Відновлення після тренування

 відновлення після тренуванняBona valetudo melior est quam maximae divitiae.
Добре здоров’я краще найбільшого багатства.

Латинський вислів

Засоби та методи відновлення організму після тренувань: медико-біологічні та психологічні. Різні види терапії відновлення організму. Фармакологія, яка застосовується для відновлення сил після фізичних навантажень.

Тренування – це моє життя, все інше – деталі. І однією з цих деталей у процесі вивчення рукопашного бою, дуже важливою, є відновлення та адаптація організму після тренувань. Це насправді важливий елемент самого процесу підготовки, тому що втомлена, невідновлена ​​людина не тільки виснажуватиме свій організм наступними навантаженнями, але й не зможе якісно засвоювати новий тренувальний матеріал.

Після тренуванняВідновлення після тренувань у спорті

У спортивних дисциплінах, зокрема й у спортивних єдиноборствах, весь процес підготовки побудований на отриманні результату. Головною метою будь-яких спортивних дисциплін є п’єдестал із першими місцями на змаганнях. На цю мету спрямовані всі методи та засоби підготовки та відновлення, вона має бути досягнута будь-якими засобами. Водночас часто здоров’я спортсмена стоїть десь на задньому плані. За пораненим і травмованим бійцем прийде наступний, потім ще наступний. Це – конвеєр. Що буде далі зі спортсменом, з його здоров’ям – не має значення. Крім відбору та пошуку потрібної вродженої генетики спортсмена на перше місце як підготовчому, тренувальному, так і в процесі відновлення виходить фармакологія.

Цікаво:
В одному зі спортивних інститутів вирішили провести експеримент. Студентам-спортсменам сказали: “Вам дадуть чарівну пігулку, яка допоможе вам виграти Олімпійські ігри та гарантує здобуття золотої медалі. Але через кілька років ви помрете від побічних ефектів. Ви згодні?" 90% студентів погодилося на прийом цієї пігулки. Людські амбіції часто вищі за здоровий глузд. Саме тому багато хто шукає «диво-таблетку», яка зробить людину непереможною.

Процес відбору майбутніх переможців жорсткий. Тренувальні навантаження на грані зриву. Спортсмени проводять по два-три тренування на день. Відновлення без “фарми” практично не реальне. Недарма у спорті є таке поняття як «фармакологія у спорті вищих досягнень» та роль спортивного лікаря не менша, ніж роль тренера. А якщо спортсмен тренуватиметься лише тричі на тиждень, щоб не виснажувати свій організм, жодних справжніх високих спортивних результатів здобути неможливо.

Примітка:
Ми не беремо до уваги "чемпіонів" з безлічі "міжнародних турнірів" за екзотичними та незрозумілими версіями рукопашного бою, коли у вагову категорію ледве набираються 2-3 особи. Нехай такий “чемпіон” вийде у ринг чи на татамі хоча б на змагання міського рівня, але у масових видах єдиноборств: дзюдо, боксі чи карате, де у ваговій категорії збирається щонайменше 20 – 30 спортсменів. Просто так чемпіоном тут стати не вийде.

Отже, це все професійний спорт, в якому людина повинна бути готова пожертвувати своїм здоров’ям, щоб досягти спортивних вершин. А як же бути аматорам чи учням, які займаються рукопашним боєм для того, щоб зберегти та захистити своє здоров’я і навіть його примножити? Гайда розбиратися.

тренуванняВідновлення організму після тренувань

Відновлення не менш важливо, ніж саме тренування. Під час відпочинку людський організм пристосовується до тренувальних навантажень і стає сильнішим, щоб витримувати їх у майбутньому.
Людський організм як великий будівельний майданчик, де одна бригада щось руйнує, інша щось створює. І так, 24 години, без перерв.
Саморегуляцію організму людини, його здатність підтримувати внутрішню рівновагу називають гарним словом – гомеостаз. Гомеостаз– динамічна система рівноваги. Вона забезпечує два протилежні процеси, що протікають в організмі одностайно і щомиті: катаболізм – руйнування старих тканин і анаболізм – утворення нових.

