Методика тренувань рукопашного бою Ніппон Кемпо

Методика фізичної підготовки бійця рукопашного бою Ніппон Кемпо

У тих, хто тільки почав займатися Ніппон кемпо, часто виникає питання: що можна робити в проміжку між тренуваннями, щоб розвивати свої здібності самостійно? Розуміння загальної методики фізичної підготовки японського рукопашного бою може допомогти скласти індивідуальну програму тренувань в домашніх умовах і добре доповнити основні заняття кемпо в додзьо. Такі самостійні заняття, складені з урахуванням специфіки рукопашного бою, дозволять розвинути гнучкість, силу, швидкісні характеристики та витривалість. Гнучкість збільшує діапазон руху тіла, фізична сила підвищує потужнісні характеристики техніки бійця-рукопашника. Під час додаткових навантажень людина вчиться правильно і економно витрачати енергію свого тіла, а отже – підвищується витривалість. Вправи з гумою

Рукопашний бій: тренування в домашніх умовах. Під словом домашні тренування в першу чергу потрібно розуміти додаткові заняття рукопашним боєм, які можна проводити будь-де: вдома в квартирі, на дачі, на вулиці у дворі або в спортзалі офісу, де ви працюєте. Проводити у будь-який час: вранці, ввечері, серед дня – головне, щоб існувала певна періодичність цих домашніх тренувань. Наприклад, плюс одне чи два заняття на тиждень до основних тренувань кемпо. Зовсім необов'язково займатися рукопашним боєм в домашніх умовах поодинці – ви можете об'єднуватися зі своїми друзями, які також займаються кемпо, оскільки деякі види вправ бажано виконувати в парі.

Однак, треба пам’ятати, що неправильні тренування, неправильні навантаження, неправильна черговість і пріоритети вправ у кращому випадку не дадуть жодного ефекту, в гіршому, здатні навіть нашкодити. І, навпаки, додаткові домашні тренування, які проводяться з використанням правильних методів підготовки японського рукопашного бою, здатні якісно підняти ваш загальний рівень і швидко виділити вас із ряду бійців, які почали займатися з вами одночасно, але відвідують лише основні тренування у залі.

тренінг маківара
Робота з маківарою

Гармонія фізичного розвитку

Набір певних рухів, що тренують тіло людини, в японській мові зветься ундо (Undo). Нашою мовою це поняття можна перекласти як фізичну вправу, комплекс рухів. Необхідно відрізняти вправи ундо, які повторюються багато разів від комплексу вправ ката, які спрямовані на шліфування і тренування техніки бійця. Ката – це не один рух,  це ланцюжок різних рухів. Вправи ундо – навпроти, це шліфування та багаторазове відпрацювання будь-якого одного руху в бойовому мистецтві.

Отримати видатні результати в техніці кемпо можливо тільки за досягненням певного фізичного рівня людини. Причому в японських бойових мистецтвах, у тому числі і в Ніппон-кемпо, під фізичним рівнем мається на увазі не просто фізична сила, гнучкість, швидкість і витривалість самі по собі, але гармонійне поєднання всіх цих якостей з технікою переміщень, рухами тіла людини – фактично гармонійний фізичний розвиток тіла людини. Розділ вправ з розвитку цієї фізичної гармонії називається shintai undo (shintai – тіло, яп) і поєднує в собі такі поняття як вправи для розвитку рухів ніг і рук (shishi undo) і переміщень тулуба (tai sabaki).

Види вправ фізичної підготовки в Японському рукопашному бою

Власне сам комплекс  вправ  з розвитку рухів поділяється таким чином:

  • Jumbi undo – Розігрівальні та підготовчі вправи;
  • Kokiu undo – Дихальні вправи;
  • Junan undo – Вправи на еластичність;
  • Hojo undo – Спеціальні вправи;
  • Kigu undo – Вправи зі спеціальним обладнанням;
  • Seiri undo – Заключні вправи

Розминочні вправи Jumbi Undo / Дзюмбі Ундо

Мета розминочних вправ дзюмбі ундо – увімкнути  та налаштувати тіло й дух на тренування, привести організм у робочий стан. Це необхідний розділ для правильного та безпечного виконання всього наступного тренування.

