Рукопашний бій: Тренування вдома

Тренування рукопашного бою Ніппон Кемпо в умовах карантину чи воєнного стану. Програма та послідовність вправ. Методики домашнього тренування.

В'ячеслав Журавльов Ніппон Кемпо

Будь вдячний проблемам, вони показують тобі, чого ти вартий.
Китайське прислів’я

Зачинені спортзали, додзьо, скасовані заняття, тренування, змагання, не працює транспорт, не можна нікуди виїхати, навіть на роботу, і то заборонено – це ознака якихось обмежень: карантину чи воєнного стану Так, інколи самоізоляція та самообмеження – запорука безпеки. Однак, роботу над собою ніхто не скасовував. Той, хто став на шлях Воїна (Будо), зійти з нього не зможе ніколи. У будь-якій проблемі потрібно шукати нові можливості. Неможливість відвідувати тренування – це нове випробування для справжнього воїна. Це можливість випробувати свій дух, перевірити самодисципліну.

Загартування тіла – запорука здоров’я

Наше тіло потребує їжі, води, відпочинку, щоб функціонувати належним чином. Проте, його головне завдання – жити, а отже, працювати і рухатися. Коли ви постійно сидите у кріслі, в машині та ведете малорухливий спосіб життя, ви повільно руйнуєте свій організм. Багато людей у ​​наш час хворіють, бо мало рухаються, живуть пасивним життям. Те, що не потрібне – атрофується. Порушується обмін речовин, судини, суглоби та зв’язки та сухожилля втрачають гнучкість, падають захисні функції організму, слабшають усі м’язи, зокрема й серце, наш основний мотор.  Людина вже не може перенести елементарні фізичні навантаження і будь-які хвороби починають долати організм. Люди стають ходячими резервуарами для хвороб через свою нерухомість. Під лежачий камінь вода не тече. Говорити про самозахист та самооборону таких людей взагалі неможливо. Але, якщо почати «перетворювати своє життя в рух», тобто виконувати фізичні вправи, це завжди дасть лише позитивний результат.

Саме тому під час вимушеної самізоляції необхідно не тільки не припиняти тренування, а навпаки, за можливістю, посилити їх. Принаймні не зменшувати!

Про користь самоізоляції
Багато майстрів єдиноборств свідомо проходили шляхом самоізоляції та самообмеження. Вони самостійно занурювали себе в такий стан і завжди виходили з нього, змінивши себе і створивши нові можливості. Достатньо згадати приклад засновника стилю Kyokushinkai (Кьокусінкай) карате  Oyama Masutatsu (Ояма Масутацу) (1923 - 1994). 
Ояма Масутацу Кёкушинкай каратэ
Кореєць за національністю, який став знаменитим майстром японського карате-до. Він усе своє життя присвятив єдиноборствам. Мав чорний пояс 4-го Дану в дзюдо, чорний пояс 1-го Дану у карате-до стилю Шотокан, 4 Дан стилю Годзю-рю. Протягом усього життя Ояма не заспокоювався і постійно прагнув самовдосконалення. Він вважав, що, тренуючись належним чином, незалежно від зовнішніх обставин, можна досягти нездійснених раніше ніким результатів. Докладаючи неймовірних зусиль, Ояма намагався з'ясувати межі можливостей людини. Так, за порадою першого вчителя годзю-рю Со Нейсу, Ояма пішов у гори, щоб жити і тренуватися на самоті. Він пішов на гору Кієсуми (префектура Тіба), де провів півтора роки у самотності, далеко від цивілізації, занурившись у роздуми та заняття карате-до. З цієї історії Ояма Масатцу знято фільм «Приречений на самотність» зі знаменитим актором Соні Шиба в головній ролі.
Соні Чіба та Ояма Масатцу
Унікальне фото: Соні Шиба(ліворуч) зіграв Ояма Масатцу(ліворуч) у фільмі “Приречений на самотність “
Після самоізоляції Ояма Масутацу та Куросакі Кендзі на основі елементів стилів шотокан та годзю-рю у 1955 році створили жорсткий, повноконтактний стиль Кьокусінкай карате-до. Ояма Масатцу став засновником Кьокусінкай карате і по праву заслужив найвищий 10 Дан у цьому стилі.

Що дають тренування вдома :

  • Фізична активність покращує імунітет;
  • Допомагають запобігти захворюванням серцево-судинної системи;
  • Поліпшують відтік лімфи;
  • Допомагають запобігти діабету та підтримувати необхідний рівень цукру в крові у діабетиків;
  • Вправи підвищують потовиділення;
  • Уповільнюють процес старіння;
  • Поліпшують сон;
  • Профілактика застудних захворювань;
  • Зміцнюють легені;
  • Допомагають подолати депресію;
  • Знімають стрес і сприяють виробленню ендорфінів, які відповідають за психологічний комфорт;
  • Дають енергію до життя.