Примітка:
Анаболіки – так зазвичай називають фармакологічні препарати, які сприяють анаболізму.

З двох різноспрямованих процесів народжується гармонія. Періодично, якщо якась із будівельних бригад відстає, організм починає розбалансуватися. І тут на допомогу приходять гормони. Гормони виконують роль виконробів, які контролюють усі процеси на будівельному майданчику. Якщо контроль втрачено, то людина перетворюється на купу жиру або на виснажений ходячий скелет. Грамотний інженер, тобто сама людина, повинен знати, як і коли втрутитися в процес будівництва. Який інструмент із відновлення застосовувати, щоб процес йшов у потрібному напрямку.
Недостатня увага до відновлення призводить до перетренованості та, зрештою, до травм.
Будь-яка методика відновлення є комплексною системою та складається з основних напрямків. Основних напрямків три:

  • Створення та використання в процесі підготовки грамотної програми навчання (японською мовою структурована програма навчання називається  Dankai);
  • Застосування медико-біологічних засобів відновлення;
  • Застосування психологічних методів відновлення.
Dankai - план підготовки
Правильний план підготовки – вже половина Шляху

Програма навчання Dankai

Dankai (яп. 段階) – програма навчання в японських єдиноборствах, що містить основні цілі, які має досягти людина за певний період. Для кожної мети необхідно визначати терміни, протягом яких її необхідно досягти та контролювати виконання складеного плану. У програмі обов’язково використання відновлювальних засобів та заходів, розподілених за періодами, етапами та мікроциклами. Цілі можна і потрібно оцінювати та змінювати через регулярні проміжки часу. Особливо важлива різноманітність і багатосторонність технічних вправ і завдань, що використовуються.
Така програма це ваш особистий стратегічний план навчання на довгий період. В дійсності, це карта вашого Шляху (До). Без такої грамотно складеної програми ви шарахатиметеся з боку в бік, і на вашому будмайданчику завжди буде безлад.
Грамотний учень, а тим паче інструктор, повинен мати не тільки теоретичні та практичні знання тренувального процесу, а й вміти їх застосовувати. Постійно стежити за тренувальним процесом та вчасно його корегувати.
Наприклад, учень повинен відпрацьовувати технічні навички перед силовим тренуванням, щоб втома не заважала освоєнню правильної техніки. Стомлені м’язи схильні здійснювати неправильні рухи.

відновлення після тренування
Розтягування м’язів спини та хребта – чудовий спосіб фізіотерапії

Медико-біологічні засоби відновлення

Ці засоби відіграють важливу роль у сучасному процесі підготовки. Вони включають кілька напрямків:

  • Фізіотерапія (лікувальна фізкультура та масаж).
  • Гідротерапія (контрастний душ, ванна, хвойна ванна, ванна з морською сіллю, лужна ванна, ванна з ароматними маслами).
  • Термотерапія (лазня, сауна, хамам, фурако та офуро) та аромотерапія (терапія запахами).
  • Дієтологія та раціональне харчування (знання про харчування).
  • Фармакологія (наука про дію медичних препаратів на організм людини).
масаж гомілки
масаж гомілки

Фізіотерапія

Фізіотерапія складається з проведення вправ з реабілітації після травм і проведення самомасажу і масажу. Елементарні навички масажу та самомасажу учень отримує ще на початку тренувального процесу.
Окремо потрібно сказати про японську техніку каппо (у просторіччі синоніми катсу, куатсу). Повна назва – куатсу-о-каппо (kuatsu o kappo, яп. 活法), техніка японського мистецтва повернення до життя. У традиційних японських мистецтвах рукопашного бою, таких як Ніппон кемпо, карате-до, дзюдо, джіу-джітсу, знання каппо є обов’язковою умовою навчання учнів рівня 2-3 Дана. Саме з цього рівня техніка і передається учням, які до цього моменту досягають достатнього рівня підготовки та знань.