Розминка Ніппон Кемпо
Вправа кругові рухи колін

Розминка може відбуватися зверху-вниз, починаючи від розминки голови і закінчуючи суглобами ніг, або, навпаки, знизу-верх. Зазвичай виконують 10-12 вправ.

Як виконувати вправи Ундо японського рукопашного бою. Принцип виконання вправ ундо такий. Усі дії виконуються під рахунок вголос «іч, ні, сан, ші, го, року, шічі, хачі» (раз, два, три, чотири, п'ять, шість, сім, вісім) – зазвичай до цифри вісім. Далі переходять до наступної вправи. Якщо учень займається один, він рахує вголос самостійно. Якщо займається група, провідний старший учень групи (лідер) починає: «ichi-ni» («раз-два»), група підхоплює: «san-shi» («три-чотири»), лідер продовжує: «go-roku» («п'ять-шість»), група - «shichi - hachi» («сім-вісім»). Такий ритм налаштовує групу на робочий лад. Рахунок підходить для будь-яких видів ундо крім дихальних вправ кокю-ундо.

Вправи з розділу jumbi undo виконуються таким чином, щоб зберегти та зміцнити духовний стан, досягнутий під час попередніх занять медитації mokuso. Цей медитативний стан допомагає вкладати всю свою силу, душу, вміння концентруватися в найтонші рухи, керовані диханням, і, усвідомлюючи кожен з цих рухів, осягати надзвичайно складне підґрунтя класичної техніки.

Сенс розминки в бойових мистецтвах. Кожна людина, яка займається бойовими мистецтвами, перед початком занять повинна розім’ятися. Тому розминочні вправи складено таким чином, що брати участь у них може будь-яка людина, незалежно від ступеня її фізичної готовності. Розминка випереджає кожне тренування. Навіть якщо учень займається окремо від усіх, поодинці, він все одно повинен починати заняття з розминки. Добре зроблена розминка допомагає покращити техніку, зміцнити здоров’я та розвинути свої фізичні можливості. Протягом усього свого життя будь-який майстер, та й просто людина, яка займається бойовими мистецтвами, виконує вправи дзюмбі ундо. Ці заняття зміцнюють тіло людини і дисциплінують її дух.

Приклад розминки Дзюмбі-Ундо (знизу-вгору): 
1Ashisaki ageru undo Поворот стопи
2Kakato ageru undoПідняття п’яти
3Ashikubi mawasu undoКругове обертання гомілки в коліні
4Hiza mawasu undoКругове обертання колін
5Ashi mae yoko ni nobasu undoПідняття та виведення ноги убік
6Ashi maeue uchinanameue ​​ni ageru undoПрямий удар ногою і заведення ноги всередину
7Tai no kusshin undoЗгинання тіла в талії вліво-право, вперед-назад
8Koshi no nenten undoСкручування тіла в попереку
9Ude nobasu undoТовкаючі руки
10Kubi no nenten undoОбертання головою
11ShinkokyuГлибоке дихання

Дихальні вправи Kokyu Undo  /Кокю Ундо

Мета вправ Кокю ундо  – провести роботу з диханням, нормалізувати та налаштувати на майбутнє фізичне навантаження кровоносну та дихальну систему. Провести насичення м’язів киснем. Дані вправи поєднують у собі три основні компоненти: фізичні вправи, дихання та психотренінг. У Ніппон Кемпо використовують три види дихальних вправ:

  • Поєднання діафрагмового та легеневого дихання;
  • Малий кругообіг дихання в черевній порожнині;
  • Великий кругообіг дихання по всьому тілу.

Короткий цикл дихальних вправ кокю ундо проводиться наприкінці кожного з інших циклів ундо.

Вправи на гнучкість та еластичність Junan Undo / Дзюнан Ундо

У більшості тренувальних циклів кемпо, спрямованих на виконання різних вправ, входять вправи, що впливають на гнучкість та еластичність. Також вправи на гнучкість та розтяжку включають наприкінці тренування.

Розтяжка Існують три найпоширеніші методики розтяжки.

Перша: статична розтяжка, коли ви повільно збільшуєте діапазон руху, а потім затримуєтеся в кінцевому положенні на 8-10 секунд.

Друга: це розтяжка з чергуванням скорочення та витягування м’язів. Після розтяжки протягом 8-10 секунд напружте м’язи на короткий час, а потім повторіть таку саму розтяжку. Більшість статичних розтяжок можна виконувати самостійно, а багато вправ з чергуванням напруги та розслаблення найкраще виконується з партнером.

