Виживання у місті: конфлікти та безпека

Виживання в місті

Закони кам’яних джунглів. Виживання у місті. Рукопашний бій у міських умовах. Особливості. Практичні поради. Яке бойове мистецтво підходить для виживання у місті.

Кого б ти не боявся, не бійся захищати себе…

 

В даний час у містах проживає понад 70% населення всієї землі. Причому дедалі більше людей живе у великих агломераціях з населенням понад 1 мільйон людей – у мегаполісах, які з легкої руки письменника О’Генрі, названі кам’яними джунглями. У них жити комфортніше, зручніше, розвиненіша цивілізація: соціальна сфера, транспорт, охорона здоров’я, чіткіше працюють закони суспільства. Але поряд із законами цивілізації існують й інші, вуличні закони і правила, закони кам’яних джунглів.

Тут частіше можна нарватися на конфлікт, стати жертвою хуліганського або розбійного нападу, зазнати неспровокованої агресії з боку оточуючих. Тут питання власної безпеки, безпеки членів вашої родини мають зовсім інший відтінок, не такий, як, наприклад, коли ви живете у сільській місцевості.

Які ж це закони, які це правила – правила кам’яних джунглів сучасного міста? Чого можна очікувати на вулиці?

Виживання в містіНеспровокована агресія

При великому скупченні людей підвищується ймовірність того, що на вашому шляху зустрінеться людина, поняття про добро і зло якої відрізняється від ваших. Також значно вірогіднішим стає перетинання та конфлікт інтересів людей навколо вас. Найчастіше у мегаполісах такий конфлікт інтересів можуть спостерігати автомобілісти на дорогах. Нормальні люди, які в іншій ситуації, можливо, були б друзями, конфліктують, підрізають, притискають, створюють аварійні ситуації, а потім і влаштовують мордобій.

Цікаво: Загальні правила поведінки ми усі пізнаємо ще в школі та в дитячому садку. Багато що дає церква, релігія – ті ж десять заповідей існують не тільки в Біблії, а й у Корані, наприклад. І вони, до речі, якщо не враховувати лінгвістичні неточності – практично ідентичні. Саме тому людство досі не побилося – правила і закони безконфліктної поведінки насаджуються нам з дитинства. Однак будь-яка людина протягом свого життя виробляє і свої власні уявлення про добро і зло, про те, що можна, а що не можна.

 

Виживання у місті
На церемонії нагородження “Співак року” у 2012 році Діма Білан зазнав нападу з боку іншого співака. Навряд чи він цього очікував.

З цих же причин у місті дуже просто нарватися на агресію, яка може здатися вам неспровокованою. Від цього вона не буде менш небезпечною і не перестане бути агресією. Це перший закон кам’яних джунглів – на вулиці потрібно бути готовим до неспровокованої агресії. Ось ще хвилину тому все було радісно й безхмарно, а зараз на вас насувається молодик з битою, або компанії напідпитку за сусіднім столиком у кафе не сподобалося як ви розсміялися, або розлючена бабуся норовить огріти вас по спині сумкою з продуктами.Не вижу, не слышу, не говорю

Байдужість оточуючих

Більшість злочинів, які відбуваються в містах, нерідко скоюються вдень, прямо на очах у численних свідків, які при цьому не тільки не допомагають жертві, але ще й намагаються зафіксувати те, що відбувається на фото та відео, щоб викласти в Інтернет. Ютуб сповнений мільйонами відповідних відеороликів.

Злочинці, особливо ті, які йдуть на злочин свідомо, наприклад, у разі пограбування, знають про це чудово і зовсім не бояться, що їхній жертві хтось допоможе. Можна по-різному ставитися до такої байдужості, але потрібно просто визнати  цей факт. Ви перебуваєте в небезпеці не тільки в безлюдному парку, але й у багатолюдних місцях: у клубі, кінотеатрі, на вокзалі, у громадському транспорті чи навіть в університетській аудиторії. Виходьте з того факту, що ніхто не прийде вам на допомогу в конфліктній ситуації – сподівайтеся тільки на себе, у кращому випадку на своїх друзів і близьких. А краще – лише на себе, на свої захисні реакції. Якщо ви це усвідомлюєте – бажання працювати над життєво важливими навичками самозахисту у вас з’явиться само собою.

Без правил Правило – правил немає

У кам’яних джунглях правил немає. Немає жодних обмежень на використання або не використання тієї чи іншої зброї. Немає сигналу до початку бійки та до її закінчення. “До першої крові” – можливо, десь зараз так і з’ясовують стосунки школярі, однак якщо троє “пацанчиків” підходять до вас увечері біля під’їзду, то їхня мета – ваш телефон і ваш гаманець, і як міра переконання, щоб ви були більш зговірливі – у вас, як мінімум, заберуть частину здоров’я. Якщо це здасться малопереконливим, то вони готові відібрати навіть життя. Пам’ятайте про це і не обмежуйте себе в самообороні жодними правилами.

