Емблема та принципи Ніппон Кемпо

Емблема в кемпо“Як багато ми знаємо і як мало розуміємо”

Альберт Ейнштейн

Багато майстрів, коли створюють школи бойових мистецтв, закладають ідеологію та філософію свого стилю в емблемі. Ця практика бере свій початок від японських військових феодальних кланів, які були фамільними спільнотами, тісно пов’язаними кровною спорідненістю і, які мали свій власний родовий знак – фамільний герб (Mon (яп. 紋) – знак, Kamon (яп. 家紋) – знак будинку) . Такий знак на традиційному японському одязі кімоно і хаорі (верхня накидка) міг носити тільки представник знатного роду, але ніяк не звичайний рядовий японець. Таких знаків на кімоно могло бути до п’яти штук: з обох боків грудей, на рукавах та на спині.

Савая Масару
Саваяма Масару в хаорі з фамільними емблемами роду Ямана

Творець Ніппон Кемпо Савяма Масару (яп. 宗家, Соке Саваяма Масару, 1906-1977) походив із знатного роду, з клану Ямана,  створив спеціальний герб, емблему, яка втілює  ідеологію та філософію рукопашного бою Ніппон Кемпо.

Цей герб є символом відображення восьми основних принципів Ніппон Кемпо日本拳法

 Емблема кемпо

拳 Kobushi – кулак,

心 Kokoro o Shin – дух,

技 Waza – техніка,

힘 Chikara – сила, енергія, здібності,

道 Michi – шлях, 身 Shin – тіло,

술 Jitsu – мистецтво,

気 Ki  – дух,

法 Ho  – правила, закон.

8 принципів Ніппон кемпо

    • 拳 Kobushi – кулак, метод кулака, закон кулака чи шлях кулака. Символ рукопашного бою.
    • 心 Kokoro o Shin. Два слова: кокоро та сін. Кокоро – серце, душа, внутрішнє переконання, характер. Символізує усі межі свідомості людини. Знаменитий вислів творця стилю Сьотокан карате-до Гітіна Фунакосі: «Кокоро Ва Ханатан Кото Во Есу», що у перекладі означає: «Звільни свій дух і зберігай спокій». Сін – серце, душа. У мистецтві японського рукопашного бою сін означає духовний настрій. Дух повинен спонукати людину до боротьби із самим собою, боротьби за справжнє мислення та свідомість. Метою є не просто накопичення знань, а постійна практика та самовдосконалення, що неминуче тягнуть за собою духовну зміну людини. За законами кемпо, можна говорити про справжнє духовне становлення людини лише тоді, коли його вчинки пронизані філософією та ідеологічним обгрунтуванням.
Емблема-герб
Емблема-герб Ніппон Кемпо на спині куртки (увагі) учня Ніппон Кемпо Україна
    • 技 Waza – техніка, здатність. У Ніппон кемпо термін вадза(ваза) означає розучування технічних прийомів, і є одним із трьох основних принципів будь-якої вправи (до). Заняття японським рукопашним боєм Ніппон Кемпо включає три основні елементи: вадза (техніка), кі (енергія), і сін (дух) і постійний їх взаємозв’язок між собою. Однак, щоб знайти Шлях (До) кемпо, будь-який учень повинен побачити щось більше, ніж набір технічних прийомів. Якщо його розум буде зайнятий тільки розучуванням техніки, він назавжди залишиться в полоні у самої техніки. Ось чому в Ніппон кемпо вадза – це засіб, але не мета, як у спорті. Різниця не в техніці, а в сенсі, що учень (деси) вкладає у неї.
емблемою кемпо
Ярослав Бойко, чорний пояс, з емблемою Ніппон Кемпо
  • 力 Chikara – сила, застосування сили, енергія, напруга, здібності. Фізична готовність до бою. У будь-якій ситуації результат дій залежить від уміння учня використати свою підготовку для її вирішення. Вправи в кемпо є лише засобами розвитку фізичних якостей учня. Вміння розподіляти силу є однією з важливих навичок. Знання та навички, які отримує людина, яка практикує Ніппон кемпо, є серйозною і небезпечною зброєю. Знати як і коли правильно її використовувати, один із ключових моментів у практиці рукопашного бою.
  • 道 Michi – шлях, вчення, філософія, принцип. Основу принципу закладено на законах Будо (Шлях Воїна). Учень осягає свої внутрішні стимули та спонукання і шляхом різних вправ удосконалює їх. Кемпо – це спосіб знайти шлях, що веде до життя. Ніппон кемпо виробляє характер, що веде до самовдосконалення.
  • 身 Shin – тіло, сам, особистість. Вирощуючи свій дух та тренуючи себе, ми змінюємо свою долю, обставини. У Ніппон кемпо вироблені спеціальні техніки (Waza), які допомагають учню пробудити себе (Shin) і відкрити в собі життєву силу(Ki).
  • 術 Jitsu – мистецтво, наука, майстерність. У Ніппон кемпо часто кажуть:«Вивчаємо систему рукопашного бою як науку, втілюємо як мистецтво.
  • 気 Ki – дух, життєва сила, життєва активність. Термін Кі в японському рукопашному бою трансформувався у глибше поняття, ніж просто дух. Під ним розуміють сукупність таких понять як мужність (сікі), воля (дзікі), життєва сила (генкі), хоробрість (юкі), холоднокровність (хейкі), підтримка життєвої енергії (сюкі). Успіх у бою залежить від Кі. Кі – це причина життя. Коли Кі залишає тіло, приходить смерть.
  • 法 Ho – правила, закон. Хо – зведення правил та законів рукопашного бою, стратегія бою.

 Про принципи Ніппон Кемпо

  1. Ви несете Кемпо у своєму серці. Тому серце стає чистим, а тіло – здоровим.
  2. Кемпо тренує дух та силу. Тому дух стає здоровим, а сила потужною.
  3. Бій ґрунтується на техніці, а переможця визначає мистецтво. Тому техніка відточує майстерність, а мистецтво її (майстерність) удосконалює.
  4. Закон формує техніку, а Шлях виховує людину. Закони народжуються в розсудливості, а Шлях веде до гармонії з природою.
  5. Це вісім основних принципів Кемпо. Вивчивши ці вісім принципів людина досягне досконалості.

 Ідеологія Ніппон Кемпо

Ніппон-Кемпо – шлях формування людини шляхом практики бойових мистецтв та єдиноборств.

Значення Ніппон Кемпо для всебічного та гармонійного розвитку особистості проявляється в тому, що кожен, хто займається, може виявляти і розвивати свої здібності в області Ніппон Кемпо, маючи можливість самовираження та самореалізації. Заняття Ніппон Кемпо з одного боку дозволяють досягати спортивних результатів (підвищувати майстерність), а з іншого боку сприяють підготовці людей до життєвої практики – різних видів діяльності (навчальна, професійна, побутова).

Правила Ніппон Кемпо максимально наближають спортивну сутичку до реальної обстановки рукопашного бою.

Емблема кемпоДуховне керівництво Ніппон-Кемпо

Через практику Ніппон-Кемпо, дотримуючись поваги, тренуючи розум і тіло, прагнучи самодисципліни, Ви можете зробити свій внесок у процвітання нації та суспільства, і в гармонію у всьому світі.

При копировании материала просим ссылаться на источник https://nipponkempo.com.ua/uk/article/emblema-ta-prynczypy-nippon-kempo/. Правила публикации здесь. В противном случае, мы обязательно выявим плагиат и будем обращаться в DMCA Google.