на підлозі, укуси, викручування рук.
  • Артуро Гатті – удари нижче пояса
  • Фєлікс Тринідад – майстер ударів нижче пояса. Також практикує удари ліктями.
  • Флойд Мєйвезер – відштовхування суперника руками та ліктями, щоб створити простір для ударів.
  • Кассіус Клей – тиск рукавичками на голову суперника зверху вниз у клінчі.
  • Леннокс Льюіс– утримував шию суперника лівою рукою і бив правою.
  • Костя Цзю – удари ліктями у шию противника, кидки опонентів на ринг.
  • Хаттон – тримає суперника і б’є, удари по потилиці, захоплення голови противника собі під пахву, дуже велика кількість ударів після гонгу.
Відео: Сорок ударов нижче пояса в бою Салідо проти Василя Ломаченко

Класичний брудний удар у боксі полягає в тому, що при ударі рукавичкою боєць як би промахується кулаком по цілі, удар йде повз, рука трохи згинається,  і поки кулак пролітає далі, лікоть врізається в голову, шию або корпус супротивника. Причому удар не обов’язково має бути хуком чи свінгом, але це можна зробити і звичайним прямим ударом. Головне в цьому – імітувати крайню втому, розосередження і ненавмисність удару. Крім того, такий удар можна замаскувати у серії. Той же Фріц Зівік каже, що перший і третій удар мають бути чистими, а брудний удар має бути другим, оскільки рефері завжди помічає перший та останній удари, а від якого з них суперник впаде на поміст рингу – немає значення.

Відео: Повний букет брудних прийомів: і захоплення, і натискання на шию, і удар головою, кидки. Володимир Кличко майстерно уникає небезпечних рухів, у тому числі й брудних з боку Повєткіна і у відповідь проводить свої. На 1:10 класичний кидок Урі-Отосі із дзю-до, який застосовує Володимир Кличко. Рукавичка кладеться на потилицю суперника, в останній фазі руху рука довертається і противник ефектно стрімголов падає на ринг, втрачаючи самовладання.

Один із дуже поширених прийомів – удар головою в обличчя супротивника. Застосовується по противнику, що атакує. Відступаючий під шквалом ударів боксер раптово зупиняється, трохи присідає, нахиляє голову і імітує спробу увійти в клінч, роблячи півкроку або крок уперед назустріч противнику. Результат – як правило, розсічення, але найголовніше – відсутність бажання атакувати у вашого противника.

Кидки, удушення, різноманітні захвати з інших видів єдиноборств – цього у професійному боксі  у надлишку.

Брудні прийоми в сучасному житті

Будь-яка сучасна війна – це чітке підтвердження слів великого китайського мислителя Сунь-Цзи “Війна – це шлях обману”. Диверсійна діяльність, пряма дезінформація, дії по прихованому розладу морального стану особового складу супротивника, інформаційна війна, фейкові вкидання типу розп’ятих хлопчиків і з’їдених снігурів, – все це неетичні, аморальні дії, використання яких стали нормою у веденні сучасних війн.

Брудні методи використовують не тільки у спорті, на війні, а й у звичайному житті. Використання державними та кримінальними структурами даних прослуховування, негласного збору інформації про вас в інтернеті – це теж прояв брудних неетичних способів боротьби. За допомогою подібної інформації можна або шантажувати людину, домагаючись її керованості, або скомпроментувати її. Ми стикаємося з брудними прийомами постійно і на побутовому рівні: то хтось без черги пролізе на прийом до лікаря, прикинувшись інвалідом, то ви купите в супермаркеті прострочений продукт із заклеєним терміном придатності, то ми стикаємося з пропозицією “прискорити” оформлення будь-яких документів.

Всі такі дії, які суперечать прийнятим у суспільстві публічним правилам є аморальними, брудними прийомами, але дозволяють досягти успіху тому, хто їх застосовує: потрапити на прийом без очікування, продати негідний товар або заробити на вас гроші .Брудні прийоми

Етичність застосування брудних прийомів

Однак потрібно зрозуміти, брудні прийоми бою – це не панацея і не чарівний засіб. Як тільки їх починають застосовувати всі – такі прийоми перестають бути брудними, вони стають нормою, правилом. І – втрачають свою цінність як секретні прийоми. Це стосується всього: побуту, життя, війни та рукопашного бою теж.

