Дитячий оздоровчий літній табір Ніппон Кемпо

Заняття в додзьоУ липні 2021 року на високогірному курорті Драгобрат на базі відпочинку “Прилісок” було відкрито дитячий спортивно-оздоровчий табір Ніппон Кемпо, в якому провели 16 днів 43 дитини з України та Польщі.

 

Гни бамбук поки молодий
В’єтнамське прислів’я

Діти – насіння нашого життя. Якщо допомогати їм, доглядати, поливати, оберігати – вони виростуть розвиненими, сильними та здоровими. А сильна і здорова людина завжди приваблива і красива. Діти, як губка, вбирають у себе все, що довкола них: знання, навички, враження, правила поведінки. Потім, коли маленька людина виросте, змінити її неможливо. Тому дуже важливі перші 10-16 років життя людини, середовище, що його оточує, ті знання та навички, ті життєві установки, які вона отримає в цей період.

Методика навчання дітей і підлітків, що застосовується в японських єдиноборствах Будо, включає різні принципи і форми навчання. Однією з таких форм є створення різних спортивних таборів та проведення зборів своїх учнів у літній період, у період шкільних канікул.

Дитячий табір Ніппон Кемпо у КарпатахЦього, 2021 року, такий спортивний табір для дітей уже втретє було відкрито у мальовничому місці, високогірному карпатському курорті Драгобрат у селищі Ясіня Закарпатської області, що на висоті 1300-1400 метрів над рівнем моря. Дитяча група, яка цього року налічувала 43 дитини з України та Польщі віком від 7 до 15 років, провела у таборі 16 повноцінних та насичених враженнями днів.

Заняття в карпатському додзьо Ніппон Кемпо
Заняття в карпатському додзьо Ніппон Кемпо

Більшість дітей вже займалися східними єдиноборствами, такими як карате, айкідо, дзюдо і ніппон-кемпо, але були і новачки, які вперше взяли участь у заняттях саме в цьому спортивному таборі. Основна специфіка нашого табору для дітей – східні єдиноборства, тому базовий склад викладачів складався з сильних методистів та інструкторів з рукопашного бою Ніппон Кемпо та Айкідо:

  • Боярин Андрій Вікторович (3 Дан айкідо, 3 Кю Ніппон кемпо), сенсей, організатор та головний натхненник дитячого спортивного табору.
  • Степанюк Олександр Вікторович (4 Дан Айкідо).
  • Лоу Оксана, педагог, методист та адміністратор. Велика кількість ігрових конкурсів, різноманітних навчальних курсів типу «Очумілі ручки», шаховий турнір – це заслуга Оксани.
Безуглий Дмитро
Безуглий Дмитро демонструє техніку бразильського джиу-джитсу

Дитячий спортивний табір відвідали та провели показові заняття з дітьми Безуглий Дмитро (м. Київ, коричневий пояс бразильське джіу-джитсу) та В’ячеслав Журавльов (4 Дан Ніппон Кемпо).

Ігрові конкурси – те, чого так не вистачає в сучасному житті дитини, оточеної з усіх боків різними гаджетами

Присутність батьків у таборі не заборонялася, тому разом із деякими дітьми у таборі перебували і їхні батьки, які також брали активну участь у всіх процесах, що відбувалися у спортивному таборі.

Конкурси та змагання у дитячому таборі

Інтенсивність занять та кількість отриманої дітьми інформації були досить високі. Але при цьому заняття не були виснажливими, а, навпаки, захоплюючими та дуже живими. Фізичне навантаження чергувалося з ігровими чи розвиваючими конкурсами. Такий ритм дозволив проводити щодня по 2-3 уроки з рукопашного бою як у додзьо, так і на відкритому кришталево чистому високогірному повітрі Карпат.

Шаховий турнір

Різні фізичні вправи, і особливо живі ігри, якими захоплюються діти, сприяють їх розумовому розвитку. У дітей створювався бадьорий, життєрадісний настрій, за такого навантаження всі життєві процеси в організмі протікають активніше.

Карпатський чан
Карпатські чани на Драгобраті. Дітям подобалося приймати ванни у такому чані.

В оздоровчому таборі діти не лише тренувалися, а й підкоряли гори: Говерла (2061 м.), Близнюки (1883 м.), Жандарми (Перший 1763 м та Другий 1780 м). Скупалися у високогірному льодовиковому озері Герашаска. Що стосується купань, діти постійно приймали ванни у трав’яних карпатських чанах. Було з’їдено багато карпатських чорниць.

Сенсей Андрій Боярин готує дітей у похід
Сенсей Андрій Боярин готує дітей у похід

Походи горами сприяють розвитку таких важливих якостей, як уважність, точність, дисциплінованість, наполегливість. Формуються багато позитивних рис характеру і виробляється сила волі. Зміцнення дитячого організму в умовах оздоровчого табору підвищує його опір різним захворюванням. Фізично зміцнілі діти хворіють порівняно рідше і переносять захворювання значно легше.

Чим відрізняються спортивні табори, спрямовані на спорт великих досягнень, від наших оздоровчих таборів? На це запитання добре відповів майстер окинавського кемпо Накасон Генва (仲宗根 源和):

Ніппон Кемпо
Учасники літнього дитячого спортивно-оздоровчого табору

«Ті, хто вважають, що сутністю Будо є лише визначення переможця у змаганні, де все вирішують голі прийоми, вивчені на тренуваннях, роблять дурну помилку. Насправді спорт, де вся увага приділяється рекордам, що фіксуються в конкретних числах, – це перекручена форма фізичного виховання. Будо – це не спорт, …тому що Будо – засіб особистого тренування в ім’я загартування свого духу і свого тіла».

При копировании материала просим ссылаться на источник https://nipponkempo.com.ua/uk/article/detskij-ozdorovitelnyj-letnij-lager-nippon-kempo/. Правила публикации здесь. В противном случае, мы обязательно выявим плагиат и будем обращаться в DMCA Google.