Шолом для рукопашного бою

ударна техніка

Види захисних шоломів для єдиноборств та рукопашного бою. Захисний шолом Мен для японського рукопашного бою Ніппон Кемпо. Ставлення до захисного шолома та екіпірування Ніппон Кемпо. Чухалка для обличчя та питна пляшка…

“Коли ми одягаємо Мен, наш страх лусне наче мильна бульбашка…”

Метою будь-якого поєдинку чи бойового зіткнення є нанесення руйнівного збитку супернику і максимальна швидка його поразка. У всіх стилях єдиноборств, що практикують ударну техніку, спортивних та бойових, однією з важливих цілей для поразки є голова супротивника. Відповідно, однією з основних цілей захисту є голова. Для її захисту під час тренувань, щоб не отримувати непотрібні травми, у всіх сучасних єдиноборствах використовується захисний шолом того чи іншого ступеня захисту. Під час змагальних поєдинків у деяких видах єдиноборств для надання більшої видовищності, наприклад професійного боксу або боїв без правил, шоломи не використовуються. Але у тренувальному процесі навіть у таких видах єдиноборств шоломи використовуються. У жорстких дисциплінах фулл-контакт, де вивчається робота зі зброєю та використовується добивання супротивника, таких, наприклад, як рукопашний бій, і на тренуваннях і під час змагань використання захисного шолома та іншого захисного екіпірування – обов’язкове.

Види захисних шоломів

Відкритий шолом

Відкритий захисний шоломМаксимально відкритий шолом, який захищає тільки лоб, вуха і згладжує удари в надбрівні дуги – отримати розсічення в такому шоломі складно, але можливо, має мінімальну вагу, максимальну оглядовість і забезпечує загальний захист голови не тільки від ударів, але і від падінь. Ніс, вилиці та підборіддя відкриті для ударів. Такий шолом використовується в спортивному боксі, кікбоксингу та деяких інших видах єдиноборств як на змаганнях, так і на тренуваннях. Для рукопашного бою – не годиться.

Шолом із захистом вилиць (мексиканський)

Мексиканський шоломШолом із захистом вилиць має більш повний захист і практично повністю захищає обличчя від розсічень, залишаючи при цьому відкритими ніс і підборіддя.

Захисний шолом
Відкритий ніс – розбитий ніс

Такий шолом є тренувальним шоломом, який рідко використовується для змагань. Трохи жаркіший для занять, ніж відкритий шолом. Для рукопашного бою не годиться.

Шолом із захистом вилиць та підборіддя, закритий шолом

Захисний шолом з вилицямиПовністю закритий шолом, який крім захисту вилиць має також захист підборіддя, найбільш спекотний для занять, має не тільки дещо обмежену оглядовість, але й дихати в такому шоломі під час тренувального бою складніше. Отримати якісь серйозні травми в такому шоломі складно, але тільки в тому випадку, якщо на руках суперника вдягнені звичайні боксерські рукавички від 12 до 20 унцій. У тому випадку, якщо боксерські рукавички легші і менші за розміром, або замість них використовуються краги для рукопашного бою, або взагалі якась зброя, наприклад, палиця, такий шолом не зможе захистити від точного удару, тому не використовується в бойових дисциплінах, наприклад, у рукопашному бою.

Шолом із захистом носа, шолом із бампером


Шолом з бамперомШолом, у якому виступи, що захищають вилиці, об’єднані в одну цільну дугу. Як правило, основою цієї захисної дуги є підпружинена металева пластина, обшита піною, шкірозамінником або шкірою. Такий шолом має відкрите підборіддя, найбільш обмежену оглядовість, але в ньому також легко дихати, як і у відкритому або мексиканському шоломі. Практично повністю захищає від різноманітних січок, а також захищає ніс. Такі шоломи використовують для занять у традиційних спортивних єдиноборствах типу боксу тоді, коли потрібно максимально захистити обличчя або ніс від пошкоджень: це важливо для офісних працівників, які тренуються, або для тих, хто знаходится в періоді відновлення після одержаних травм (носа, розсічень).

Для занять рукопашним боєм не підходить.

Шолом із пластиковим захистом

Захисний шолом з пластиковой решіткоюПовністю закритий шолом, в якому перед обличчям встановлене захисне скло з міцного прозорого пластику, має максимальний ступінь захисту, однак це найбільш спекотний з усіх шоломів для занять. Крім того, під час тренувань або під час бою є небезпека подряпати захисне скло або воно може просто запітніти, чим сильно обмежити оглядовість. У такому разі бій одразу можна зараховувати як поразку.

