Ката в Ніппон Кемпо

Бойове мистецтвоСправжнє бойове мистецтво,

як і раніше, ґрунтується на ката.

Що таке ката? Ката як основна форма навчання в японських бойових мистецтвах. Ката в Ніппон Кемпо. Бункай та ката. Як вивчити ката, тренування ката в Кемпо.

Що таке ката?

Ката – одне з трьох понять (кіхон, ката та куміте) , без якого немає жодного японського бойового мистецтва рукопашного бою. Що ж це таке – ката?

Бойові мистецтва зовсім не передбачалися як певний вид спорту, як це зараз уявляється сучасній непосвяченій людині. Вони були способом самозахисту (госін), який дозволяв вижити у разі загрози життю. Противник, з яким доводилося битися майстрам бойових мистецтв минулого, був небезпечний і найчастіше озброєний. Там йшлося про життя і смерть, а зовсім не про перемогу за очками, чи про ефектне проведення прийому. У подібних смертельно небезпечних і швидкоплинних сутичках ніхто не зважав на те, хто «веде по очкам» або, хто отримав «відчутну перевагу» – будь-якої секунди все могло скінчитися смертю або каліцтвом, а це в середні віки було фактично одним і тим самим – медицина все ж у той час була значно слабшою за сучасну.

Тому в минулі часи майстри бойових мистецтв думали не стільки про віртуозність, а скільки про простоту та ефективність використовуваних прийомів. Шляхом багаторічних тренувань вони досягали того, що прийоми, які застосовувалися ними, мали неймовірно вбивчу силу. Весь цей досвід якось треба було закріплювати та передавати учням та наступному поколінню, а засобів відео та фото фіксації не було. Можна було передавати знання лише від майстра до учня, від майстра до майстра. Цінність таких знань була незаперечною, оскільки дозволяла вижити, перемогти ворогів, відстояти себе і свою сім’ю, дозволити, зрештою, розвиватися своєму роду. Такі знання не передавалися стороннім, і були доступні лише своїм, посвяченим. Для зручності передачі знань формалізовані бойові рухи сформувалися в спеціальні пов’язані між собою послідовності дій (зв’язок), які і стали називатися ката. Постійним повторенням таких зв’язок (ката) майстер домагався того, щоб у справжньому бою його тіло несвідомо, а отже максимально швидко та ефективно, робило захисні та атакуючі дії. Причому важлива була не тільки швидкість і сила рухів, а й сама послідовність дій, наприклад, за захисним блоком робилося захоплення, за захопленням – добиваючий удар, який остаточно руйнував би  супротивника.

Ката (яп. 型 або 型) – дослівно, форма, образ. Комплекс вправ, що складається із зв'язок захисних та атакуючих рухів, технічних прийомів бойових мистецтв. Поряд із кіхон (базовими техніками) в ката міститься вся суть того чи іншого бойового мистецтва. Будь-які японські системи вправ у різних стилях бойових мистецтв засновані на розучуванні включених до їх складу ката, оскільки саме ката є тим самим кодом, який допоможе зрозуміти структуру стилю.

Завдяки такому поняттю як ката ми зобов’язані тому, що зі старовинних бойових мистецтв саме східні єдиноборства дійшли до нашого часу. До речі, ката існують не тільки в японських єдиноборствах: в китайських бойових системах також існують подібні комплекси вправ, наприклад, в ушу вони називаються таолі. Системність та методика підготовки на тренуваннях забезпечується в першу чергу саме за допомогою ката.

Ката є і в сумо. Церемоніальне ката Унрю у виконанні борців екодзунів сумо.

При всьому сказаному не повинно складатися враження, що ката – це щось усталене, незмінне, старовинне. На даний момент не збереглося жодного ката, яке залишилося б незміненим з часів навіть XIX століття. Кожен майстер, формуючи свою школу, додавав і видозмінював систему вправ, вносячи зміни, додаючи чи прибираючи рухи, відповідно до вимог часу, особливостей самозахисту, фізичних особливостей людини того чи іншого періоду часу, зброї, яку тоді використовували тощо.

Макімоно
Рукописний сувій макімоно

Як передавалися ката?

Основний метод передачі знань бойового мистецтва було закладено у самих системах вправ ката. Навчаючись у школах єдиноборств, учні розучували ката до стану безумовних реакцій, і самі могли навчити цим вправам інших. Більшість таких шкіл були фамільно-родовими, у крайньому разі, клановими, і тому не могли бути доступними всім. Методи навчання, якими тоді були ката, зберігалися в таємниці, часто були зашифровані в особливих документах – макімоно, що передавались у спадок.

