Бокс у техніці Ніппон Кемпо

Бокс – це не метафора, бокс – це бокс.

Джойс  Керол Оутс

У сучасному світі спорту та бойових мистецтв англійський бокс займає одне з найяскравіших і найзначніших місць у розвитку людини.

Бокс – спортивне єдиноборство

 З 1867 року, коли загальні правила боксу, розроблені маркізом Квінсберрі, які містили революційне для тієї пори нововведення – використання боксерських рукавичок, набувають загального поширення, бокс починає урочисте сходження до вершини популярності. Вже 1904 року англійський бокс було включено у програму відновлених Олімпійських ігор.

БоксЗ тих пір в правила боксу вносилися неодноразові зміни, але основний регламент, що визначає, що таке бокс, залишився незмінним. Спортивний бокс – це форма кулачного бою, обмеженого правилами і контрольована суддями. Обмеження полягають в тому, що удари дозволяються в суворо окремлені місця і лише певною стороною кулака. Бій поділяється на раунди(сутички) з перервами між ними. Бої ведуться з урахуванням класу боксерів та їх ваги. Залежно від цього визначається час раундів та їх кількість в одному бою. Місце для змагань (ринг) також має відповідати низці вимог.

Незважаючи на те, що бокс став спортивним та видовищним єдиноборством, він є найкращим із систем рукопашного бою, орієнтованих лише на кулачний бій. Бокс дає можливість не тільки розвинути фізичну силу і витривалість, не тільки поставити сильний удар, а й дає величезні навички у самозахисті і самообороні.

Бокс у Ніппон Кемпо
Напрацювання ударів на боксерському мішку в Ніппон Кемпо

Багато шкіл повноконтактних поєдинків використовують боксерську техніку рук та захисту руками та корпусом, а також ухилів, відходів та пересувань. Добре відпрацьований і поставлений боксерський удар руки, це як удар блискавки, на кінці якої прив’язана кувалда.

Бокс – це гарна школа, а також неймовірні рефлекси та екстремально висока швидкість реакції. За часів СРСР, бокс, поряд із самбо – наймасовіші та найпопулярніші системи самозахисту. Бокс і боротьба були основними засобами підготовки громадянського населення до оборони своєї країни. Якщо ти хотів уміти постояти за себе – вибору не було: чи самбо, чи бокс. В останні роки існування СРСР і пізніше, після його розвалу, почався бум інших, західних і, особливо, східних систем самозахисту. Відкриваються численні секції, клуби та школи. Так вийшло, що багато викладачів цих шкіл та секцій, зачаровані новими єдиноборствами, мали за своїми плечима серйозну школу боксу, тому використовували свої знання у процесі підготовки учнів. Таким чином бокс проник у багато систем рукопашного бою.

Секрети боксу

Унікальність боксу полягає в тому, що він має дуже обмежену, але при цьому дуже ефективну технічну базу: практично 3 основних удари рукою (решта – їх різновиди) та сім різних технік захисту. Це все! Для змагань необхідне мінімальне екіпірування: рукавички і останніми роками – шолом. Для тренувань це не обов’язково. Саме така простота, а отже – доступність поряд із ефективністю зробили бокс суперпопулярним. За минулі півтора століття у світі накопичилася величезна кількість наукових, науково-популярних і спеціальних робіт, що вивчають бокс як вид спорту, а головне – методику підготовки боксерів і проведення змагань. Бокс став не лише олімпійським, а й професійним видом спорту. Величини гонорарів професійних спортсменів часто перевищують шестизначні числа, а чемпіони світу з боксу стають національними героями будь-якої країни.

Поціновувачам творчості американського письменника Джека Лондона відомі його розповіді про бокс і боксерів, чого варті лише його "Шматок м'яса" або "Мексиканець". Сам Джек Лондон любив боксувати.

Сучасні методики підготовки боксерів перетворюють непідготовлену людину на дуже серйозного бійця за дуже короткий період часу. Крім цього бокс тренує морально-вольові якості людини, а багаторівнева система підготовки  виховує цілеспрямованість та бойовий дух, який є основною складовою для перемоги у будь-якому бою.

Відомий письменник Ернест Хемінгуей так любив бокс, що вдома в себе збудував повноцінний ринг. Він часто казав: "Бокс навчив мене ніколи не залишатися лежати".
Ернст Хемінгуей бокс
Ернест Хемінгуей у рингу, який він встановив у себе вдома

Бокс у Києві

У Києві існують сотні залів та секцій, де можна займатися боксом людині будь-якого віку. Можна вибрати тренера та зал на будь-який смак практично в будь-якому районі міста. Київська спортивна школа боксу – дуже сильна школа. Чого варті лише брати Клички, Віталій та Володимир, які ставали багаторазовими Чемпіонами Світу з усіх відомих категорій професійного боксу. Володимир Кличко є також олімпійським чемпіоном 1996 року. Цікавий факт – він став першим білим боксером – супер важкоатлетом, який узяв олімпійське золото за попередні 36 років олімпійського боксу – до цього були лише чорні чемпіони.

Техніка боксу в Ніппон Кемпо

Боксерська стійка в Ніппон Кемпо
Боксерська стійка в Ніппон Кемпо

Навряд чи на всьому білому світі знайдеться хоч одна людина, яка не чула б, що є такий вид спорту як бокс. Засновник Ніппон Кемпо, легендарний Масару Саваяма, бувши сам по життю бійцем, відразу ж звернув свою увагу на простоту і універсальність техніки боксу при використанні в прикладному бою для самозахисту. Бокс відповідав основному принципу японських єдиноборств “Один удар – смерть!” (один удар – нокаут). У Ніппон Кемпо майстер включив ударну боксерську техніку та техніку захисту “хитання корпусу маятником”: нирки, ухили та відскоки. Екіпірування Ніппон Кемпо також частково запозичене з боксу: захисні рукавички “куробу” мають дещо іншу будову, щоб мати можливість здійснювати захоплення, однак ідея захищати руки бійця прийшла саме з боксу – традиційно всі інші японські стилі рукопашного бою відкидають захист рук. Саваяма пішов далі – вже в 30-х роках XX століття в Ніппон Кемпо захисне екіпірування включало повністю закритий захисний шолом – “мен”, захист корпусу “доу” та пахвинну раковину. Такий захист повністю страхував бійця не лише від нокаутів чи нокдаунів, а й навіть від невеликих травм, ударів, синців та подряпин.

 Стійка в кемпо
Такий захист захистить від будь-яких травм

Так як базова техніка Ніппон Кемпо – ударний «фулконтакт», то можна сказати, що до 30-40% вона складається з техніки боксу, зміненої під умови реального бою, в якому є місце і кидкам, і болючим прийомам, і ударам ногами. Бокс – один із елементів фундаменту Ніппон Кемпо. У цьому сенсі Ніппон Кемпо не самотній: бокс, як основу ударної техніки рук використовують багато стилів сучасних єдиноборств: тайський бокс, кікбоксинг, французький бокс, а також стилі змішаних повноконтактних єдиноборств ММА — Mix Fight. Бокс є бокс!

При копировании материала просим ссылаться на источник https://nipponkempo.com.ua/uk/article/boks-u-tehniczi-nippon-kempo/. Правила публикации здесь. В противном случае, мы обязательно выявим плагиат и будем обращаться в DMCA Google.