Розвиток фізичної сили

Незважаючи на обставини, важливі зусилля!

Основним завданням будь-якої системи бойової підготовки є підготовка людини до реального бою, в процесі якого вона повинна перемогти супротивника з мінімальними фізичними пошкодженнями для себе. Поєдинок (Куміте) є головним тестом готовності людини. У японському рукопашному бою Ніппон кемпо за правилами змагань та турнірів немає практично жодних обмежень, таких, наприклад, як поділ за вагою.

 Ніппон кемпо
Вага та розміри супротивника не мають значення!

Є  поділ за статтю (чоловіки/жінки), і розмежування за рівнем підготовки: учні (з кольоровими поясами) та майстри (з чорними поясами). Завдяки такому підходу насамперед через відсутність поділу за вагою (фактично за м’язовою масою) до бійців на турнірах пред’являються високі вимоги розвитку фізичних кондицій. І саме тому Кемпо так популярно – на вулиці чи в реальному бою ми також не можемо вибрати собі супротивників за вагою та зростом – хто становить небезпеку, з тим і доводиться боротися, і потрібно бути технічнішим, сильнішим і швидшим за будь-якого супротивника.

Сила, швидкість, витривалість

Існує два протилежні ставлення до розвитку сили бійця в різних видах єдиноборств. Одні, наприклад, айкідо, не приділяють особливої ​​уваги розвитку сили. Інші, навпаки, концентруються на нарощуванні сили – наприклад, сумо. Проте всі без винятку єдиноборства розвивають швидкість та витривалість бійця. Кемпо, як наймолодший, синтетичний вид бою, що увібрав у себе все найкраще із традиційних єдиноборств, особливе значення приділяє розвитку основних трьох фізичних якостей: силі, швидкості, витривалості та їх похідних. З погляду сучасної спортивної науки на розвиток сили, існують кілька її похідних, вплив яких на рівень фізичної підготовки спортсмена-рукопашника незаперечний:

  • Вибухова сила (зусилля, що миттєво розвивається м’язами під час удару або прийому);
  • Швидкісна сила (рівномірно сильні та швидкі рухи, зазвичай такі бувають під час переміщень, зміни стійок);
  • Силова витривалість (здатність протягом тривалого часу виконувати однаково сильні рухи – і в 12-му за сьогодняшніій день за рахунком бою ваш удар має бути сильним);
  • Швидкісна витривалість (здатність протягом тривалого часу бути швидким).
  • Силова спритність (здатність бійця правильно дозувати силові зусилля кожного руху протягом усього бою).

Поряд із розвиненими технічними навичками бійця ці якості є запорукою перемоги у бою. Крім того, рівень фізичної підготовки надає позитивний вплив і на технічний рівень учня – по-перше, під час тренувального процесу витривалий і сильний учень зможе більше часу присвятити практиці бою, а по-друге, вже під час проведення поєдинку (куміте) фізично підготовлена людина зможе протягом всього бою показувати хорошу техніку, силу, швидкість і спритність, а не видихнеться після перших 2 хвилин бою.

Сила удару
Така вибухова сила удару! У кемпо такого з обличчям не станеться – голова прикрита захисним шоломом Мен.

Нагадаємо, що турніри в Ніппон Кемпо зазвичай проходять за олімпійською системою протягом одного, максимум двох днів. Часто хорошому бійцю протягом двох-трьох годин доведиться провести іноді і до 10 (десяти!) і більше боїв. Дуже важливо демонструвати рівний, добрий результат, як у першому, так і в десятому бою. Це можливо тільки в тому випадку, якщо боєць сильний, швидкий та витривалий.

Методи фізичної підготовки Кемпо

У Ніппон Кемпо використовуються як стара традиційна японська система розвитку сили Hojo undo (補助運動), так і нові сучасні методи фізичної підготовки.

історія Ніппон Кемпо
Саваяма Масару з учнями 1934 рік. Вони використовують для силових вправ предмети Ходзьо-ундо. 