Makimono (яп. 롤) – рукописні паперові сувої, в яких у середньовічній Японії записувалися історія, традиції та прийоми бойових стилів (рю). Сувої макімоно вважалися найціннішим надбанням стилю бойового мистецтва. Часто сувої були написані незрозумілою для непосвячених мовою, щоб їх неможливо було прочитати. Ключ розгадки від таких сувоїв завжди зберігав глава стилю.
Макімоно
Розгорнутий фамільний сувій макімоно.

І тільки наприкінці XIX – на початку XX століття, після того як з проникненням до Японії європейців почав руйнуватися багатовіковий феодально-клановий устрій,  стали з’являтися публічні відкриті школи та стилі. Саме в цей час виникають або набувають популярності відомі зараз бойові мистецтва: дзюдо (1882 р.), карате (1902 р.), айкідо (1925 р.), Ніппон Кемпо (1932 р.). Простота методик навчання, що використовують ката, яка прийшла з глибини століть, дозволила зробити ці стилі популярними спочатку в Японії, а потім і в усьому світі.

Ката в Ніппон Кемпо

Мунеомі Саваяма, засновник Ніппон кемпо, до створення свого стилю, мав 5 дан по дзюдо і кілька років особисто навчався у майстра окінавського карате-до Мабуні Кенва.

Кенва Мабуні (Mabuni Kenwa), засновник карате Сіто-рю, один із збирачів та колекціонерів старовинних ката. Завдяки йому, збереглися і не канули в лету багато старовинних ката. З усіх японських знавців карате-до свого часу (1889-1953), найзріліший і методично обгрунтований стиль створив саме Мабуні. Він був "ходячою енциклопедією" ката того часу. Сам Мабуні ввів у практику вивчення бункай(аналізу, сенсу) кожного руху в ката, а також бункай-куміте. Бункай-куміте – це, по суті, поєдинки на основі вивчення та аналізу зв'язок у ката.
Канва Мабуні
Кенва Мабуні(праворуч) відпрацювання ката в Сіто-рю карате
Засновник дзюдо Дзігоро Кано (Kano Jigoro) ще 1904 році ввів обов'язкову систему ката. В основі концепції Кано Дзігоро лежать дев'ять ката, у яких Кано, з одного боку, намагався кодифікувати свої власні принципи, а з іншого боку – прагнув зберегти та зашифрувати бойові техніки самозахисту дзюдзюцу, застосування яких неприпустимо у спортивному єдиноборстві.
Кано Дзигоро
Дзігоро Кано виконує показове ката

Завдяки впливу дзюдо та Сіто-Рю карате на Саваяму, він розробив і ввів кілька базових, парних ката у Ніппон кемпо. Ці ката є основою школи японського рукопашного бою Кемпо. Це важлива відмінність Ніппон кемпо від інших ударних стилів рукопашного бою: у ньому існують парні ката, так само як і в дзюдо, яке не є ударним видом бою.

Акіро Айя і Хідео Дойя
Парне ката в Ніппон Кемпо: Акіро Айя(ліворуч) і Хідео Дойя(праворуч)

У Ніппон кемпо просування в рангах або ступенях (кю, дан) можливе тільки за хороших знань ката, необхідних для кожного конкретного ступеня. Під час складання іспитів на кожний ступінь кю учень демонструє освоєння нових ката і підтверджує своє знання вже вивчених. Просто безпомилкового виконання набору рухів тут недостатньо. Учень повинен постійно практикувати ката, поки вони не стануть частиною його особистості і він не зможе використовувати закладені в них концепції автоматично і рефлекторно в найскладніших ситуаціях.

Ката в Ніппон Кемпо
Парні ката Ніппон кемпо в Києві

Тренування ката в Ніппон Кемпо передбачає не тільки розучування послідовності виконання окремих елементів, а й одночасне тренування базової техніки (кіхон), а також застосування на практиці різних прийомів (куміте) .

Бункай у ката

У Ніппон Кемпо ката розучують, використовуючи таке поняття як бункай. Bunkai (яп. 分解 «аналіз»), «бун» – ділити, «кай» – пояснювати. Під цим поняттям мають на увазі аналіз і розуміння сенсу того чи іншого руху, прийому або удару в ката. Знання бункай у ката дозволяє осягнути самі рухи у всій глибині та повноті і вникнути в їх справжній зміст (гокухі, хіден). Розуміння закладених в ката прихованих методів ведення бою кайсай, є одним з основних моментів у вивченні ката в Ніппон Кемпо.

