Рукопашний бій: хитрощі та фінти

Обманна техніка рукопашного бою, хитрощі у бійці та спортивному бою, нестандартні фінти у спортивному бою, фінти для оцінки супротивника у зав’язці та кульмінації бою. Ключове значення обманних технік для досягнення перемоги.

 

“ФІНТ  – Хитрий прийом (прост.). У спорті: обманний рух, хибний випад. [від італ. finta – вдавання, вигадка]

Тлумачний словник Ожегова

 

Мало навчитися прийомів рукопашного бою, важливо вміти використовувати їх у реальному чи навчальному бою. Перемогу в двобої, чи це спаринг, чи бій на змаганнях чи вулична бійка, отримає той боєць, який весь цей набір ударів, прийомів і переміщень зможе скласти в єдине ціле, так само, як дитина збере з різних дрібних і різнокольорових деталей конструктора “Lego” гарну іграшку. Ця різноманітна та барвиста мозаїка і є тактикою рукопашного бою, маленькими уламками, покладеними в єдину картину.

Тактика рукопашного бою

Двобої вже хай і дорослих учнів Ніппон Кемпо, але  новачків, які вперше вийшли на татамі в куміте, зазвичай мало чим відрізняється від бійки першоклашок, з поправкою на значно кращі фізичні кондиції учасників, а також на наявність у них серйозного технічного арсеналу. Хтось прагне продемонструвати все, що він уміє. Вкладається в кожен рух, іде напролом.

хитрощі та фінти в бійці
Бій новачків часто схожий на бійку першокласників: “Зараз я йому наваляю!”

Хтось йде в глухий захист “я в будиночку” і йому лячно звідти висунути ніс, звідти він тільки блокує удари, або взагалі біжить від противника по рингу. Але все-таки в кемпо приходять люди, які бажають перемоги, і в 99% випадків двобій новачків більше нагадує завзятий бій півнів, де в обох супротивників ключова тактика – “Чого вилупився? Пику начищу”. А оскільки удари та прийоми у тренованих та фізично сильних новачків вже поставлені – то, якби бої йшли без захисних обладунків, всіх учасників, без винятку, після двобою довелося б відправляти як мінімум до медпункту. Практично тактика тут десь загубился. І дивитися на такий бій нецікаво: за миготінням рук і ніг не видно ні канви бою, ні самих бійців.

Поєдинок між досвідченими майстрами виглядає абсолютно інакше. Це вже мистецтво, видовище, ціла вистава, де є зав’язка, сюжет, кульмінація. Нехай і дуже швидкоплинний, але – витвір мистецтва, який за драматичністю не поступається багатьом художнім виставам.

У чому відмінність новачків від майстрів? А відмінність насамперед і полягає в умінні вести бій. Це вміння називається тактикою рукопашного бою. Докладніше про стратегію та тактику рукопашного бою ви можете почитати тут.       Ми ж бажаємо розповісти про найвищий технічний арсенал, який є основною складовою тактики бою – обманні рухи, фінти, використання яких є абсолютною необхідністю для досягнення перемоги.

Що таке фінт?

Фінт – це не тільки хибний удар або рух. Фінт – це будь-яка ваша дія, яка дезорієнтує противника, відверне або приверне його увагу, поставить його в невигідну для нього позицію, розбалансує, змусить відкрити вразливе місце і таке інше.

хитрощі та фінти в бійці
Атака після фінту зі зміщенням

Фінт завжди є попереднім етапом для наступної вашої, як правило, атакуючої дії. Звичайно, якщо після фінта ви не пуститеся бігти від противника. У будь-якому випадку, навіть якщо ви збираєтеся ретируватися, роль фінта – зробити вашу наступну дію несподіваною для опонента. 90% інформації у рукопашному бою людина сприймає візуально. Наповнивши інформаційний потік хибною інформацією, ви заплутаєте супротивника, йому буде складніше зрозуміти справжню небезпеку, яку ви для нього становите. Як кажуть боксери – удар, що нокаутує, противник не бачить. Зробіть так, щоб супротивник не бачив ваш нокаутуючий удар!