Ходзьо ундо (Hojo undo) – система вправ з екзотичними з нашого європейського погляду предметами (в Японії вони називаються dogu). Вправи з цими предметами непосвяченому можуть здатися застарілою японською акробатикою або навіть чимось на зразок фітнесу. Однак, насправді – це цілісна система підготовки та тренування груп м’язів бійця до силових зусиль, які він буде застосовувати в бою. Застосовувати, щоб вижити. Виконуючи вправи Ходзьо ундо, учень, роблячи ті чи інші рухи, привчає працювати потрібні групи м’язів так, щоб вони включалися до роботи в потрібному порядку.

Сенсей Моріо Хігаонна, представник традиційної окинавської школи, показує роботу з Чи-іші - кам'яним молотом

 

Це – так зване примусове навчання м’язів і тіла на рівні рефлексів. Крім цього, деякі вправи Ходзьо ундо не мають аналогів у сучасних західних методиках атлетизму. Наприклад, вправи з Ярибако (Короб з гравієм, який використовується для загартовування ударних поверхонь рук та ніг). Частина окінавських шкіл східних єдиноборств, такі як Okinawan Goju-ryu Karate-do (яп. 剛柔流 годзю:рю:); Shitō-ryū Karate-do (糸東流), досі не використовують західні методики, а в розвитку сили покладаються тільки на Ходзьо-ундо.

Євген Сандов
Атлет Євген Сандов. Його методики розвитку сили використав Саваяму Масару

Створювач Ніппон кемпо Масару Саваяма, навпаки, одним із перших у Японії почав використовувати сучасні на той момент західні методики розвитку сили, що застосовуються в силовій атлетичній гімнастиці, наприклад, методику легендарного Євгена Сандова і такі предмети як штанги , гирі, еспандери.Майстер Саваяму

На відміну від карате-до, де акцент робився, в основному, на швидкість, Саваяма ставив на чолі техніки японського рукопашного бою Кемпо силу та міць виконуваних прийомів та ударів. Він чудово розумів, що маленька і худенька людина, нехай і має гарну техніку бою, просто не в змозі змагатися на одному рівні з високим, фізично сильним і міцним суперником. Потрібно бути сильним! Західні методики давали можливість швидко, протягом двох-трьох років, іноді й кількох місяців зробити людину атлетом. Для цього Саваяма став використовувати на заняттях гирі, гантелі, штанги та еспандери. При цьому він не припиняв занять Hojo undo. На фото, можна побачити, яке розвинене тіло було у автора системи Ніппон кемпо – він виглядає непогано і на тлі Євгена Сандова.

Бути атлетом

Є безліч аргументів на користь атлетичного розвитку бійця, який займається рукопашним боєм. Ми зупинимося лише на кількох, основних на наш погляд.

Відомо, що сила м’яза залежить від обсягу м’язового волокна: чим воно більше, тим сильніший м’яз. Великий м’яз має велику масу. Боєць, який має навички правильного удару або кидка, і вміє використовувати масу свого тіла в бою, тим самим збільшує силу свого впливу на супротивника не тільки за рахунок сили своїх м’язів, але і за рахунок маси цих м’язів.

Тренуючи м’язи постійно, піддаючи своє тіло силовим навантаженням, ми тим самим покращуємо м’язову координацію, виробляємо ту саму силову спритність, коли боєць може правильно і ефективно розподіляти свої сили на весь час тренування, на всі вправи. Це дасть можливість правильно розподіляти свої сили в бою: не перевитрачати їх і застосовувати в достатній кількості для досягнення перемоги на тому чи іншому його етапі.

Перед силовими тренуваннями. Що потрібно знати

Відпочинок. Вправи на розвиток сили дуже енерговитратні. Тому, важливо дотримуватися правильного режиму відпочинку, вчасно розслаблятися, використовувати вправи для розтяжок сухожиль і м’язів. Відпочивати бажано не менше 48 годин, якщо проміжок між тренуваннями менше, і займає всього 24 години, то можливо використовувати спортивне харчування та засоби фармакологічної підтримки.

