Тренувальний табір Гассюкугейко 2021

Гассюкугейко 2021 в Україні過去それは変えられない、でも未来はあなたの手の中にある
Како соре ва каераренаі демо міра іва аната но те но нака ні ару.

Минуле не можна змінити, але майбутнє у ваших руках.

Японська мудрість

 

З 26 по 30 серпня 2021 року в селі Виженка Чернівецької області на базі відпочинку Українська Федерація Ніппон Кемпо (IFNKU) провела чергові виїзні навчально-тренувальні збори для своїх учнів, які практикують цей вид японського рукопашного бою.

Тренування на вулиці. Табір Гассюкугейко 2021, Україна
Тренування на вулиці. Табір Гассюкугейко 2021, Україна

Традиційно в Японії такі групові заняття називають Гассюкугейко (Гашуку гейко). Особливість таких занять полягає в тому, що люди живуть і тренуються разом, повністю відмовляючись від решти світу: роботи, сім’ї, повсякденних турбот. Група людей йде з постійного місця проживання: в ліс, в гори або замикаються в якомусь будинку, в якому обов’язково є додзьо. Разом живуть, сплять, їдять і, найголовніше, постійно займаються вдосконаленням навичок рукопашного бою, а також духовним самовдосконаленням. Поняття навчально-тренувальних зборів не повною мірою відповідає справжньому наповненню Гассюкугейко, але кращого перекладу просто немає.

Гассюкугейко (яп.合宿稽古)  - заняття у період спільного проживання
- 合宿 – гассюку – жити спільно (у певному місці: літньому таборі, додзьо і т.д.).

Готуємося до тренування: надягання обладунків БогуПід час таких виїзних зборів, коли учні їдуть подалі від гаджетів, wi-fi, соціальних мереж та інших благ цивілізації, на перше місце виходить природа (гори, ліс, річка) та інтенсивні заняття. Це дає людині позитивний заряд на тривалий час.

Кейко на вулиці
Заняття проводяться не тільки в додзьо, але і на вулиці

Що дає Гассюкугейко?

Всі японські бойові системи, що ґрунтуються на традиційній японській філософії Будо, в процесі навчання рукопашному бою використовують три базові методики: дзен (самогляд, самопізнання), вадза (власне, техніки єдиноборства) і букі-хо (всеосяжне поняття, що включає набір знань і навичок з бойових мистецтв).

Практика медитації макусо
Практика медитації Макусо
Дзен (яп. 禅) – занурення, самоспоглядання, самопізнання. Вчення дзен справило глибокий вплив на всю азіатську філософію та культуру, воно лягло в основу японської військової системи – бусідо (яп. 武士道). 
Центральна ідея школи дзен – вдосконалення свого духу мусін (яп. 無心), за допомогою різних технік медитації, що дозволяє відчути стан просвітлення - саторі. Основні практики медитації школи дзен, наступні:
- макусо (яп. 黙 想) – сидяча безмовна медитація;
- таті-дзен - безмовна медитація стоячи;
- кінхін - медитація під час ходьби чи руху;
- коан - спілкування.
Вадза (яп. 技) – техніка, прийом. Вивчення технічних прийомів є одним із трьох основних елементів («вадза», «кі», «сін») будь-якої вправи.
Букі-хо (яп. 武器). Букі – зброя. Хо – вогонь, полум'я, основа. Бойові системи Японії походять із традиційних самурайських систем фехтування та володіння зброєю букіно-бу. Мистецтво володіння зброєю відрізнялося від того, яка зброя використовувалася - самурайська або та, яку брали в руки простолюдини (серпи, нунчаки, тонфи). Однак і те, й інше – це букі.
Намагаємося знайти стан просвітлення саторі
Намагаємося знайти стан просвітлення саторі

Єднання цих трьох основних методик якнайкраще проявляється саме у віддаленому місці, коли група людей будь-яким чином виявляється відгородженою від зовнішнього світу в тренувальному таборі Гашуку (Гассюку). Неможливо осягнути дзен у кам’яних джунглях великого міста. Для цього треба з нього виїхати.

Гассюкугейко 2021Гассюкугейко 2021

Вперше Гассюкугейко в Україні пройшов два роки тому – у 2019-ому році. Тоді бути присутніми на заході мали змогу лише 20 осіб – і це було багато.

Станіслав Булаковський проводить больовий прийом. Гасюкугейко 2021
Станіслав Булаковський проводить больовий прийом. Гасюкугейко 2021

І ось уже за два роки кількість людей, які захотіли занурення у світ бойового мистецтва Ніппон Кемпо, досягла 70 осіб. Зібралися люди різного віку: наймолодшому учневі було 23 роки, найдосвідченішому – 56. За 4 дні Гассюкугейка було проведено 12 занять загальною кількістю 17 годин. По три заняття на день плюс нічне заняття зі зброєю. Ці чотири дні пролетіли як одна мить і завершилися традиційною вечіркою “Сайонара-Паті”.

Подяка 
Інструкторам: Євгену Зайцеву та Олександру Терновому.
Окрема подяка: Оксані Мусякевич (за чітку організацію заходу).
Особлива подяка: відео та фото-оператору Святославу Булаковському.
Щиро дякую: дружинам та чоловікам, які відпустили свої половинки на Гассюкугейко.
Нічне заняття Ніппон Кемпо. Гасюкугейко 2021
Заняття зі зброєю вночі

У Ніппон кемпо неможливо досягти результату без постійної праці над собою, над своїми слабкостями. Наполеглива праця та бажання змінити щось – ось головна мотивація для людини. Крім тебе ніхто нічого не зробить, ти маєш зробити все сам!

Тренування рукопашного бою.Ніппон Кемпо. Гасюкугейко 2021
Тренування в додзьо. Гасюкугейко 2021

Ніппон кемпо – це праця, синці, криваві мозолі, мокрі від поту захисні обладунки та рукавички. А також – щастя, що ти пройшов усі випробування. До речі, за час навчально-тренувального табору не було жодної травми, хоча учні щодня проводили бої куміте у випробуваннях маварі-гейко (яп. 回り稽古) и какарі-гейко (яп. 懸かり稽古).

Суддівський семінар з Ніппон Кемпо. Гасюкугейко 2021
Практика суддівства Ніппон Кемпо. Гасюкугейко 2021

Занурення у світ бойових мистецтв в атмосфері взаєморозуміння, концентрації, подолання труднощів роблять участь у таких зборах незабутнім. Почуття плеча товариша, перезавантаження емоцій, ментальний відпочинок, фізична втома та радість від перемоги над самим собою – чудовий коктейль, смак якого не забудеться ще багато років.

Істина підтверджена у тисячний раз: Будо – це не гра чи спорт. Це – спосіб життя!

Додзьо Ніппон Кемпо. Гасюкугейко 2021

Дякуємо всім! Домо арігато годзаймасу!

 

При копировании материала просим ссылаться на источник https://nipponkempo.com.ua/uk/article/trenirovochnyj-lager-gassyukugejko-2021/. Правила публикации здесь. В противном случае, мы обязательно выявим плагиат и будем обращаться в DMCA Google.