Куміте в Ніппон кемпо

Кумите

Що таке куміте? Куміте як методика підготовки у системах рукопашного бою. Види куміте, яке буває куміте. Роль куміте у тренувальному процесі Ніппон Кемпо. Куміте, кіхон та ката – зв’язок трьох основних методик.

“Не зв’язуйтесь з тими, кому нема чого втрачати. Поєдинок буде нерівним…”

Готовність померти будь-якої миті – одна з головних якостей, якою були відомі японські самураї. Коли в смертельній сутичці сходилися два великі майстри одного рівня, що володіли одним озброєнням, однаково фізично сильних і витривалих, перемагав той, кому нема чого втрачати, хто нічого не боявся, у кого були відсутні емоції. Той, хто був готовий до всього, в тому числі й до смерті, голова якого була холодна, а думки чисті. У такому стані людина перетворюється на бойову машину, берсерка, дії якого підпорядковані лише одній єдиній меті – знищити супротивника, і тому його неможливо перемогти. Жодні тренування не можуть навчити людину знаходити такий духовний стан, тільки сам бій, сам поєдинок, куміте.

КумітеКумите  – вершина підготовки

Щоб навчитися битися – треба битися. Саме тому підготовка у всіх японських єдиноборствах базується на трьох основних методиках: базової техніки кіхон, повторюваних вправ бойових рухів ката та поєдинків куміте. Де куміте є останньою стадією підготовки.

Куміте «Kumite» (від яп. 組手 - букв. «переплетені руки», сутичка), поєдинок зі спаринг партнером.

У різних школах японських єдиноборств по-різному відносяться до кожної з цих методик: десь більше приділяють часу  кіхону і ката, десь взагалі зупиняються на ката, а куміте приділяють мало уваги. У деяких змаганнях з карате-до проводяться змагання з виконання ката, в яких оцінюють чистоту, правильність і міць виконання рухів: можна отримати чорний пояс, не взявши участі в жодному поєдинку. Неважко уявити, що буде із таким чемпіоном на вулиці. Така людина зазвичай має неправильну, зламану психіку – у неї завищена самооцінка своїх можливостей, накладена на абсолютне нерозуміння того, як відбувається вуличний конфлікт.

Щоб навчитися битися – треба битися, тому в справжніх бойових мистецтвах без тренувальних боїв не обійтися.

Куміте Куміте – основні проблеми

Тренувальні бої як метод підготовки у тому чи іншому вигляді практикувалися у всіх бойових мистецтвах: і європейських, і східних. Однак у тренувальному процесі на правила проведення поєдинків (куміте) через небезпеку отримати травму завжди накладалися будь-які обмеження: арсеналу, сили, області удару (зупиняти удар, не бити в голову, нижче пояса та інше), проведення прийомів на певні травмонебезпечні ділянки тіла (шия, коліна, лікоть) чи вагові категорії.

Захист боксера
Подивіться як захищається боксер: ніяк! У нього просто інші реакції…

Обмеження арсеналу куміте

Обмеження арсеналу та сфери застосування з тренувального процесу переходили і в справжній поєдинок, і тепер практично у всіх спортивних єдиноборствах апріорі закладені такі обмеження, які нівелюють ці єдиноборства як бойові мистецтва. Наприклад, бокс, у якому заборонені удари нижче пояса, а отже і по ногах теж, чи кіокушинкай-карате, де не можна бити рукою в голову. Справа тут не тільки в тому, що такий спортсмен не вміє сам проводити такі удари (хоча і в цьому теж), а й у тому, що він не вміє від них захищатися, оскільки в тренувальному процесі на такі дії мало звертається уваги. Це означає, що самий найвеличніший чемпіон буде просто безпорадний, якщо проти нього застосують такий удар на вулиці. Що вже говорити про кидки, захоплення, удушення, або застосування зброї. Отже, перша проблема більшості сучасних єдиноборств – обмеження в ударах та прийомах.

Вагові категоріїОбмеження за ваговими категоріями в куміте

Друга проблема – поділ на вагові категорії. Ще один вид обмежень – вагові категорії, які спочатку не були притаманні справжнім бойовим мистецтвам, а лише тим, що практикувалися як видовищні: бокс, вільна (французька) боротьба, тхе-квон-до. Дійсно, хороший видовищний бій можна отримати лише за відносно рівних суперників. У японських бойових мистецтвах спочатку не було поділу за ваговими категоріями, проте з популяризацією і з поданням деяких єдиноборств як видів спорту, у них (дзюдо, карате) були введено розмежування за вагою .

Бандити
На вулиці не скажеш: “Стоп, я з тобою битися не буду – ти важчий за мене на 20 кілограм”…

Це справді серйозна проблема для бойового мистецтва як такого – адже не скажеш на вулиці хулігану, що розперезався: ”Стоп, я з тобою не б’юся, ти на 20 кілограм мене важчий”. Проблема буде не тільки з більшим, але і з більш дрібним і рухливим супротивником – ви просто не будете готові до його швидкості. У таких же єдиноборствах як сумо, айкідо, кендо або Ніппон кемпо поділ за вагою відсутній.