Ніппон КемпоАбо ти, або тебе

Мабуть, основний закон міста звучить саме так. Жодних компромісів, жодних інших варіантів немає. Домовитися з ґвалтівником чи грабіжником – не вдасться. Або він отримає те, що хоче, або ви не дасте йому це зробити. Просити, умовляти, переконувати – марно. Або будьте готові попрощатися з тим, що йому потрібно – або зробіть так, щоб у нього зникла будь-яка можливість отримати від вас хоч щось. Біжіть чи захищайтеся. Коли ми говоримо тут про захист, то маємо на увазі не прості захисні дії типу прикритися сумкою від ударів, що завдаються вам, а про прояв агресії у відповідь. Якщо ви налаштовані захищатися, то ступінь вашої агресії має бути максимально можливим. Чи ти, чи тебе!

Выживание в городе

Рукопашний бій у міських умовах

Отже, ми підійшли до найголовнішого – особливостей рукопашного бою у місті. Так, є досить багато особливостей рукопашної сутички на вулиці, які обумовлені тими законами кам’яних джунглів, про які ми говорили вище, тому треба розуміти, що не всі види рукопашного бою, різних єдиноборств та спортивних секцій дають необхідні навички самозахисту у місті. І, хоча, практично в кожній секції, у кожній школі вас переконуватимуть у зворотному, проте це не так. Зовсім не всі.

Виживання в місті

Курси самооборони, екзотичні школи

У більшості випадків це повна профанація (тлум.: спотворення неосвіченим ставленням) по відношенню до справжніх, традиційних видів і шкіл єдиноборств. Навчити за місяць або, тим більше, за тиждень одному або декільком таємним чарівним ударам або прийомам можливо і можна, але цього абсолютно недостатньо для самозахисту. Випускники таких курсів виходять звідти зі зламаною психікою, з явно завищеною впевненістю у своїх можливостях, і часто стають жертвами злочинів, оскільки після курсів перебувають у зоні підвищеного ризику, дозволяючи собі те, що ні під якимось приводом, не дозволили б собі раніше : наприклад, прогулянку нічним парком.

Виживання в місті
Курси самооборони можуть проводитися з ознайомчою метою.

Зауважимо, що багато справжніх шкіл бойових мистецтв організовують різні ознайомчі тренінги та курси, які кардинально відрізняються від тих, про які було написано вище. Відвідування таких курсів може бути корисним лише з одного погляду – підвищення свого кругозору, знайомство з тією чи іншою школою єдиноборств. Після їх відвідування  потрібно прийняти рішення: чи підходить вам школа, та чи займатиметеся ви далі цим видом, чи з якихось причин вам це не підходить.

З великою підозрою потрібно ставитися також до родинних шкіл “імені самого себе”. Справжня школа бойових мистецтв – це не лише набір прийомів та ударів, це безліч поколінь вчителів, часто сторіччями відпрацьована методологія ефективного навчання.

Виживання в місті Традиційні єдиноборства

Всі традиційні єдиноборства діляться на спеціалізовані, борцівські, ударні та змішані. Спеціалізовані єдиноборства такі, як арніс (філліпінський бій на ціпках), кендо (бій на мечах) та інші, іноді дуже екзотичні – звичайно, дають загальний фізичний рівень, але в більшості випадків в умовах вуличної бійки малозастосовані. Звичайно, можна скрізь носити з собою палиці, або навіть самурайський меч у піхвах, але навіть якщо не брати до уваги законність носіння, дуже сумнівно, що їх можна буде використовувати скрізь і завжди. Людина, яка звикла до якоїсь зброї, без неї почувається голою і беззахисною.

Борцівські види єдиноборств дуже обмежено можна використовувати у міському самозахисті. Наприклад, останні новомодні захоплення різними варіантами боротьби у партері «греплінг» та бразильському джіу-джитсу (БЖЖ, БДД).

Греплінг (англ. Grappling, SubmissionFighting, SubmissionWrestling,NoGi)): боротьба, що поєднує в собі техніку всіх борцівських дисциплін, з мінімальними обмеженнями щодо використання больових та задушливих прийомів. При цьому не включає нанесення ударів і використання зброї.

БДД – бразильське джиу-джитсу, (порт, Jiu-Jitsu Brasileiro) – бойове мистецтво, основою якого є боротьба в партері, а також больові і задушливі прийоми. Це мистецтво виникло на базі японської школи дзю-до та джіу-джитсу.