Каппо (катсу, куатсу)
Техніка каппо в сучасній медицині вважається нетрадиційною, проте вона використовувалася в японських школах рукопашного бою як засіб надання першої допомоги (клінічна смерть, втрата свідомості, гострий біль, кровотеча) ще в середні віки, і навіть раніше, і зарекомендувала себе на практиці.
цубо-катсу
Акупресура, спосіб цубо-катсу
Наразі відомо 8 груп технік, які відрізняються за місцем ураження та способами впливу:
1. Аге-катсу – допомога при втраті свідомості від ударів у голову. 
2. Мікен-катсу – допомога при носовій кровотечі.
3. Кокю-катсу - допомога при зупинці дихання (задушення, удар у сонячне сплетіння). 
4. Кетоцу-катсу-допомога при шоці, зупинці серця та кровообігу.
5. Танден-катсу – загальна допомога, відновлення. 
6. Дзіндо-катсу - допомога при забиттях внутрішніх органів (отриманих від ударів у нирки, кидків об землю). 
7. Кін-катсу – допомога при ударі в пах.
8. Кіай-катсу - звукова дія.
Куатсу-о-каппо головний розділ сейфуку («seifuku» (яп.整復)), мистецтва лікування травм. Ці методи завжди зберігалися у суворій таємниці. Основний спосіб цубо-катсу, застосовуваний у всіх 8-ми техніках, полягає у впливі на певні акупунктурні точки цубо(«tsubo», яп.壷), які використовуються в японській терапії сіацу.
цубо-катсу каппо
Акуперкусія – постукування кулаком по п’яті
Життєва енергія людини кі протікає так званими меридіанами кейраку, на яких розташовуються ці точки цубо. Вплив на них шляхом масажу або натисканням, припіканням, акупунктурою, будь-яким різним способом (акупунктура, акупресура, акуперкусія) стимулює їх, надаючи збуджуючий (тонізуючий) або заспокійливий (седативний) вплив.

Гідротерапія

Гідротерапія – це використання всіх можливих впливів водним середовищем на організм людини. Багато хто за власним досвідом знає, що після важкого тренування приємно прийняти ванну з морською сіллю або хвоєю. Навіть простий душ надає полегшення. У Японії ми після виснажливих занять приймали фурако та офуро.

Фурако
Фурако
Цікаво:
Японська лазня фурако є ванною (Традиційно - дерев'яною бочкоподібною), наповненою дуже гарячою (до 55 градусів) водою. Це дуже висока температура. У такій ванній обмінні процеси в організмі відбуваються швидше. Перед прийняттям фурако японці миються з милом, у самій ванній – ніколи.
Офуро – це також ванна, наповнена підігрітою галькою або тирсою. І фурако і офуро є скоріше засобом розслаблення та отримання задоволення, але не гігієни.

Часто у воду додають різні види трав (чебрець, ромашка) для посилення ефекту. Шлях аромату – кодо («kodo» яп. 香道), це ціле мистецтво створення пахощів у Японії. На Західній Україні часто застосовують чани із травами для створення такого ж ефекту.

Термотерапія

Застосування термотерапії у засобах відновлення дуже розвинене серед усіх спортсменів. Використання традиційної для нас лазні, сауни та інших видів впливу температури на організм людини завжди дає позитивний результат.

У лазні часто використовуються духмяні віники, ароматні олії, особливо для проведення масажних процедур. Часто після лазні рекомендується полежати на сіннику для ще більшого посилення ефекту заспокоєння центральної нервової системи.

Дієтологія та раціональне харчування

Їжа та режим харчування повинні добиратися в залежності від того, які види вправ ви будете використовувати на тренуванні. Тобто весь процес харчування людини має бути підпорядкований процесу тренувальному. З кожним тренуванням пов’язано п’ять стадій харчування.