Що розвивати? Розвивати потрібно ті м’язи, які у вас менш розвинені. Якщо поглиблюватися спеціалізації, то, наприклад, для ударної техніки важливо розвивати роботу м’язів ніг та тазу. Від цих м’язів залежить вибухова сила, сила ударного імпульсу бійця. Для кидкової техніки та больових контролів важливо розвивати силу м’язів спини та рук.

Харчовий раціон. Під час періоду тренувань на розвиток сили та маси тіла важливо набирати суху робочу м’язову масу, а не жирові складки. Основа раціону це мінімум п’ятиразове харчування, із вживанням протеїну та ВССА у проміжках між харчуванням.

Рідини. Найважливішою складовою є вода, яка забезпечує протікання обмінних процесів в організмі, теплорегуляцію, травлення, виведення із сечею продуктів обміну речовин. Споживання натуральних соків, води та знежиреного молока з протеїновим напоєм допомагає не тільки відновлювати сили, а й впливає на регулювання обміну речовин в організмі.

Силові тренування. Вправи

Розвиток сили для бійця, який хоче набрати м’язову масу, не може протікати рівно і однаково. Це процес хвильовий, нерівномірний та циклічний. Тому бажано заздалегідь планувати його під певні турніри та змагання, щоб підійти до потрібної події у піку своєї форми. Один цикл силових тренувань складається з наступних періодів:

Тренувальний цикл
  1. Вступний період: 2-3 тижні
  2. Силовий період: 10-12 тижнів
  3. Період дієти: 2-3 тижні

 

Основні характеристики тренувального циклу:

  • Вуглеводно – білкове та спортивне харчування;
  • Кардіо-тренування не менше 4 разів на тиждень по 45 хвилин;
  • «Правильні» вправи з вагою;
  • Фармакологічна підтримка організму.

У силових тренуваннях потрібно чергувати навантаження на різні групи м’язів. Ось приблизний графік навантажень:

Програма силового тренування

Понеділок – ноги

Вівторок – спина

Середа – відпочинок

Четвер – плечі та біцепс

П’ятниця – груди та трицепс

Субота         –  відстаючі ланки м’язів

Неділя – відпочинок

Загальна кількість вправ на одну м’язову групу 5 (два основні, три додаткові), по 4 підходи, 8 – 10 повторень.

Харчування під час тренувань на 7 днів:
Питание во время тренировок

Білкова їжа:

Грудинка курки – 3 кг,

Яловичина – 3 кг,

Риба та морепродукти – 3 кг,

Печінка тріски -5 банок,

Яйця – 80 штук і лише білок.

Інші продукти:

Молочні: Сир із низьким вмістом жирів, йогурт, молоко (0,5% лактози).

Каші: 7 Злаків, бездрожжевий хліб.

Овочі (будь-які): Брокколі, Спаржа, Капуста, Огірки, Авокадо, Редіс, Боби.

Фрукти (будь-які): Грейфрукт, Ківі, Ананас, Гранат, Яблука.

Чай: Тільки зелений

Солодощі: зефір, чорний шоколад 75-80%, желе, цукрозамінник.

 

Заборонено!

ковбаси, копченості, дуже жирні та гострі страви.

 

Спортивне харчування:

ВССА (у порошку та в капсулах);

Протеїн (сироватковий) для сушіння;

Передтренувальний комплекс;

Глютамін;

Комплексні вітаміни (Opti Men), вітамінно-мінеральний комплекс;

Омега-3;

Трибулус.

 

ФармакологияФармакологія

Необхідно мати в аптечці завжди під рукою такі ліки, які можуть знадобитися за певних розладів:

Для травлення: кріон у табл., Фестал, Мезим,

Протизапальне: Мелоксикам у табл.

Метаболічний засіб: Ребоксин

Проносне: Регулакс

 

Пам’ятайте, що поряд із силовими тренуваннями та вправами дуже важливий правильний розпорядок відпочинку та харчування. Як казав Фрідріх Вільгельм I: “Війна війною, а обід – за розкладом”!

При копировании материала просим ссылаться на источник https://nipponkempo.com.ua/uk/article/rozvytok-fizychnoyi-syly/. Правила публикации здесь. В противном случае, мы обязательно выявим плагиат и будем обращаться в DMCA Google.