Рукопашний бій: Розвиток витривалості

Рукопашний бій: Розвиток витривалості“Ні з ким не трапляється нічого такого,  чого він не в змозі  винести”

Марк Аврелій

Японський рукопашний бій Ніппон Кемпо є дуже активною дисципліною. З точки зору фізичного навантаження рукопашний бій складається з відносно невеликих, але постійних переміщень, що чередуються з ударами і кидками або протидіями їм. З точки зору енергетичних втрат постійні витрати енергії під час переміщень чергуються з частими потужними викидами імпульсів енергії під час серій ударів, проведення кидків, захоплень або контрприйомів.

Рукопашний бій: Розвиток витривалостіСпецифіка витривалості в рукопашному бою

Такий рваний темп фізичного навантаження вимагає великої витривалості для того, щоб протягом усього бою не втрачати не тільки фізичну силу, а й швидкість реакції, координації та тактичного мислення.

Тому, дуже важливо розвивати цей спеціальний, рваний тип витривалості, який включає в себе фактично всі типи витривалості, відомі сучасній науці.

Типи витривалості:
У загальному випадку витривалість поділяють на:
Загальна витривалість. Це здатність виконувати роботу невисокої інтенсивності протягом тривалого часу за рахунок аеробних джерел енергозабезпечення.
Спеціальну витривалість. Спеціальна витривалість це здатність ефективно виконувати роботу та долати втому в умовах конкретного виду рухової діяльності.

У рукопашному бою, зокрема в  Ніппон Кемпо, якщо говорити про фізичну підготовку,  на тренуваннях намагаються досягти три цілі:

    • підвищення потужності рухів та сили удару,
    • поліпшення здатності робити швидкі та вибухові рухи,
    • вміння зберігати високий темп рухів протягом максимально великого відрізка часу.

Найбільше навантаження на тренуваннях припадає на ноги та легені, оскільки ці частини тіла забезпечують основу для вибухових рухів у кемпо. Зразкове співвідношення режимів м’язових навантажень у кемпо становить 70 відсотків анаеробних (обмін речовин без участі кисню) процесів до 30 відсотків аеробних (обмін речовин за участю кисню) процесів. Практикуючим рукопашний бій потрібно розвинути міцну основу аеробного (довготривалого) обміну речовин своїх тіл, щоб їхня серцево-судинна та дихальна система були готові до серйозних навантажень.

Спеціальна витривалість у загальному випадку у свою чергу поділяється на:

  • швидкісну;
  • силову
  • координаційну

Однак спеціальною витривалістю називають зовсім різні види витривалості, які потрібні для виконання того чи іншого фізичного навантаження. Наприклад, спеціальна витривалість піхотинця, десантника, танкіста чи артилериста відрізняються одна від одної. У Ніппон Кемпо розвивається своя спеціальна витривалість, яка є певним набором швидкісної, силової, координаційної витривалості.

 

Аеробні процеси обміну речовин, які задіюють дихальну та серцево-судинну системи, повинні бути добре розвиненими через дві причини. По-перше, вони забезпечують необхідний рівень енергії для обміну речовин в організмі, а по-друге, вони забезпечують відновлення енергії після анаеробної (силової) активності. Тренування анаеробної роботи м’язів забезпечує короткий викид енергії зі стовідсотковою віддачею та скорочує період відновлення між такими імпульсами енергії, а також підвищує аеробний поріг – точку зміни процесу обміну речовин з аеробного на анаеробний.

Аеробний/анаеробний поріг. Або чому ми не можемо підтягуватися або віджиматися так довго, як і бігати? Усьому винен аеробний поріг, який просто “вимикає” м’язи при його досягненні. Його також називають анаеробним.

У загальному випадку всі навантаження поділяють на аеробні (кардіо) та анаеробні (силові) навантаження. У першому випадку обмін речовин в організмі відбувається за допомогою кисню, який надходить у м’язи з кров’ю за допомогою серця з легенів. У другому випадку (анаеробний) обмін речовин відбувається без участі кисню тому, що через дуже швидкісне навантаження, його просто не вистачає в тканинах. Анаеробні навантаження супроводжуються виробленням молочної кислоти у м’язах. Спортсмен відчуває це як втому, обтяження м’язів, відмову їх працювати. Тому ми не можемо підтягуватися так довго, як і бігати.

 

Чим краще ви розвинете свою енергетичну систему, тим довше ви зможете зберігати якість своєї техніки перш, ніж втомитесь. Тому, рукопашний бій сам по собі є чудовим методом тренування енергетичної системи організму не тільки через об’єднання в собі ударної та борцівської техніки.

 Рукопашний бій: Розвиток витривалості

Специфіка розвитку витривалості в Ніппон Кемпо

У Ніппон Кемпо є додаткові фактори розвитку витривалості. Насамперед це використання захисного екіпірування Богу. Жилет До, окрім того, що є прекрасним захистом корпусу, виконує роль додаткового обладнання на учні, завдяки якому навантаження збільшується. Під час тренування учень схожий на самурая, одягненого в обладунки. Такі обладунки дають гарну навичку для військовослужбовців та поліцейських. Жилет на тілі схожий на бронежилет, який носять військовослужбовці. Те ж саме стосується і захисної маски Мен. Вона забезпечує додаткове навантаження на шию і голову, як і захисна каска військовослужбовця. Таке екіпірування під час тренувань хороше не тільки для поліцейських чи військовослужбовців. Легкоатлети з давніх-давен застосовували обтяжувачі – мішечки з піском, які прив’язувалися до ніг на тренуваннях. Тим, хто займався бігом з такими обтяжувачами знайоме відчуття легкості та польоту після того, як вони зняті. Так само діє і богу. Без нього після тренувань ви рухатиметеся ще швидше та довше.