ката в кемпо
Катате Ваза но ката Ніппон Кемпо

Є три основні рівні типу бункай, як їх розуміють майстри рукопашного бою:

    • Омото бункай. Омото – поверхня, поверхневий. Поверхневий зміст руху. Грубо кажучи, якщо рух виглядає як певний рух, наприклад, блок, воно блоком і є. Якщо виглядає як удар – це і є удар. Так вивчають ката початківці.
    • Ура бункай. Ура – позаду. Зворотній, прихований зміст руху. Якщо рух виглядає як блок, це ще не означає, що це блок, це може бути і захоплення, а може зміщення з лінії атаки, відхід. Якщо виглядає як удар, це може бути не удар, а блок. Ура бункай може стати доступним учню тільки після досягнення ним певного рівня.
    • Хонто бункай. Хонто – істинний. Справжній зміст руху. Будь-який рух, залежно від особливостей його застосування, може бути яким завгодно. Кожен майстер може вкладати в якийсь конкретний рух в ката свій власний певний зміст, переслідуючи свою, потрібну в даний момент, мету. Хонто-бункай – це вже вершина бойового мистецтва.
Хакукеги но ката Ниппон Кэмпо
Хакукегі но ката Ніппон Кемпо 

Загалом стара методика вивчення бункай у ранніх бойових системах носить назву корю бункай, і з погляду техніки поділяється на такі елементи:

  • Туйте (хапаюча рука);
  • Кюседзюцу (удари по життєво важливих точках);
  • Наге ваза (техніка кидка);
  • Кансецу ваза (техніка больових контролів);
  • Аатемі ваза (техніка удару) тощо.

У наш час у багатьох видах рукопашного бою закріпилася сучасна методика тренування ката – бункай, яка називається сін бункай . Загалом, це набір окремих технік з різних видів ката. Елементи технік напрацьовують, не вдумуючись і не осягаючи глибинний зміст. Цей метод хороший для підготовки спортсмена до участі у різних показових виступах.

Як навчитися ката

Заради розуміння сенсу застосовуваної техніки в школі, потрібно вивчати ката цієї школи. Кожній ката притаманний свій власний сенс, свої певні цілі: одні ката служать для відпрацювання базових рухів, є оздоровчі ката, бойові тощо і т.п. Ката фактично є і нескінченним способом вивчення технік, і тренуванням, і планом розгортання атаки. Це вправи в гнучкості розуму, тіла та духу, що працює в єдності концентрації та свідомості.

Чемпіонат Японії у категорії ката

У Ніппон кемпо практика ката чітко пов’язана з умовами реального бою, забезпечуючи правильне розуміння та освоєння концепції бою, і є важливою частиною бойової підготовки учня. Правильне виконання ката, чіткість і гармонія рухів має викликати відчуття захоплення не так у оточуючих, як у самого виконавця ката. Виконуючи ката учні повинні пам’ятати про важливі аспекти у навчанні, на які варто звернути увагу:

  • Координація рук, ніг, дихання та погляду;
  • Усвідомлення та розуміння руху (бункай);
  • Правильне застосування сили;
  • Стійкість, рівновага та баланс;
  • Цілісність у русі;
  • Дзансін

Під час вивчення ката учень повинен виявляти розуміння психофізіологічних аспектів певного ката. Усвідомлення застосування кожного руху та його цілей (бункай) є основою виконання та вивчення. Кожне ката має свій внутрішній ритм (правильний додаток сили в потрібний відрізок часу).

Фінальний виступ в розділі ката на Чемпіонаті Миру

У ката непомітно для непосвячених укладено всю цілісну систему стилю. При вивченні ката в школі Ніппон кемпо рекомендується спочатку вивчати окремі елементи та складові ( кіхон), а потім для кращого розуміння розучувати ці елементи з партнером (вадза).

Різні елементи ката відносяться до кіхон (базової техніки), а застосування рухів ката в поєдинку зі спаринг-партнером носить назву куміте (вправа з партнером). Так здійснюється взаємозв’язок кіхон, куміте та ката.

При повторенні окремих технічних прийомів у поєдинку зі спаринг-партнером (куміте) накопичується досвід, а це сприяє кращому розумінню принципів ката. Своєю чергою накопичений досвід (кіхон і куміте) дозволяє наново поглянути на ката і підвищує рівень майстерності учня. Подібному процесу немає кінця. Яким би не був рівень майстерності людей, які займаються бойовими мистецтвами, вони знову і знову звертаються до ката та, лише тренуючись у їх виконанні, можуть підвищити свою майстерність. Ката – це кроки на дорозі Шляху воїна (Бу-до). Чим більше ви їх зробите, тим далі просунетеся.

При копировании материала просим ссылаться на источник https://nipponkempo.com.ua/uk/article/kata-v-nippon-kempo/. Правила публикации здесь. В противном случае, мы обязательно выявим плагиат и будем обращаться в DMCA Google.