Декілька слів про безпеку.

  • Обирайте для себе вправи, що відповідають вашому фізичному стану;
  • Завжди пам’ятайте: здоров’я треба набувати, а не втрачати;
  • Краще повільно і впевнено, ніж ривками і не завжди;
  • Керуйтеся здоровим глуздом під час прийняття рішень.

Силовые тренировки Ниппон Кэмпо

Тренування вдома

Комплекс вправ рукопашного бою вдома «At Home», будується за наступною програмою та в наступній послідовності:

  1. Мокусо (японська: 묵상) Mokuso (медитація, налаштування)
  2. Дзюмбі Ундо Відпочинок Junbi Undo (розминка, розігрів)
  3. Кіхон (японська: 기본)  Заняття основами техніки
  4. Ката (японська: 型або 形)  Заняття ката
  5. Буки вадза (японська: 武器技) Buki-waza. Робота з вивчення зброї
  6. Ходзе Ундо 보조 ходу Hojo Undo. Силові вправи із використанням підручних засобів (якщо немає професійного обладнання).
  7. Дзюнан Ундо електрика JunanUndo (Розтяжка. Вправи на еластичність)
  8. 8. Сейрі Ундо 整理 運動 Seiri Undo (Заминка або заключні вправи)
  9. Мокусо (японська: 묵상) Mokuso (медитація)

Як виконувати ту чи іншу вправу найкраще подивитися на нашому каналі Nippon Kempo Ukraine.

Щоб зрозуміти себе багато йогів і ченців  також йдуть на самоізоляцію.

обтяжувачі для тренування

Обтяжувачі у тренуваннях рукопашного бою

Обов’язково потрібно використовувати під час домашніх занять гантелі або їх замінники Робота з обтяжувачами – важливий елемент бойової підготовки. Наші м’язи потребують навантаження. Обтяжувачі на руки та ноги допомагають покращити ваш стан м’язового корсету. У Ніппон кемпо без потужних і сильних ударів не обійтися. Міцні треновані м’язисти ноги відіграють роль амортизаторів та знижують ризик травм при активних рухах. Сильний торс і розвинені руки завжди дають тільки плюси в рукопашному бою.

Методи тренувань у рукопашному бою

Під час тренування використовуйте різні методи. Це допоможе вам як контролювати власний рівень підготовки та самопочуття від тренування до тренування, так і дозволить плавно нарощувати навантаження.

В'ячеслав Журавльов

Метод кругового тренування

Кругове тренування – це комплекс вправ, які розвивають певну навичку чи групу м’язів або організм у цілому. У круговому методі тренувань використовується від 6 до 10 різних вправ, які виконуються у кілька циклів (зазвичай від 3 до 10). Між циклами (колами) необхідно робити перерви у 1-3 хвилини на відпочинок.

В'ячеслав Журавлен Ніппон Кемпо

Метод піраміди

Сутність тренувань цього методу полягає в тому, що в першому підході ви робите вправу певну кількість разів, на наступному підході збільшуєте кількість повторень, і так повторюєте, поки не доведете до бажаного. Далі починаєте послідовно знижувати число повторів до початкового. Наприклад: вправа №1 число повторів 2,3,4,5,6,7,6,5,4,3,2. Або, вправа №2: 3,6,9,12,9,6,3.

Повторно-серійний метод

Використання серійного виконання вправи (3 або 5 серій по 8-12 повторень), з комбінацією прийомів пересування, нападу та маневрування.

Контроль та самодисципліна у тренуванні вдома

Під час занять вдома наодинці намагайтеся контролювати свої помилки в основній техніці та працюйте над виправленням та над чистотою їх виконнаня. Не женіться одразу за швидкістю та потужністю. І тільки після того, як ви зрозуміли, що у вас все виходить – поступово вмикайте силу і швидкість.

Дисциплінуйте себе. Над вами тепер немає ніякого сенсея, тренера, немає друзів і товаришів, партнерів по додзьо, перед якими гордість не давала можливість жалкувати себе, розслабитися,  чогось не доробити, не доопрацювати. Ви самі над собою наглядач і самі відповідаєте перед собою. Це великий шанс перевірити і загартувати себе і свій характер.

І, пам’ятайте, намагайтеся підвищити свої можливості та навички, перебуваючи наодинці в будь яких обставинах, якими б складними чи скрутними вони не були.

Всім терпіння, добра і здоров’я! Ос!

При копировании материала просим ссылаться на источник https://nipponkempo.com.ua/uk/article/rukopashnyj-bij-trenuvannya-vdoma/. Правила публикации здесь. В противном случае, мы обязательно выявим плагиат и будем обращаться в DMCA Google.