Які бувають фінти

Практично будь-які ваші дії можуть бути фінтами. У Ніппон Кемпо розділ, присвячений фінтам, називається kensei waza (відволікаюча техніка). За типом використання фінти можна розрізнити на:

  • Хибні удари та випади ногами та руками. Удари ногами та руками у фінті можуть бути неповними, коли ви тільки позначаєте удар. У такому випадку рука або нога тільки починає рух по звичайній траєкторії, і одразу ж повертається назад. Мета фінта у такому випадку змусити противника повністю відреагувати на удар – зробити захисну дію: поставити блок чи відступити. Ці ж удари у фінті можуть бути повними – здійснювати повну траєкторію. Зазвичай вони використовуються проти досвідчених бійців, які добре читають рухи свого супротивника, його тіло, і не реагують на неповні удари. Зовні це може виглядати як звичайний повноцінний удар, проте боєць не вкладає в нього сили. Мета – збити дихання, змусити супротивника витратити сили, не витративши їх самому.
  • Пересування, стійки. Такі фінти дуже часто використовуються навіть бійцями-початківцями. Постійна зміна стійок, перенесення центру тяжіння з передньої ноги на задню і навпаки, швидке переміщення бійця на татамі – це не тільки пошук зручної позиції та дистанції для атаки, але й дії на захоплення ініціативи, дії оцінки реакції, заплутування противника.
  • Нахили. Будь-який повноцінний рух, такий як справжній сильний удар, переміщення, зміна стійки починається зі зміщення центру тяжіння, яке супроводжується нахилом голови або корпусу в той чи інший бік, уперед чи назад. Фінт із нахилом корпусу – це імітація початкового етапу такого повноцінного руху. Фінти з нахилом корпусу використовуються для того, щоб “висмикнути” супротивника, змусити його відкритися або навпаки, піти у захист.
  • Нестандартні фінти. Насправді, особливо у вуличній бійці, коли ви не обмежені жодними заборонами та умовностями, існує безліч різних нестандартних фінтів, які можуть допомогти у досягненні перемоги.
  • Хитрість у вуличній бійці, приклад.  Класичний фінт, який так часто використовується в кінофільмах: на початку конфлікту, коли ви відчули, що від бійки не втекти, несподівано перевести погляд за спину супротивника і здивовано вигукнути “Привіт, Василь! (Костян, Діман і т.д.!)” і наступної секунди провести атаку. Згодом у досвідчених бійців складається свій арсенал нестандартних фінтів, які є його козирями в рукопашному бою.
Приклади нестандартних фінтів у спортивному бою:
  • Погляд. На татамі майстер різко опускає погляд у нижню зону, наприклад, на ноги, цим позначаючи місце передбачуваної атаки. Якщо супротивник смикнувся, відступив, підняв для захисту передню ногу, переніс центр ваги з позначеної ноги на іншу – він залежить від вашого погляду. Він – не новачок, який нічого не зрозуміє, але й не майстер, який не смикатиметься даремно.
  • Видих. Будь-яка атака у більш-менш підготовленого бійця супроводжується різким видихом. І будь-який підготовлений боєць, який неодноразово побував на татамі, несвідомо реагує на такий різкий видих. Імітуючи короткий, різкий видих, особливо, комбінуючи його з нахилом корпусу, можна позначити атаку, але не проводити її, не витрачати сили, у свою чергу, змусити противника використовувати захист і вдарити в обхід. Наприклад, нахил корпусу вперед, різкий, але короткий видих – імітація прямого удару передньої (цукі), і справжній бічний удар на продовженні видиху задньою рукою в обхід прямого захисту (дзедан-йоко-учі). У боксерській термінології – імітуємо джеб, б’ємо хук.
хитрощі та фінти у бійці
Він вже не встиг зреагувати на удар

Коли використовувати фінти

Нагадаємо, що бій має кілька етапів:

– Оцінка супротивника та навколишньої ситуації;

– зав’язка бою;

– кульмінація бою;

             – вихід з бою.

