Бойова стрільба – шанс на виживання у війні

Що важливо на війні, щоб збільшити живучість бійця? Як збільшити шанс на виживання? Якими навичками потрібно володіти для бойової стрільби?

„Бог не на боці великих батальйонів, а на боці кращих стрільців.“

Вольтер,  «Збірник дурниць» («Le Sottisier»), 1880 р.

На війні узгоджені дії механізованих підрозділів, вогонь, маневр, танки, авіація, артилерія – це все вкрай важливо. Але базовим знанням та вмінням для перемоги над ворогом на полі бою, яким повинен володіти кожен військовослужбовець, є вміння поводитися з особистою зброєю.

Автоматична гвинтівка та/або пістолет, це та зброя, яка є у кожного військовослужбовця: солдата, сержанта, офіцера або генерала будь-якого роду військ: і десантника, і стрілка тероборони, і зв’язківця, і мінометника, і артилериста, і оператора БПЛА. І, якщо для піхотинця-штурмовика без сумніву “гвинтівка та лопата – радість наша”, то військовослужбовці-фахівці часто-густо нехтують стрілецькою зброєю. Що неприпустимо в умовах швидкозмінної бойової ситуації.

Стрільба в бойових умовах вимагає від бійця вміння вести вогонь по цілях, що раптово з’являються, з переносом вогню по фронту і в глибину, вдень і вночі з максимально можливою швидкістю. Однак таке вміння не приходить раптом і одразу. Щоб отримати таку навичку, потрібно навчитися ще до попадання в бойову обстановку виконувати всі стрілецькі прийоми і дії, закріпити ці знання і довести їх до автоматизму.

Нічний бій
Стрільба в бойових умовах потребує великих навичок

Важливі знання та навички для успішної бойової стрільби

Які ж це стрілецькі прийоми та дії, якими неодмінно повинен володіти кожен солдат та офіцер?

  • Знай свою зброю

Необхідно знати про свою зброю все! Це знання має багато складових: від історії (часу створення, конструктора зброї, моделей, модернізації), чіткого і впевненого знання ТТХ вашого конкретного екземпляра і до повного 100% знання його конструкції. На прикладі поширеного пістолета Макарова (ПМ) – ви повинні знати, що він має 8 патронів у магазині 9/18ПМ, він має 7 пружин і 25 деталей, а його вага зі спорядженим магазином – 810 гр. (Без магазину – 730 гр.) Деякі не розуміють, навіщо, наприклад, знати зі скількох деталей складається його особистий пістолет? Або навіщо знати таку характеристику як його вага або вага магазину? Але вам носити зброю на собі, і кожен грам через деякий час стає дуже обмежливою вагою, а якщо ви при розбиранні перед собою бачите 6 пружин, то потрібно тут же відшукати загублену, інакше через 5 хвилин ви її не знайдете. Тренировка обращения с оружием

  • Культура поводження зі зброєю

“Рушниця на стіні саме стріляє”. Культура поводження зі зброєю насамперед передбачає безпеку. Вчіться безпечно носити заряджену зброю. Безпечно пересуватися з такою зброєю в руках. Безпечно стріляти. Безпечно усувати неполадки особистої зброї. Усе це робити безпечно як самого себе, так свого оточення.

  • Вивчай свою зброю на практиці

Практичне застосування зброї часто дає дуже несподівані знання. Коли ви будете практикуватися зі зброєю, ви дізнаєтеся багато нового, того, що не описано в ТТХ. Наприклад, бойова скорострільність того ж ПМ згідно з документованим ТТХ становить 30 пострілів за хвилину. Виходить задекларовано за документацією – 2 секунди на один постріл.

Але цифра в 30 пострілів за хвилину враховує час на перезарядження магазину (адже ви знаєте ТТХ: ємність магазину тільки 8 патронів).  А на практиці за 2 секунди можна випустити весь або майже весь магазин – зробити 6-7 точних пострілів з відстані 7 метрів в грудну мету зі 100% влучень. Тобто бойова скорострільність – це одне, а документована скорострільність – інше. І таких опцій можна назбирати дуже багато: у кожного зброї вони свої.

  • Контролюй свій стрес під час стрільби

Навчитися опановувати стрес і контролювати свою психо-емоційну складову – дуже важливе вміння. У кого більший шанс вижити на війні: у досвідченого піхотинця, який пройшов ДАП і Авдіївку або бійця тероборони, який тільки-но потрапив в окоп? Відповідь очевидна. Однак такий досвід можна заробити тільки в бою, і потрібно при цьому вижити. І тут можна застосовувати будь-які методики, які допоможуть зберегти ясну голову та холодне серце. Стрільбище – це дуже гарне та безпечне місце для отримання такого досвіду.