Шоломи із пластиковим захистом все більше використовуються в різних стилях рукопашного бою.

Шолом з ґратами

Шолом з ґратамиПовністю закритий шолом з максимальним захистом голови, має таку ж оглядовість як і шолом із захистом вилиць, оскільки найчастіше ґрати в таких шоломах ставлять на мексиканський тип шолома. У більшості випадків сталеві ґрати захищають голову з трьох боків (спереду, ліворуч та праворуч), у деяких – ще знизу. Цей тип шолому є добре вентильованим, за цією характеристикою він  схожий на відкритий шолом. Єдиний недолік шолома з гратами у порівнянні з усіма іншими типами шоломамів – вага. Сталева решітка в залежності від її конструкції і використовуваної марки сталі надає вагу до півкілограма цьому типу шолома з максимальним захистом. Однак цей мінус згодом перетворюється на плюс, так як використання такого шолома на заняттях тренує м’язи шиї. Це найбільш часто використовуваний вид шолома для занять рукопашним боєм.

бій без правил
Бої без правил, без захисту, а отже, без мозку…

Матеріали для захисного шолома

Зараз при виготовленні захисних шоломів використовуються різні матеріали: шкірозамінник, шкіра, різні види пінонаповнювачів, сталь, пластик, липучки, текстильні зав’язки, текстиль для підкладки. При виробництві якісних захисних шоломів використовуються шкіра та текстильні елементи із природної сировини: бавовни та льону. Шкіряні деталі найбільш довговічні, краще протистоять впливу не лише ударів, а й поту. Бавовняна та лляна підкладка має найкращі противослизькі характеристики та краще поглинає будь-які виділення. В ній не так спекотно, вона добре вентилюється, швидко висихає, у шоломі з такою підкладкою значно зручніше займатися.

Захисний шолом
Захисний шолом Мен для занять Ніппон Кемпо

Захисний шолом Ніппон Кемпо (Мен)

Захисний шолом для занять японським рукопашним боєм Ніппон Кемпо відноситься до виду шоломів з максимальним рівнем захисту. Він виконаний з природних та якісних матеріалів: шкіри, сталі, бавовни та льону. Поганих за якістю захисних шоломів Ніппон Кемпо не буває, оскільки є певний ценз і вимоги до спортсменів, що виходять на поєдинок Ніппон Кемпо та до їх захисного екіпірування. Спортсмена просто не допустять до змагань, якщо він не матиме відповідний цим вимогам захисний шолом.

захисні шоломи
Захисні шоломи для рукопашного бою Ніппон Кемпо, виготовлені в Україні

Захисний шолом Мен має сталеві ґрати, які захищають не тільки обличчя спортсмена, а й усю голову 5/6: в 5 з 6 площин: спереду, ліворуч, праворуч, знизу і зверху. Таким чином, голова спортсмена повністю захищена не тільки від будь-яких ударів ногами чи руками, а й від захватів, від ударів головою під час падіння, практично від будь-яких можливих травм. І, головне, захищена від ударів на добивання як руками, так і ногами, які в Ніппон Кемпо наносяться на повну силу.

Цікаво: Удар на добивання – контрольний удар, зазвичай здійснюється в уразливі точки, у тому числі і в голову супротивника тоді, коли він уже збитий з ніг і знаходиться на землі. У такому разі його голова виявляється між молотом (кулаком або ногою (ступнею, коліном) противника) і ковадлом (підлогою). Саме в цей момент захист 5/6 дуже доречний - його пробити не вийде ніяк. У такому положенні, коли шолом знаходиться на підлозі, голова всередині нього при ударі, що добиває, відчуває найменший вплив. Так як, на відміну від удару у вертикальному положенні, де імпульс удару, нехай і з демпфером, передається через ґрати на голову, а потім і шию, тут цей імпульс йде в підлогу.

Щільна підкладка з бавовни та льону зі шкіряними елементами має демпфуючий шар, який згладжує удари, що передаються через жорсткі ґрати на голову. При цьому підкладка і весь шолом щільно фіксується текстильними зав’язками хімо ззаду голови таким чином, щоб шолом не сповзав під час бою або заняття.

якісний захист
Якісний шолом забезпечує якісний захист

Висока оглядовість забезпечується особливою, вивіреною конструкцією сталевої решітки, коли перед очима немає жодного металевого прута.

Для захисту губ, зубів та ясен у ротову порожнину під сам шолом може одягатися капа «mouthguard». На голову, для більшого захисту, збереження шолома та захисту його від поту можуть пов’язуватися спеціальні бавовняні хустки тенугуї tenugui (яп. 手拭), з різними орнаментами і девізами школи рукопашного бою. Іноді на лоб одягають білу пов’язку хатімакі «hachimaki» (яп. 鉢巻), з різними висловами. Така пов’язка символізує непохитність у досягненні своєї мети.

