Онлайн тренування рукопашного бою у Києві

It is necessary to be shy not of mistakes in the dojo, but of inaction at home

Потрібно соромитися не помилок у додзьо, але бездіяльності вдома…

)

Не секрет, що ще у березні 2020 року до оголошення карантину ми були скептиками з приводу онлайн занять рукопашним боєм OnLine keiko 稽古. Це у багатьох викликало не лише іронію, а й легку усмішку.

онлайн тренування

Ми всі уявляли, що онлайн можна навчатися іноземним мовам, програмуванню, літературі, але не практичним дисциплінам, пов’язаним із самозахистом і самообороною.

Коронавірус, карантин та ізоляція все змінили. Наші онлайн заняття стартували одразу на другий день після оголошення карантину – 18 березня 2020 року. Мета була проста: не зупинятися, самовдосконалюватися, не дати ліні перемогти себе. Японською лінь, небажання щось робити – mendoukusai (яп. 面倒くさい). Розпочавши онлайн заняття, ми не покинули своїх учнів, не перестали займатися.

Японський рукопашний бій Ніппон Кемпо  – це комплексна система самозахисту, яка складається з ударної техніки, використання кидків, больових контролів, роботи зі зброєю (палицею, ножем, мотузкою). Обов’язковою умовою є постійне напрацювання техніки проведення поєдинків (куміте) та постійне покращення фізичної кондиції учня. Все це має відповідати єдиній програмі підготовки та градації стилю Данкай («dankai») (яп. 段階). Саме тому важливо не перервати процес навчання, не перервати процес тренувань.

Онлайн заняття під час карантину

Наші заняття тривали весь карантин за чітким графіком: понеділок, середа, п’ятниця, час проведення 20.00 – 21.00. Інформація про умови підключення до онлайн-тренувань була опублікована на на нашому сайті. У заняттях брали участь старші учні віком від 16 до 65 років. Кількість учасників онлайн тренування зазвичай складала 30 – 57 осіб. Вправи були як технічно насиченими, так і різноманітними. Учні відпрацьовували розділи Junbi Undo (яп. 準備運動), Hojo Undo (яп. 補助運動), а також індивідуальні практики Tandoku Renshu (яп. 単独練習). Метою всіх даних методик є підтримка життєвої енергії sei ryoku (яп. 精力), розвиток фізичної сили tai ryoku (яп. 体力), підтримку та посилення здібностей чикара (яп. 力).

На нашому ютуб каналі «Nippon Kempo Ukraine» ми створили цілий розділ у плейлисті «Індивідуальні практики», де можна ознайомитися з багатьма вправами для індивідуальної підготовки як зі зброєю, так і без неї.

он лайн тренировкаМіжнародні онлайн тренування

Наприкінці травня представник Іспанського відділення Ніппон кемпо пан Федеріко Альба (Federiсo Alba), Мадрид, запропонував проводити міжнародні онлайн тренування. Провідні вчителі Ніппон кемпо шихан Такеші Намазу(Takeshi Namazue, 6 дан, Мексика) , шихан Гальяно Корсо(Guliano Corso, 7 дан, Італія), сенсей Джеррі Россігнорі(Jerry Rossignoli, 4 дан, Італія), сенсей В’ячеслав Журавльов (4 дан, Україна), сенсей Льюїс Кобіан (Luis Cobian, США) та сенсей Томас Понта (Thomas Ponta, 5 дан, Італія) проводили суміжні міжнародні онлайн тренування зі своїми групами та групами з інших країн. Загалом у міжнародних онлайн заняттях брали участь представники 12 країн Латинської та Північної Америки, Японії, Іспанії, Італії та України. Учні змогли побачити, порівняти та оцінити методики проведення занять у різних країнах. Приємно, що понад 40% онлайн-учнів були з України – Ніппон кемпо збільшує популярність у нашій країні. Спілкування було японською, англійською, іспанською та італійською мовами.

Навіщо потрібні онлайн тренування

Будь-який простій, будь-яка зупинка в навчанні, завжди відкидає і учня, і вчителя назад. Не дарма весь процес підготовки у японських єдиноборствах називається Будо (Шлях воїна). Шляхом потрібно йти не зупиняючись. Цей процес можна порівняти з плаванням на човні вгору по річці. Як тільки ви перестанете гребти, течія відкидатиме човен назад.

Так, ефект від онлайн занять гірший, ніж будь-яке заняття в додзьо. Головна перевага занять онлайн тренувань полягає у безперервності процесу навчання. Безперервність забезпечує те, що ви, хай і повільніше, але не перестаєте підніматися вгору річкою.

онлайн тренування
Як би не було важко, тренування припиняти не можна

Вдома немає тренажерів, багато учнів, особливо початківців, виявилися не готовими до карантину і не мали вдома навіть гантелі. Однак, тренування з різними підручними засобами (праска, пляшки з водою, спортивні сумки з обтяженнями тощо), яке проводиться стабільно тричі на тиждень, заряджає та мотивує вас. Життя на карантині не завершується, а лише змінюється.

Майбутнє онлайн тренувань з рукопашного бою

Ми продовжуватимемо такий спосіб навчання як онлайн тренування. Ми зрозуміли, що це можливо. Тепер ми можемо тренуватися і на відпочинку, і на карантині, у будь-якій точці світу.

Погано чи добре навчатися в онлайн, все залежить від правильної методики та якості процесу.

он лайн тренуванняНаші рекомендації учням для онлайн тренувань:

  • Перш ніж проводити тренування, в умовах поза додзьо, створіть та організуйте зручний час навчання, як для себе, так і для членів вашої родини, щоб вони не заважали вам, а ви – їм;
  • підготуйте ваш інтер’єр для занять (з метою безпеки себе та майна) та мінімальний інвентар для занять;
  • Проводьте заняття недовго: від 30 до 60 хвилин, регулярно та дотримуючись режиму;
  • Тренуватися бажано через день, заняття не пропускати.
він лайн тренування
Тренування з праскою цілком замінить гантелі

Як змусити себе тренуватися

Людина – дуже цікава істота,  докласти зусиль, змусити себе щось зробити – важко. Вона постійно прагне спокою, але при цьому хоче змін.

Щоб змусити себе працювати, приймайте рішення як самурай: протягом семи вдихів та видихів. Можна використовувати просте правило “5 секунд”. Порахуйте вголос: 5-4-3-2-1 почав, працюю.

Наприкінці хочеться навести гарний японський вислів:

사람들을 바꾸려고 하지 마세요.

Hitobito o kaeyou до shinaide kudasai. Sore yori mo, kichinto shita hito o sagasu hou ga yoideshou.

«Не намагайтеся виправити людей. Краще знайдіть тих, хто ще не зіпсований».

Бережіть себе та своїх близьких. Будьте здорові. Не припиняйте йти Шляхом Воїна! Ос!

P.S. Як підключитися до онлайн тренування можна переглянути тут.

При копировании материала просим ссылаться на источник https://nipponkempo.com.ua/uk/article/onlajn-trenuvannya-rukopashnogo-boyu-u-kyyevi/. Правила публикации здесь. В противном случае, мы обязательно выявим плагиат и будем обращаться в DMCA Google.