Брудні прийоми – це всього лише деякі елементи і дії, додаткові опції, які повинні накладатися на основну добре відпрацьовану базу чистих технічних дій. Основний принцип використання таких прийомів – це несподіванка і тільки потім – сокрушима руйнівність. А, отже, вони мають бути секретними та використовувати їх просто так не можна – лише в екстрених випадках. Справжній майстер ніколи не буде використовувати брудну техніку в бою, якщо немає загрози життю та здоров’ю, тим більше проти свідомо слабкого супротивника. І це обумовлено не лише моральними нормами  майстра, а й небажанням демонструвати свою справжню бойову зброю.

Брудні прийоми рукопашного бою
Відразу і не помітиш: натискання підборіддям на очне яблуко суперника 

Однак при цьому майстри рукопашного бою постійно вивчають брудну техніку ведення бою, в першу чергу для того, щоб вміти їй протистояти, і вже в другу, щоб вміти застосувати в тій ситуації, коли це буде вкрай необхідно.

Довідка: «Золотими» цілями нанесення брудних ударів є: пах, очі, горло, вушні раковини, ступні та кісточки ніг. Удари, захоплення, злами цих частин людського тіла є особливо руйнівними.

Ніппон кемпо та брудні прийоми

У Ніппон кемпо, завдяки захисному екіпіруванню богу, бої проводять у повний контакт за принципом: Іккен Хісацу (яп. 一拳必殺 Ikken Hisatsu) – дослівно перекладається як «Вбити одним ударом», красивіший літературний переклад «Смертельний дотик». Тому в захищені екіпіруванням місця – голову, груди, живіт – бій проводиться у повний контакт. Екіпірування дає можливість не стримувати силу удару під час бою, коли емоції зашкалюють і рівень адреналіну піднімається понад очі, а значить це дозволяє досягти досконалості у своїх діях і досягти ідеального для бою стану духу (сісей).

Брудні прийоми рукопашного бою
Тільки відчувши на собі “брудний” удар чи прийом можна навчитися від нього захищатися 

Одночасно учень в Ніппон кемпо повинен вміти завдавати ударів у незахищені екіпіруванням  місця, використовуючи метод – Sun dome. Сун доме – зупинка технічної дії безпосередньо перед ціллю, за 1-2 см перед ній. Філософський зміст комбінації ікен хісацу і сун доме полягає в тому, що людина врівноважує свою можливість завдати руйнівної шкоди противнику повагою до його життя. Таким чином, учень Ніппон кемпо, ведучи поєдинок з супротивником, прагне проявити свою силу, а з іншого боку – намагається контролювати свої дії, що виражається в рівновазі між дією та повагою. Використовуючи захисне екіпірування, практично необмежену техніку на повну силу та вищеописані принципи, учень отримує до рук серйозну зброю.

На наших семінарах, які можна відвідувати безкоштовно щонеділі, ми розглядаємо в тому числі і брудні техніки самозахисту

Знання та вивчення брудних прийомів дозволяє дозовано використовувати їх у реальних вуличних конфліктах: там де треба використовувати чисту техніку, або якщо це вкрай необхідно – перетворити її на руйнівний брудний прийом. Підсікання можна зробити м’яко, а можна провести з одночасним ударом коліна в стегно. І це вже інша підсічка. Можна просто штовхнути людину, а якщо стати на її ногу і штовхнути одночасно, то буде вже розрив гомілкостопа.

Брудні прийоми рукопашного бою
Анатомія ушкодження стопи

Виконати кидок можна на спину, а можна кинути супротивника на шию. Чиста техніка та брудні прийоми взаємопов’язані. Неможливо вивчати одне у відриві від іншого, якщо ви дійсно хочете вивчати рукопашний бій.

У багатьох інших стилях рукопашного бою, які не використовують повний контакт, просто неможливо практикувати і відпрацьовувати по-справжньому брудні прийоми. Не маючи практики, а маючи лише теоретичні уявлення про брудні методи бою навіть, здавалося б підготовлений боєць, не зможе не тільки застосувати таку техніку, коли це буде необхідно, а й протистояти їй. У цьому полягає серйозна проблема багатьох стилів рукопашного бою. І, навпаки, практикуючий фул-контакт може дозволити собі багаторазово відпрацьовувати брудні прийоми в постійних спарингах з партнерами і матиме достатній досвід їх застосування та протистояння їм.

При копировании материала просим ссылаться на источник https://nipponkempo.com.ua/uk/article/brudni-pryjomy/. Правила публикации здесь. В противном случае, мы обязательно выявим плагиат и будем обращаться в DMCA Google.