Зі свого досвіду, можу сказати, що, перебуваючи в Японії на різних змаганнях, семінарах та тренінгах я часто бачив, як шановні майстри Ніппон Кемпо похилого віку надягають під свій захисний шолом тенугуї, а потім поверх, закріплюють хатімакі. І тенугуї та хатімакі використовують для протирання обличчя від поту та внутрішньої частини шолома під час інтенсивних занять.

На цьому відео можна побачити наслідки ударів у контактних видах спорту та в Ніппон кемпо. Різниця очевидна.

Ще про захисний шолом рукопашного бою Ніппон Кемпо

Прикрашати свої шоломи та обладунки не рекомендується. Будь-яка прикраса – це нерозуміння самої суті японської системи рукопашного бою та взагалі японської системи навчання, яка насамперед виховує в людині скромність та ввічливість. Це просто неввічливо і зухвало, прикрашати себе і свої захисні обладунки. Дозволено прикріплювати прапор країни, з якої приїхав спортсмен, але лише у певному місці: на захисному шоломі прапор чи емблема може розташовуватися ззаду на потилиці, на захисному жилеті – збоку.

Пляшка для пиття
Пляшка для пиття з трубочкою – аксесуар для шолома мен
Цікаво: Для шолома Мен існують додаткові аксесуари: спеціальна пляшка для води з гнучкою трубкою, яка дозволяє зробити кілька ковтків води без зняття шолома та палички для чухання обличчя крізь сталеві прути маски. Такі аксесуари необхідні при тривалих та інтенсивних заняттях, оскільки зняти та одягнути шолом швидко не вийде через його конструктивні особливості. Особливо влітку. Однак правильно одягнений шолом сидить на голові як влитий і не відчувається як щось неприродне.
чухалки для обличчя
чухалки для обличчя

Звичайний захисний шолом у будь-якому іншому єдиноборстві є елементом захисного екіпірування – і тільки. Але в Ніппон кемпо захисний шолом часто використовують як інвентар, як елемент обладнання, типу маківари для напрацювання техніки, прикріплюючи його наприклад на боксерський мішок і завдаючи по ньому удари.

Використання захисного шолома як елемента обладнання

Багато звичайних вправ на тренуваннях (не спарингів), коли не потрібно захищати голову, проводяться саме в захисних шоломах – додаткове, відносно невелике навантаження на шию у вигляді надітого, як обтяжувач захисного шолома дає дещо велике навантаження, виробляє витривалість. Приклад використання екіпіровки можна подивитися на каналі «Nippon Kempo Ukraine» у плейлисті «вправи для рукопашного бою».

Ставлення до захисного шолома та екіпірування

Ставлення до захисного екіпірування в єдиноборстві Ніппон Кемпо практично ідентично ставленню до обладунків у японському бою на мечах кендо.

ритуал одягання шоломаОбов’язкові певні ритуали та правила в поводженні з екіпіруванням як до бойових обладунків та зброї:

  • не можна торкатися чужого екіпірування та обладунків, без дозволу їх власника
  • ніколи не переступайте через обладунки, свої чи чужі, приготовані для тренування та лежачих на підлозі.
  • якщо потрібно закріпити елемент екіпірування, що розбовтався, потрібно відійти до стіни, протилежної стіні симодза, опуститися на коліна і зробити необхідні дії
  • ніколи не можна поправляти обладунки стоячи, а тим більше повернувшись спиною до партнера, оскільки це вважається неповагою і в реальній ситуації, в реальному бою подібна поведінка загрожує атакою на вас.
  • закріплювати шолом та екіпірування потрібно ретельно та міцно. Втрата шолома в бою на турнірі, означає поразку, згідно з правилами змагань Ніппон кемпо.

На відео видно з якою гідністю майстер кендо здійснює процедуру одягання свого захисного шолома мен та виконання ритуалу Bogu Rei-Ho.

Анекдот:
- Ви знаєте Мойша, але ж бокс - найкращий спорт у світі!
- Ізя, ви що боксер?
- Ні, що ви! Я – дантист!

Нічого у світі не коштує так дорого, як погане здоров’я. Бережіть себе! Думайте головою! Осу!

При копировании материала просим ссылаться на источник https://nipponkempo.com.ua/uk/article/sholom-dlya-rukopashnogo-boyu/. Правила публикации здесь. В противном случае, мы обязательно выявим плагиат и будем обращаться в DMCA Google.