  1. Перед тренуванням (за дві години перед ним).
    У ході тренування (якщо заняття мають інтенсивний характер, будуть потрібні швидкі вуглеводи природного походження, наприклад: банан, родзинки, смузі з каші)
  2. Після тренування (одразу) (важливо прийняття протеїну та швидких природних вуглеводів, смузі з каші, сироватковий протеїн, аргінін, ВССА, гліцин)
  3. Після тренування (через годину, перевага джерелам з помірним та високим глікемічним індексом: гейнер, креатин, ВСАА)
  4. До початку наступного тренування (овочі, фрукти, білки, що знаходяться в пісному м’ясі та морепродуктах, горіхи, насіння та ягоди, мед та продукти з нього).
Маття
Чай Маття

Окремо скажемо про відновлювальні напої. Можна купувати вже готові у магазинах спортивного харчування. Можна готувати самому у вигляді смузі у блендері. Добре використовувати японський чай маття (яп. 抹茶) (у перекладі «розтертий чай»). Його можна додавати як добавку і в протеїнові напої, і у смузі.
Така методика харчування допомагає адекватному відновленню та підтримці оптимального рівня здоров’я.

Фармакологічні препарати

Створення стимулюючих та відновлюючих препаратів у фармакології завжди контролювалося та контролюється військовими, які зацікавлені у створенні солдатів майбутнього.

Цікаво
У 1893 році японський вчений Нагаї Нагаєсі синтезував психостимулятор метамфетамін, а в 1919 теж японець, Акіра Агата, отримав в лабораторії кристалічний метамфетамін, який міг використовуватися в масовому виробництві. Але найбільш відомим фактом використанням чудо-пігулок є використання первітину (комерційна назва метамфетаміну) в армії Вермахту під час Другої Світової війни. Цей препарат впливав на організм людини краще, ніж кофеїн. Кажуть, що дивовижна працездатність Гітлера була викликана щоденними ін'єкціями первітину. Первітин входив у пайок панцерваффе під назвою танковий шоколад (Panzerschokolade).
Panzershokolade з первітином
Panzerschokolade з первітином

У сучасному світі фармакологія є однією із складових у системі відновлення та лікування людини. Часто ліниві учні шукають чудо-пігулку, завдяки якій можна отримати приголомшливий ефект. Ефект можливо, і буде, але при цьому будуть і побічні ефекти у вигляді залежності.
Тому одразу розчаруємо, щоб чогось досягти є один секрет: Наполегливо працювати!

Кількість пролитого поту та вкладеної праці – ось та сама чарівна пігулка. 

Проте деякі прості препарати потрібно вміти застосовувати і використовувати при відновленні. Обов’язково після консультації лікаря та після того, як будуть здані всі необхідні аналізи. Взагалі, у людини, яка стежить за своїм здоров’ям, має бути правило – один раз на рік проходити обстеження.

кошик з лікамиНижче ми вкажемо ряд фармакологічних препаратів для отримання якісного відновлення. Ми не розглядаємо варіант вживання стероїдних препаратів, що використовуються для штучного збільшення м’язової маси. Але так як це все медичні препарати, то читайте інструкцію, консультуйтеся з лікарем перед їх застосуванням::