Якщо на останньому етапі фінти не застосовуються ніколи, то використання фінтів на трьох перших етапах бою – запорука перемоги.

 Примітка: Новачки зазвичай пропускають два перші, основні етапи і одразу намагаються перейти до третього – кульмінації бою, тому їх бої і мають такий карикатурний вигляд, коли ми бачимо спробу моментально виплеснути на суперника все, що вміє боєць.

Такий поділ є характерним не тільки для спортивного бою, але і для вуличної бійки. На перший погляд у бійці на вулиці фінтити нема часу, потрібно або атакувати, або відбиватися. Але роль фінта у такий бійці не можна применшувати. Якщо ви зіткнулися з більш фізично потужним, підготовленим ворогом або він має кількісну перевагу (їх більше), обманний маневр, фінт – це те, що допоможе спочатку бою нівелювати переваги ваших супротивників. Якщо ж ви перебуваєте на татамі, то спектр застосування фінтів значно розширено.

Фінти для оцінки противника

На першому етапі, етапі оцінки, обманні рухи можуть допомогти отримати необхідні дані про супротивника: його фізичний стан та рівень технічної підготовки, агресивність, швидкість реакції, довжину рук і ніг, слабкі й сильні сторони, бойові навички і навіть отримати інформацію про його наміри та емоційний стан. На татамі, імітуючи атаку в голову, корпус, нижній рівень, досвідчений боєць у частки секунди вирахує для себе бойовий портрет свого супротивника і, з урахуванням цього, вибудує план своїх дій – стратегію бою.

Хитрощі у вуличній бійці – оцінка. Навіть у вуличному конфлікті обов'язково існує етап оцінки, в якому є місце для обманних рухів. Ви можете відступити на півкроку назад або вбік і одразу повернутися назад, щоб оцінити агресію і рівень реакції свого опонента. Або, навпаки, заступити вперед і вбік від противника. Якщо він відступить - для нього важлива дистанція, і він, ймовірно, «ударник», і треба працювати на короткій дистанції, якщо ні – «борець», і небезпечний у ближньому бою. Це – лише один приклад із величезного арсеналу можливих фінтів.

Етап оцінки в рукопашному бою зазвичай триває кілька секунд – і 100% цього часу досвідчений боєць відводить саме фінтам. Непосвячені і не зрозуміють, що нахил голови, опускання чи піднімання плеча, рухи стегон чи пересування ліворуч-праворуч по татамі – це провокаційні, обманні рухи. Мозок майстра вивчає реакцію противника, сканує його фізичні та швидкісні характеристики, вибудовує стратегію майбутньої сутички, виходячи з його слабких і сильних сторін і наявного у майстра технічного арсеналу.

Фінти у зав’язці бою

Вибравши стратегію бою, боєць приступає до її реалізації, яка полягає у виконанні зв’язки тактичних завдань, обраних виходячи з оцінки супротивника. Може бути прийняте рішення одразу атакувати противника, або спочатку поставити в зручне для цього становище, або спочатку вимотати його. Все залежить від характеру бою та оцінки супротивника. У цій фазі бою фінти використовуються повною мірою у зв’язку з реальними прийомами та ударами. Нижче ми наведемо пару варіантів фінтів, які використовуються в зав’язці спортивного бою.

Фінт «Удар у повітря»: Ви можете вдарити в повітря ліворуч або праворуч або перед противником, змусивши його відкритися і провести атаку в незахищену область:

  • Удар ногою в повітря в середній рівень (корпус) праворуч, і відразу атакуй в голову руками;
  • Удар передньою рукою (цукі/джеб) повітря перед носом противника, витягни туди його рукавичку для захисту і відразу атакуй  прямим або бічним (цукі/йоко) в корпус.

