Самозахист. З чого почати

Основи підготовки до самозахисту. З чого розпочати підготовку

«Як вдало прожитий день дає спокійний сон, так з користю прожите життя дає спокійну смерть»

Леонардо да Вінчі

Основы самозащиты

Основа будь-якої фізичної підготовки – це зміцнення здоров’я. Заходячи в будь-який зал – додзьо(dojo) – учень завжди повинен пам’ятати, що він прийшов сюди набувати і зміцнювати своє здоров’я, а не втрачати його. Здоров’я – це головний елемент якості нашого життя. Нездорова людина не може бути щасливою. Народна мудрість мовить:

Гроші втратив – нічого не втратив, час втратив – багато втратив, здоров'я втратив – все втратив.

Ви можете заробити гроші і втратити їх. Ви можете отримати добре оплачувану посаду і втратити її. Все це відновлюване. Однак, якщо Ви втрачаєте здоров’я, це вже незворотньо! Піклуватися про здоров’я, виховувати у себе здатність, звичку свідомого догляду за собою потрібно з дитинства і до глибокої старості. З чого починати боротьбу за здоров’я?

Самозахист. Перше правило здоров’я. Режим дня

Створіть і дотримуйтеся відповідного режиму. Це призводить до вміння цінувати час, правильно чергувати тренування, відпочинок, їжу та сон.

Самозахист. Друге правило здоров’я. Працюйте над собою

Весь час, коли ви не зайняті роботою, прийомом їжі, сном або відпочинком – працюйте. Не піддавайтеся своїй ліні. Особливо на тренуваннях. З перших кроків потрібно привчити себе до жорсткої послідовності в накопиченні знань. Докладно вивчіть ази рукопашного бою, перш ніж почати займатися складнішими речами. Ніколи не слід братися за нове, не засвоївши попереднє. Культура праці передбачає послідовність, точність, акуратність, відточення правильних рухів та принципів.

Самозахист. Третє правило здоров’я.
Змінюйте звички, тренуйте дух

Щоб змінити якість життя, потрібно змінити звички. Постійно працюйте над зміною своїх звичок. Це дозволяє тренувати та готувати свій дух – бусін (busin, яп.«武神» – бойовий дух). Ви можете бути добре технічно підготовленим, мати хорошу фізичну форму, але якщо немає духу, все це безглуздо. Дух, як і м’язи можна тренувати. Навчитися керувати своїм духом можна, пересиливши, змінивши багаторічні звички. Коли людина може керувати своїми звичками, вона не тільки легка і непередбачувана сама, але й легко, швидко і, найголовніше, правильно реагує на будь-яку небезпеку. Без розвиненого бойового духу успіхів у самозахисті не досягти, тому що за будь-якої небезпеки необхідно вміти миттєво проводити аналіз ризиків, передбачати розвиток ситуації та бути готовим до будь-якого її розвитку. Якщо ж ви зашорені, не можете мислити широко і нестандартно, дієте по тому самому алгоритму – ваші шанси на перемогу дуже низькі.

Самозахист. Четверте правило здоров’я.
Складіть план

Викладіть за пунктами на папері план Вашої підготовки до рукопашного бою та самозахисту та відранжуйте за пріоритетом. У японських єдиноборствах принцип планування підготовки учня простий. Він проводиться в рамках триєдності Сін-Гі-Тай, де:

  • Сін (духовна досконалість),
  • Гі (технічна досконалість),
  • Тай (фізична досконалість).

Таким чином, потрібно скласти три плани підготовки щодо свого вдосконалення або один, але з трьома головними пунктами та безліччю підпунктів.

Сін.  Без чистоти духу, без віри людини в те, що вона робить, без чистоти помислів, у бою не перемогти. Сильна і навіть навчена прийомам, але безвільна, яка сумнівається у всьому, людина ніколи не переможе цілеспрямованого, впевненого в собі бійця, у якого немає ні тіні сумніву у власній правоті, нехай навіть він і слабший фізично. Такої духовної досконалості можна досягти лише в тому випадку, коли поняття честі та гідності людини чітко пов’язані з поняттям моральної відповідальності за те, що вона робить чи не робить. Баланс цих понять повільно, але неухильно досягається у духовних практиках і в процесі наполегливих тренувань та спілкуванні зі своїм учителем, а також спарингів з іншими учнями.

Гі. Бій ґрунтується на техніці володіння ударами та прийомами, а переможця визначає мистецтво володіння цією технікою. Тому, відточуючи майстерність у техніці ведення бою, ви можете поступово рухатися у бік досягнення досконалості володіння технікою рукопашного бою.

Тай. Свій фізичний рівень потрібно постійно підвищувати у повсякденному житті та вдома. Постійно робіть вправи для тренування дихальної та кровоносної системи. Почніть хоча б ходити пішки щодня не менше 45 – 60 хвилин. При звичайній ходьбі працюють усі м’язи тіла. Тренуйте кістково-м’язовий апарат. У вуличній бійці виживають найсильніші, інші вирушають до лікарні чи моргу. Ваш зовнішній вигляд, хода, постава мають демонструвати вас так, щоб нікому і на думку не спало напасти на Вас. Складіть свій особистий план і рухайтеся у бік його втілення в життя.

Основи самозахисту
Знайдіть собі гарного наставника, який зробить Ваше тіло Вашою зброєю

Самозахист. П’яте правило здоров’я. Ваше тіло – ваша зброя

Перетворіть Ваше тіло на зброю, яка завжди з Вами. Знайдіть гідного інструктора, вивчайте техніку рукопашного бою, а також уміння та навички роботи з холодною та вогнепальною зброєю. Ваша зброя – Ваше тіло завжди допоможе Вам зберегти здоров’я у будь-якому фізичному конфлікті, а не втратити його.

Самозахист. Шосте правило здоров’я. Пам’ятайте причину

Постійно пам’ятаєте причину/причини, чому Вам необхідно займатися самозахистом?

  • для того, щоб вижити;
  • для створення себе;
  • для усунення зайвої ваги, яка зменшує тривалість життя;
  • для зняття стресу та напруги;
  • для покращення обміну речовин;
  • для підтримки енергії молодості та сили;
  • для того, щоб змінити своє оточення;
  • для задоволення життям;
  • ваш варіант?

Виберіть свою причину зі списку, напишіть на папері та повісьте у своїй кімнаті вдома та на робочому місці, щоб у вас було постійне нагадування та мотивація.

Правильні дії є наслідки правильних думок. Правильні думки походять із правильних переконань. Змінити своє тіло можна лише за рахунок практики та праці над собою. Зміна тіла веде до зміни нашої свідомості.

Тільки так можна змінити світ, у якому ви живете – через себе. Потрібно лише зробити зусилля – розпочати займатися рукопашним боєм! Так зробіть це зусилля – почніть!

Приклад тренінга на тему “Спеціальна фізпідготовка та рукопашний бій”.

 

При копировании материала просим ссылаться на источник https://nipponkempo.com.ua/uk/article/samozahyst-z-chogo-pochaty/. Правила публикации здесь. В противном случае, мы обязательно выявим плагиат и будем обращаться в DMCA Google.