Рукопашний бій: Розвиток витривалості

Як збільшити витривалість самостійно

Ви можете і повинні використовувати додаткові вправи для розвитку витривалості (біг, велотренажер, плавання). Додайте різноманітність та ускладнення у бігове тренування, бігаючи по пересіченій місцевості або збігаючи на круті підйоми чи сходові прольоти. Чергуйте неквапливий біг або плавання з короткими спуртами, що переводять обмін речовин вище аеробного порога. Подальше зниження темпу переводить обмін речовин назад у аеробний режим, забезпечуючи відновлення працездатності м’язів.

Будь-які інші заняття спортом також корисні задля розвитку спеціальної витривалості в кемпо. Теніс, баскетбол, футбол і гандбол та інші подібні види спорту вимагають швидкої координації, а також коротких викидів енергії на повну силу, і при цьому збереження високого рівня активності протягом тривалого часу – всього того, що потрібне для ведення поєдинка в японському рукопашному бою Ніппон кемпо. Вони допоможуть розвинути витривалість, яка так знадобиться вам у кемпо.

Рукопашний бій: Розвиток витривалості 

Спеціальна витривалість у Кемпо

Добре розвинути витривалість у рукопашному бою неможливо за короткий період. Для досягнення успіху потрібно підвищувати вдосконалення техніки рухів, чистоти бойових дій та тактичних напрацювань. Така навичка вже зветься не просто витривалістю, а  спеціальною витривалістю в Кемпо.

Чим досконаліший рух у учня, чим чистіша його техніка,  тим менше енергії він витрачатиме в бою, тим економніше витрачає свої сили.

Таким чином, спеціальна витривалість у рукопашному бою Ніппон Кемпо – це здатність протягом тривалого часу здійснювати технічні та тактичні дії без втрати швидкості та якості цих дій.

Рукопашний бій: Розвиток витривалості

Методи розвитку витривалості в Кемпо

Методи, що застосовуються для розвитку спеціальної витривалості в Ніппон кемпо дуже різноманітні.

Вправи

Учні після проведення розминки, виконують роботу на снарядах та боксерських «лапах», – 3 раунди по 2 хвилини, із завданням «серійної» роботи. Перерва між раундами – 1 хвилина. Після цього виконують кидки партнера, серіями кидків – 10 кидків – 30 сек відпочинку. Повторення 3-5 разів.Рукопашний бій: Розвиток витривалості

Маварі-Гейко

Після виконання вправ, учні проводять навчальні бої «Мawari-geiko» (回り稽古). Маварі гейко – навчальний бій «всіх з усіма». Учні вишиковуються навпроти один одного в дві лінії і міняються партнерами безперервно, проводячи бої протягом встановленого відрізка часу, або поки всі учні не проведуть бої з усіма учасниками. Це один із дуже ефективних методів тренування і підвищення своєї витривалості в бою.

Какарі-Гейко

Після завершення Маварі-Гейко найстійкіші учні беруть участь у Kakari geiko (懸?り稽古). Какарі гейко – навчальний бій «віддзеркалення атак», метод безперервних атак. Один із учнів стає навпроти колони з інших учнів, і відбиває всі атаки, що йдуть від кожного з учнів із атакуючої колони одного за іншим. Сам він не повинен атакувати нікого з нападників.

Рукопашний бій: Розвиток витривалості

Ендзін-Гейко

Наступний варіант тренування витривалості це метод Enjin geiko (円陣稽古). Ендзін гейко, навчальний бій «на вибуття», коли учень перебуває у колі, оточеними іншими учнями. Спортсмен веде бій із противниками, що швидко змінюються, кожним по черзі, переможець залишається в центрі, а той, хто програв, стає в спільне коло. Різновид ендзін гейко – Moushiai geiko ( 申 合 稽古), де переможець обирає наступну людину для бою з кола.

Сіай-Гейко

І на завершення може проводитися Shiai geiko (試合 稽古). Shiai – це змагання. Тип гейко відповідає правилам змагань. Учні намагаються виграти очко у бою за правилами змагань та тимчасовим відрізком, який задає вчитель чи інструктор.

Всі ці методи тренування витривалості в Ніппон кемпо покликані розвинути не тільки спеціальну витривалість практикуючого Кемпо, дати йому технічний і тактичний досвід, а й найголовніше – розвинути його вольові якості: стійкість, сміливість, впевненість і рішучість .

Кілька наших порад для новачка:

  • Остерігайтеся перетренованості;
  • Добре розминайтеся;
  • Будьте терплячі;
  • Поважайте партнерів по додзьо:
  • Використовуйте ваше тренування для здоров’я, а не для руйнування вашого тіла:
  • Розвивайте сильний дух і ви зможете досягти більших результатів.

При копировании материала просим ссылаться на источник https://nipponkempo.com.ua/uk/article/rukopashnyj-bij-rozvytok-vytryvalosti/. Правила публикации здесь. В противном случае, мы обязательно выявим плагиат и будем обращаться в DMCA Google.