Фінт “Маніпуляція захистом”. Сенс цього фінта полягає в тому, щоб використовувати звикання супротивника до певного виду захисту. Приклад: нанесіть кілька швидких легких ударів у голову зліва і одразу атакуйте праворуч ногою в корпус.

хитрощі та фінти в бійці
Погляд, міміка, руки – все використовується для того, щоб ввести супротивника в оману. Адже залишилося тільки стиснути кулаки і нахилити голову, щоб вийшла бойова стойка

Фінти у кульмінації рукопашного бою

Найчастіше, якщо ви все зробили правильно на перших двох етапах, зав’язка бою одразу перетворюється на кульмінацію, і фінти вже не потрібні, потрібно не зупинятися і добивати супротивника, не даючи йому схаменутися. Якщо ж противник був добре підготовлений, вчинив гідний опір і бій затягнувся, використовуйте фінти раз-у-раз знову і знову, коригуйте свої дії, готуйте основний удар і, коли ви побачите, що противник розбалансований і виснажений, його захист розбитий вщент, проведіть фінт з потужною завершальною атакою.

Фінти та ініціатива (Сен) у рукопашному бою

У рукопашному бою Ніппон Кемпо, який є спадкоємцем і квінтесенцією всіх класичних японських єдиноборств (карате, айкідо, кендо, джіу-джітсу, дзю-до), особлива увага приділяється зв’язку фінтів(kensei waza) з поняттям ініціативи бою (сен). Фінти з погляду Ніппон Кемпо – це головний технічний арсенал для заволодіння ініціативою (сен) та фізичного та психологічного придушення свого ворога (Сен-хо).

хитрощі та фінти в бійці

Боєць праворуч після цього епізоду точно втратить впевненість у собі

Рефлексуючи на ваші фінти, захищаючись від неіснуючих атак або промазуючи по вам, суперник втрачає впевненість у своїх діях і в самому собі, перестає вірити в перемогу і здається спочатку психологічно, а потім і фізично. І це відбувається дуже швидко. Буквально за секунди. Тому важливість відпрацювання обманних технік не менш вагома, ніж удосконалення та шліфування справжніх ударів та прийомів.

Правдоподібність фінтів у рукопашному бою та постійна готовність Дзансін

Головним правилом всіх обманних рухів є те, що вони мають бути максимально правдоподібними. Мистецтво застосування хитрощів і фінтів, напрацьовується до автоматизму. Навичка здобувається з великою кількістю практичних занять, і доводиться до стану, коли хитрі дії стають абсолютно ідентичними з реальними, на які супротивник звик реагувати. І до такого ступеня, коли боєць готовий застосувати їх в будь-який час – стану бійця Дзаншин (Дзансин). Детальніше тут.

Розмаїття технік

Завдяки використанню обманних технік, учень не тільки збільшує та урізноманітнює свій технічний арсенал, а й приходить до справжнього розуміння стратегії та тактики рукопашного бою. Досвідчений боєць перевершує новачка не стільки кількістю технічних дій, скільки великою різноманітністю варіантів використання та якістю їх виконання.

Японський рукопашний бій Ніппон Кемпо є цілісною системою, що допомагає тим, хто займається розвивати не тільки своє тіло, а й розум. Це не тільки сила, гнучкість, впевненість у собі та вміння концентруватися. Не лише сильний характер, самодисципліна та самовдосконалення. Це також і стратегічне мислення шахіста, і налаштованість на перемогу у всіх своїх справах та починаннях. Займайтеся кемпо!

При копировании материала просим ссылаться на источник https://nipponkempo.com.ua/uk/article/rukopashnyj-bij-hytroshhi-ta-finty/. Правила публикации здесь. В противном случае, мы обязательно выявим плагиат и будем обращаться в DMCA Google.