На вулиці, прив’язка до захватів й боротьби, особливо в партері, може зіграти злий жарт і призвести до загибелі. Ще знаменитий вчитель і творець дзюдо, Кано Дзігоро (яп. 嘉納 治五郎) говорив, що захоплення боротьбою лежачи у вуличному конфлікті дорівнює самогубству.

Тому для вулиці більш підходять ударні (англійський бокс, тайський бокс, карате, тхе-квон-до і ін.), а краще змішані види бойових мистецтв, одним з яких є японський рукопашний бій Ніппон- Кемпо.

Виживання в місті

Ніппон кемпо – японський рукопашний бій, що знаходиться на озброєнні поліції та військових у Японії. Основу кемпо складають навички проведення поєдинків як індивідуально, так і з групою осіб. Відпрацьовується бій із озброєним та неозброєним супротивником. Вагових категорій немає. У поєдинках використовується спеціальне захисне екіпірування богу, тому ризик отримання трав – мінімальний. Тактика ведення боїв у системі Ніппон кемпо – реалістична, і змінюється від рівня прогресу учня, його умінь і здібностей. Будь-якого учня вчать вмінню використовувати помилки суперника, за рахунок розвитку швидкості, рухливості та кмітливості руйнувати найпродуманішу тактику противника.

 Самовпевність – твій ворог

Заняття рукопашним боєм, особливо таким як Ніппон кемпо, дають впевненість у собі, у своїх силах. Підсвідомо це відбивається на вашій поведінці, вашій ході, вашій поставі та ваших жестах. Це добре. Однак, на жаль, іноді це відбивається і на психіці, і на поведінці людини. У такому разі він поводиться більш зухвало, ніж зазвичай, сам накликає на себе лихо. Історія знає чимало випадків, коли на вулиці били чи навіть убивали чемпіонів різних єдиноборств. Зайва самовпевненість може призвести до провокації конфлікту, тому слід постійно контролювати власну поведінку.

Виживання в місті
Екіпірування в Ніппон кемпо

Виживання в місті. Практичні поради

У рамках статті неможливо навчити самозахисту, але можна і потрібно визначити загальні напрями, за якими слід розвиватися і що потрібно робити. Нижче наведено кілька практичних порад, які допоможуть вижити в місті:

  • Створіть свою особисту систему самозахисту! Закладіть правильний фундамент своєї особистої системи самозахисту. Виберіть собі школу та вчителя, який допоможе вам сформувати свій власний самозахист. Істинна школа, за правильних і грамотних методик навчання створить вам фундамент і базу знань, і ваші проблеми виживання в кам’яних джунглях перестануть ними бути. Ефективність технік, що застосовуються в бою, повинна закладатися на глибинному рівні свідомості і тіла людини протягом усього тренувального процесу. І наскільки ваші дії в результаті вуличного екстриму будуть правильними, насамперед, залежить від вчителя та школи. Важливо, щоб у школі поєднувалися принципи спортивного бою та реального бою як на війні – за будь-яку ціну!
  • Ніколи не розслабляйтесь! Перебуваючи на вулиці ніколи не розслабляйтеся, завжди оцінюйте навколишню ситуацію та людей навколо з точки зору потенційної небезпеки, яку вони можуть становити для вас та ваших близьких.выживание в городе
  • Тримайте дистанцію! Завжди контролюйте дистанцію. Під час конфлікту не давайте підійти до вас менш ніж на 1,5 метра. Не давайте можливості зайти збоку чи ззаду.
  • Контролюйте конфлікт від початку та до кінця! Контролюйте будь-яке зіткнення. Начебто конфлікт завершений, і вам простягають руку для потиску. Ви простягаєте свою руку, розслабилися – все закінчено. І, тут може відбутися удар другою рукою або ножем. Пам’ятайте: “Війна – шлях обману!” і вас можуть обдурити на будь-якому етапі.
  • Пригнічуйте емоції! Завжди залишайтеся спокійними. Емоції заважають тверезо мислити, оцінювати ситуацію. Пам’ятайте, ви повинні бути “глухим, що не чує грому, та сліпим, що не бачить змій під ногами”. У Ніппон Кемпо такий стан називається дзансін.
  • Читайте кримінальну хроніку! Періодично вивчайте кримінальну хроніку у своєму місті. Таким чином, ви завжди знатимете, чи орудує у вас банда грабіжників, чи є ґвалтівники і в яких районах. Звертайте увагу на місця, де скоюються злочини – легше обійти їх десятою дорогою, ніж потім виплутуватися з небезпечної ситуації.

При копировании материала просим ссылаться на источник https://nipponkempo.com.ua/uk/article/vyzhyvannya-u-misti-konflikty-ta-bezpeka/. Правила публикации здесь. В противном случае, мы обязательно выявим плагиат и будем обращаться в DMCA Google.