Травмонебезпека ММА
Неприємне видовище, чи не так?

Травмонебезпечність кумите

Третя проблема – це, власне, причина запровадження всіх обмежень: підвищена травмонебезпека куміте (поєдинків у європейських видах єдиноборств). Так, там де введені обмеження – травмонебезпека низька. Але є окремі випадки, коли знімають обмеження. Особливо часто це зустрічається у різних системах рукопашного бою, які намагаються практикувати у закритих армійських секціях та різних школах рукопашного бою спецназу. У деяких спецпідрозділах практикуються поєдинки без будь-якого захисту фулл-контакт, наприклад, як певний іспит на приналежність до еліти спецназу. Нерідко ці “іспити” закінчуються інвалідністю від прямого лоу-кіка в коліно або повністю розбитим носовим хрящем, який вже не підлягає відновленню. У разі інвалідності кар’єра спецназівця припиняється, ну а розбите вхлам обличчя – та ще й на етапі підготовки – це теж не зовсім те, що потрібно людині у майбутньому житті.

Але найголовніше це те, що травмонебезпечність таких боїв не дозволяє використовувати їх як методику тренувального процесу – спробуй попрактикуй, і через тиждень у групі з пари десятків людей на ногах залишиться два-три.

Кумите в Ніппон кемпоКуміте в Ніппон Кемпо

Саваяма Масару, засновник рукопашного бою Ніппон Кемпо з самого початку розумів, що справжнім навичкам рукопашного бою, застосуванню того, що дає кіхон та ката а, головне, тактиці і, тим більше, стратегії, неможливо навчитися, не беручи участь у поєдинках. Тому куміте є основною методикою тренувань у Ніппон Кемпо.

Ніппон кемпо (jp:日本拳法) –  сучасний синтетичний вид єдиноборств, що базується на традиційних японських напрямках кемпо: карате, дзюдо, айкідо та інших, а також який увібрав у себе найкращі напрацювання з англійського та тайського боксу, вільної (французької) боротьби та різних практик боротьби з особистою зброєю (армійського рукопашного бою): ударною, холодною та вогнепальною.

Причому травматизм у цьому бойовому мистецтві максимально мінімізований завдяки використанню в Ніппон Кемпо захисного екіпірування богу.

Богу екіпірування Ніппон Кемпо
Екіпірування Богу

Це екіпірування повністю повторює захисне екіпірування сучасного солдата або бійця спецназу: бронежилет і каска. Цікаво, що богу була розроблена і впроваджена на зорі становлення Ніппон Кемпо – у тридцятих роках XX століття, значно випередивши використання бронежилетів в армії та бронежилетів з касками у спецслужбах. З урахуванням того, що сучасні бронежилети і каски також легкі і мають приблизно такі ж розміри, як і захисне екіпірування богу, Ніппон Кемпо для армії та спецслужб має дуже прикладне значення: це бойове мистецтво, що називається, заточено для рукопашного бою як в якості такого сучасного робокопа, так і проти нього.

захисне екіпірування
Ліворуч – сучасний бронежилет, праворуч – екіпірування Богу

Не дарма саме Ніппон Кемпо, а не карате чи дзюдо, є базовою системою підготовки рукопашного бою армійських та спеціальних підрозділів Сил Самооборони Японії.

 Види куміте в Ніппон Кемпо за рівнем контакту
- Сорєнгьокей (sorangeki) - бій з тінню,
- Карєнгьокей (kurangeki) – дозований контакт без шолома,
- Джітцурангьокей (jiturangeki) - повний контакт.
Учні з кольоровими поясами та дитячо-юнацькі групи практикуються в основному в  куміте перших двох типів (сорєнгьокей і карєнгьокей). Повноконтактні поєдинки використовуються у тренуваннях учнів рівня чорного поясу.

З моменту першого відвідування додзьо Ніппон Кемпо учень (гакусей) практично відразу починає готувати себе до ведення поєдинку. Отримавши базові знання кіхон та ката, учень починає практикувати куміте, дедалі збільшуючи їхню кількість від тренування до тренування. Чим вище пояс, тим більше часу приділяється куміте. Починаючи з чорного пояса, інтенсивність тренувань і роль куміте в них зростає багаторазово.