Тренування починається на стрільбіщі

  • Влучно стріляй і цінуй інструктора

Можливо новачкові, або стрільцю-початківцю самостійно навчитися метко стріляти? На рівні професійних спортсменів або військових – ні! Неможливо купити книгу або подивитись інтернет-ролик і навчитися цілити у супротивника. Зброя постійно змінюється і технічно вдосконалюється, а те, що написано у книгах зі стрільби, практично не змінюється. Головне правило для попадання в ціль просте, воно одне і існує кілька століть з моменту винаходу вогнепальної зброї: рівна мушка, плавний спуск. Цей принцип прописаний у всіх підручниках різних років. Але це просто правило. Зробити його вашою навичкою може лише фахівець, інструктор. Стрілецька школа, це обсяг знань у підручнику. Носій такого знання – інструктор. Інструктор побачить ваші помилки, підкаже та покаже ЯК ПОТРІБНО і ЯК НЕ ПОТРІБНО робити.

Цікаво. До 2008 року, коли Індія здобула золото на Олімпійських Іграх, ніхто ніколи не знав і не чув про спортсменів-стрільців з Індії. Щойно туди переїхали тренери з Угорщини, в Індії з'явилися непогані стрільці-гвинтівники. Щойно приїхав тренер із України, з'явилися стрілки-пістолетники.
наші учні на війні
Наші учні Ніппон Кемпо на війні

 

  • Вивчай тактику бою

Бойова стрілянина і тактика бою – це ланки одного ланцюга. Влучно стріляти в умовах постійного стресу в бою – це початкове вміння для воїна, не більше. Для перемоги потрібно набагато більше ніж просто хороша стрільба або спритне поводження зі зброєю. У реальному бою потрібно ще й вміти використовувати укриття, стріляти з слабшої руки, з незручного становища, вміти використовувати момент, вести постійну взаємодію з іншими учасниками бою. І це теж можна вивчати на стрільбищі, а не тільки в реальному бою.

Спортивна та бойова стрільба: в чому різниця
Спортсмен-стрілець, без різниці якого виду кульовою стрільбою він займається (олімпійські види, практична кульова стрільба та ін.), готується до змагань, які проводяться з якихось «джентльменських» правил. А на війні правил не існує. Усі «джентльмени», що воювали, лежать на цвинтарях. На змаганнях нема несподіванок. Навпаки, вся війна побудована на них. Спортивні змагання, це створення хороших умов з метою того, щоб спортсмени показали хороші результати влучення в ціль. А війна це взагалі повна відсутність якихось прийнятних умов, постійні навантаження та стрес.
Спортивна стрільба має дуже мале відношення до реальної бойової стрільби. Спортивна стрільба – це лише базова навичка влучного пострілу в тепличних умовах. Засновник Міжнародної Конфедерації практичної стрільби (МКПС), Джефф Купер, пізніше вийшов із неї за профанацію ідеї практичної стрільби. У спорті багато якісних та хороших вправ для набуття навичок у стрільбі, але спорт це спорт, війна це війна.

У бою ситуація змінюється постійно. Механізм сприйняття інформації та прийняття рішення чутливий до больового відчуття, виникає конвульсивна хватка зброї, «тунельний зір», боєць сприймає супротивника як джерело небезпеки. Боєць не може сприймати жодної інформації. Пригнічуються діяльність лівої півкулі головного мозку, відповідального за абстрактно-логічне мислення. Людина через постійну втому, загибель товаришів, бачення ран, психологічного навантаження не в змозі логічно оцінювати ситуацію. Це призводить до іншого сприйняття світу та життя в цей момент.
Реалії війни
Реалії війни
Бойова стрільба заснована на інстинктивному використанні укриття під час вогневих контактів та бою. Таке вміння рятує життя. Навичка відходу з лінії пострілу, швидкісної оцінки обстановки, застосування мистецтва маскування, взаємодія між підрозділами, тактичного маневрування, це все стосується виживання. Історичні факти свідчать про те, що в малих та великих конфліктах перемога досягається за рахунок ефективного застосування вогневих засобів та вмілого тактичного маневрування. Тренування з ближнього бою CQB (Close Quarter Battle), вночі, в замкнутому просторі (окоп, бліндаж), із застосуванням техніки рукопашного бою (Unarmed Combat), близької тактичної стрільби (Close Quarter Shooting), (Close Contact Gunfighter) гранати, це все додає шансів на виживання.

Важливо на тренуваннях відпрацювати те, що робитимете на війні. Дуже хороший девіз у корпусу морської піхоти США: «Train like you fight, and you will fight like you have trained». (Тренуйся, наче б’єшся, і будеш битися так, як тренувався).

При копировании материала просим ссылаться на источник https://nipponkempo.com.ua/uk/article/bojova-strilba-shans-na-vyzhyvannya-u-vijni/. Правила публикации здесь. В противном случае, мы обязательно выявим плагиат и будем обращаться в DMCA Google.