Третя: – «махова» або «динамічна» розтяжка. Розтяжка робиться таким чином: ви стоїте і тримаєтеся руками за опору та виконуєте «махові» рухи кінцівками.

Спеціальні вправи Hojo Undo  /Ходзьо Ундо

Розділ спеціальних вправ, що покращує виконання тієї чи іншої технічної дії. Фактично – це стандартні рухи з техніки кемпо, які повторюються щоразу під рахування. Якщо той, хто навчається, будо розуміє принципи, що лежать в основі вправ, він може значно покращити свою техніку і підвищити свої фізичні можливості.

Приклад вправ Ходзьо ундо
1Shomen geri(Mae geri)Удар ногою вперед
2Sokoto geriУдар ногою вбік
3Seiken tsukiУдар кулаком вперед
4(Mawashi tsuki) Furi tsukiУдар кулаком по дузі
5(Hiraken uke) Hiraken tsukiБлок та удар пласким кулаком
6Shuto uchi, Uraken uchi, Shoken tsukiУдари: рука-меч, зворотний кулак, «око фенікса»
7Hiji tsukiУдари ліктем у 4 сторони
8Tenshin zensoku geriПоворот, удар передньою ногою
9Tenshin kosoku geriПоворот, удар задньою ногою
10Tenshen shoken tsukiПоворот, удар кулаком «око фенікса»
11Koj no shippo uchi-yoko uchi«Хвіст коропа» – горизонтальні рухи
12ShinkokyuГлибоке дихання
Пліометричні вправи.  До пліометричних вправ відносяться стрибки, підскоки, перестрибування через перешкоди, стрибки зі скакалкою, махові стрибки та стрибки з поворотами. Вони призначені для покращення м'язової реактивності. Як відомо, м'язи спрацьовують швидше та потужніше, якщо вони були попередньо навантажені. Це називають ефектом пружини. Пліометричні вправи використовують ефект пружини. Розвиток цього ефектудозволяє швидше і потужніше змінювати напрями атаки та захисту. Зверніть увагу, що в цих вправах якість значно важливіша за кількість.
Тренування з гирею
Тренування з гирею

Вправи зі снарядами Kigu Undo / Кігу Ундо

Вправи зі спеціальними снарядами та предметами. Щоб покращити та підвищити фізичну силу, витривалість, швидкість та координацію руху, часто використовують різні допоміжні засоби та предмети. Вправи з цими снарядами часто виконуються у вигляді ката. Традиційні снаряди для фізичної підготовки – це предмети, які сотню років тому можна було легко зробити з предметів побуту: різні види маківари (скатана солома), глечики сили – нігірі гаме, кам’яні молоти – чі іші.

Зміцнення кисті з субуріто
Зміцнення кисті з субуріто

Однак, ми живемо в сучасному світі, де рідко на якій кухні є хоч один глечик, а солому міський житель може побачити тільки в кіно, і відторгнення сучасних снарядів у фізичній підготовці бійця – неприпустимо. Тому вітається відвідування тренажерних залів та використання професійного обладнання олімпійських видів спорту, модифікованих під бойові мистецтва (боксерські груші, наприклад).

Заспокійливі вправи Seiri Undo/ Сейрі Ундо

Заключні вправи. Мета – нормалізувати дихання, зняти навантаження, завершити заняття. Часто на завершення тренування виконують різні поодинокі ката, в трактуванні схожі на виконання вправ у Tai Chi Chuan.

Набути навичок самозахисту – це одне, а довести до логічного завершення їх застосування в реальній ситуації – зовсім інше. Поліпшивши своє володіння кемпо за рахунок тренування гнучкості, сили, витривалості та ударної техніки, ви не тільки відточите своє вміння, перетворите тіло на чудову бойову машину, а й набудете прекрасної фізичної форми, а також отримаєте роки повноцінного та здорового життя на додаток до тих, на які ви розраховували.

При копировании материала просим ссылаться на источник https://nipponkempo.com.ua/uk/article/metodyka-trenuvan-rukopashnogo-boyu-nippon-kempo/. Правила публикации здесь. В противном случае, мы обязательно выявим плагиат и будем обращаться в DMCA Google.