Кумитэ в Ниппон Кэмпо
Інтенсивність тренувань та роль у них куміте для учнів рівня чорний пояс зростає багаторазово
Куміте в Ніппон Кемпо та його зв'язок з кіхон і ката
Ката й куміте тісно пов'язані в Ніппон кемпо. Під час куміте учень використовує все, що він вивчив у ката. Будь-яке ката це як живий підручник, і воно містить три рівні сенсів, три різні системи елементів:
- сукупність прийомів,
- сукупність тактичних дій,
- психологічний аспект, внутрішня сила людини.
Сукупність прийомів, представлених у ката, це, по суті, набір якихось базових технік кіхон. У куміте учень застосовує їх на практиці зі справжнім противником, захищаючись та атакуючи.
Сукупність тактичних дій.  У ката зашиті тактичні дії ведення поєдинку. Затренувавши, запрограмувавши своє тіло в ката, учень як свідомо, так і несвідомо використовує ката в куміте. При цьому звертаючи увагу насамперед на аспект фізичної готовності мі гамає  (яп.  身構え), який включає такі елементи підготовки як: техніка (вадза), спостереження (мецуке), тактика (хейхо), ритм(хесі), дихання(кокю) та дистанція (маай).
Психологичний аспект. В куміте, поєдинку, максимально наближеному до реальності, удосконалюються такі якості як психологічна готовністьки кі гамає (яп.気構え), увага дзансін (бути постійно напоготові), сприйняття емі, зосередженість куфу, бойовий дух кіхаку, иніціатива сен, сприятливий привід кікай, своєчасність бінкан, дотримання ритуалів та етикету рей. Справжня внутрішня сила проявляється у конфліктах.

З кожним боєм учень все більше і більше розуміє його суть, починає розбиратися в тактиці рукопашного бою, стратегії, буквально вбирає сенс базової техніки кіхон, на практиці застосовує розучені раніше ката. Тренує свою внутрішню силу, психологічний аспект: кі гамае, дзансін, емі, куфу, кіхаку, сен, кікай і бінкан. Дотримання правил етикету рей перед і після куміте дозволяє швидше налаштуватися на бій.

Етикет у Ніппон Кемпо
Етикет – основа основ японського рукопашного бою
«Rei ni hajimari, rei ni owari» - тренування починається і закінчується з Рей. Не дарма японські майстри, вимагають досконалої навички виконання ритуалу Рей на початку занять та наприкінці, на початку поєдинку Санкьо та наприкінці його. Це щось на кшталт точок входу та виходу в бій, що дозволяють зібратися та повністю сконцентруватися на ньому.

Таким чином створюється унікальний тренувальний процес, коли затреновані буквально щойно ката відразу пробуються “на смак”, є можливість самому учневі відразу ж оцінити ефективність власного кіхон та ката, зрозуміти над чим ще потрібно працювати, куди робити акценти на наступних тренуваннях.

 Тренировка в Ниппон кэмпо

Види куміте в Ніппон кемпо за ступенем складності Кіхон куміте – це куміте у найпростішій формі, коли противники, розташувавшись на встановленій дистанції, заздалегідь визначають ціль для атаки. Суперники поперемінно практикуються в атаці та блокуванні. Той, хто починає першим називається Какарі(Kakari), другий – Котае(Kotae).
Кіхон іппон куміте  - поєдинок на одну дію (атака Какарі – захист Котае).
Каєсі куміте  - 2 атаки Какарі  - 1 контратака Котае.
Санбон куміте серія з 3 атак Какарі по заздалегідь домовленим цілям
Гохон куміте –  серія з 5 атак по заздалегідь проговореним цілям.
Окурі кумітекуміте з 2 атакамі Какарі и 2 контратаками Котае
Богу кумітекуміте у захисному спорядженні
Дзію іппон куміте  - вільний бій по необумовленої заздалегідь цілі на одну атакуючу дію, з блокуванням та однією контратакуючою дією суперника.
Окури куміте
Окурі куміте
Дзію куміте   -  Вільний бій необмежений ні за кількістю дій і ні за цілями атаки, ні за арсеналом прийомів та ударів. Дзію куміте у Ніппон Кемпо практикують на всіх рівнях підготовки учнів, у тому числі й у білих поясів, але обов'язково з урахуванням досвіду та рівня навичок партнерів.
Є ще кілька визначень куміте, які не входять до тренувального процесу, але знати учням Ніппон Кемпо, що це таке, необхідно:
Сіай куміте – вільний куміте за правилами Будо (змагальний).
Сьобу куміте – справжній бій
Сінкен сьобу куміте – бій на смерть
Сіай куміте
Сіай куміте – куміте на змаганнях

Так зростає майстерність справжнього майстра. Мета – перетворитися на бойову машину, вийти на володіння тода ме, техніки, яка дозволяє завершити поєдинок миттєво. Але для цього потрібні роки завзятих занять.

Практика куміте – це заключний етап самовдосконалення на шляху Будо, який ніколи не закінчується і це ваша безпека в будь-яких життєвих ситуаціях.

При копировании материала просим ссылаться на источник https://nipponkempo.com.ua/uk/article/kumite-v-nippon-kempo/. Правила публикации здесь. В противном случае, мы обязательно выявим плагиат и будем обращаться в DMCA Google.