  • Вітамини та мінеральні комплекси – речовини з високою фізіологічною активністю, що мають різноманітну хімічну природу та виконують в організмі людини різноманітні біохімічні функції. Бажано застосовувати вітамінні комплекси, які використовуються у спортивній медицині від якісних виробників. Кожен із виробників має свої особливості.
  • Амінокислоти. Білки (від грецького «protos» – перший, найголовніший), є основними будівельними матеріалами м’язової тканини. Амінокислотні препарати не є допінгом та рекомендуються для застосування практикуючими спортсменами.
    Приклад амінокіслот для відновлення: Глутамінова кислота. Метіонін. Альвезін. Карнітін. Оротат калію – для біосинтезу білка.
  • Стимулятори або адоптогени. Слугують для підвищення функціональних можливостей організму, підвищення можливостей пристосовування (адаптації) до ускладнених умов. Коли нам ліньки йти на тренування, можна трохи себе обдурити. Ці препарати надають тонізуючу дію нашому організму. Приймаються у вигляді пігулок, настоянок та відварів. Не рекомендується застосовувати ввечері, при проблемах із серцем, підвищеному тиску.
    Приклад стимуляторів або адоптогенів: Екстракт елеутерококку (Eleuterococcus senticosus Maxim). Лимонник китайський (Schizandra chinensis Baill). Женьшень (Panax ginseng). Пантокрін – препарат із пантів оленів. Кофеїн. Екстракт зеленого чаю. Екстракт левзеї. Настоянка заманихи та аралії. Мед та лимон.
  • Засоби відновлення працездатності. Поповнюють витрачені ресурси та активізують діяльність різних ферментів.
    Приклад засобів для відновлення працездатності: Аспаркам, Панангін – містять солі калію та магнію. Кальцію гліцерофосфат, кальцію глюконат. Глютамінова кислота – амінокислота. Метіонін – амінокислота.
  • Препарати енергетичної дії.
    Рибоксин. Фосфаден. Фосфен. Мілдронат. Інозин.
  • Препарати, що впливають на центральну нервову систему.
    Пірацетам. Гліцин. Аміналон. Мезапан.
  • Препарати, що впливають на реологічні властивості крові та кровотоку. Прискорювачі кровотоку.
    Трентал. Компламін. Фітін. Гемостимулін. Ферроплекс. Фтоферолактол.
  • Профілактика серцево-судинної системи
    Магнікор.
  • Гепатопротектори та жовчогінні засоби. Для профілактики порушення функції печінки.
    Карсил. Сафінор. Кукурудзяні рильця. Квіти безсмертника піщаного.
  • Підвищення рівня тестостерону.
    Трибулус. Екдистерон. Андростенетріон.
  • Для суглобів.
    Алфлутоп. Диклоберлі. Дона. Остеогенон. Ретаболіл. Риб’ячий жир. Глюкозамін. Хондроїтин.
  • Протизапальні препарати. Застосовуються при розривах, розтяганнях м’язів та зв’язок, забиттях та інших травмуваннях та підвищення фізичної працездатності.
    Напросін. Муміє.

Бажано такі препарати тримати вдома в окремому місці, можна у спеціальному пластиковому боксі.

МедитаціяПсихологічні методи відновлення

Вбиває не сама ситуація, а ставлення до неї. Психічна сила важлива як і сила руху. Зовнішній вплив на наш організм збільшує або зменшує нашу відновлюваність та силу. Зовнішні відчуття представлені п’ятьма видами чуттів:

    • чуття зору;
    • почуття слуху;
    • нюх;
    • чуття смаку;
    • відчуття дотику.

Правильний та грамотний вплив на ці види чуттів допомагають відновлюватися після навантажень краще та швидше. Наприклад, слух. Наші слова – це «квітка душі» та полководець людської сили. Правильно дібрані та вчасно сказані слова можуть надати яскраве емоційне переживання та стимулювати на вчинок чи дію. На цьому побудовані багато видів аутогенного тренування та самонавіювання.

самурайський масаж
Самурайський масаж бамбуковими віниками

Відновлюйтесь!

Режим сну та бодрості, фізичної праці, наші захоплення, хобі, культурне дозвілля, гігієна життя та тренування, все це також впливає на наш психоемоційний стан та відновлення нашого організму. Пам’ятайте, що ніщо краще не знімає втому, як міцний сон. Не дарма на всіх зборах та у спортивних таборах обідній сон присутній завжди.
Немає ніяких чарівних засобів, які гарантують 100% відновлення життєвих сил. Тільки ви самі, перемежаючи заняття з відпочинком, грамотно застосовуючи наведені вище засоби відновлення, зможете стати сильнішими, потужними, швидшими, міцнішими і зберегти енергетику на довгі роки.
Тому тренуйтеся і відпочивайте, відновлюйтеся і знову тренуйтеся, і нехай весь цей процес приносить вам задоволення!

При копировании материала просим ссылаться на источник https://nipponkempo.com.ua/uk/article/vidnovlennya-pislya-trenuvannya/. Правила публикации здесь. В противном случае, мы обязательно выявим плагиат и будем обращаться в DMCA Google.