Захисне екіпірування для рукопашного бою

Захисне екіпірування Ніппон кемпо

Роль захисного екіпірування в тренувальному процесі занять рукопашним боєм. Чому потрібний захист не лише на змаганнях, а й на тренуваннях. Елементи захисного екіпірування Ніппон Кемпо. Як доглядати за захисним екіпіруванням.

“Як ми тренуємось, так ми й боремося”

Афоризм

Якщо розглядати людину з точки зору робототехніки, то усереднено дорослий людський індивід, незалежно від статі, має зріст 170-180 см, важить 70-90 кг, складається з 206 кісток і 230 суглобів. Має у своєму арсеналі до 500 м’язів та окремий центр управління. Це добре налагоджена і сконструйована машина, але вона вразлива, і тому в неї закладено інстинкт самозбереження. Цей інстинкт самозбереження – найважливіший. Це – Перший закон, яким керується людський організм, на відміну від  робота, для якого інстинкт самозбереження є лише Третім законом робототехніки.

Захисне екіпірування поліції
Повний комплект сучасного захисного екіпірування бійця спецназу – спеціально для вуличних зіткнень

Тому людині властиво усвідомлювати небезпеку, бажати та отримувати спеціальні навички виживання та самозахисту. І, насамперед, захисту від агресії собі подібних істот.

Захисне екіпірування в історії

Ще з часів стародавніх кулачних боїв на перших олімпійських іграх у Греції і до сьогоднішніх професійних змагань застосовується захисне екіпірування.

Людство створювало різні види накладок та захистів для рук, ніг, грудей, захисту голови з єдиною метою – зменшити кількість травм, які можна отримати. Достатньо поглянути на скульптуру «Кулачного бійця» – І століття до.н.е. у музеї Риму. На бронзовій скульптурі зображено спортсмена з м’якими шкіряними ременями (іт. Caestus), обмотаними навколо кисті та зап’ястя.

Кулачний боєць
Захисне екіпірування рук на скульптурі “Кулачний боєць”, датоване I століттям до нашої ери. Кулачні бої були включені до програми Олімпійських ігор у 688 році до н. е. Кулаки обмотували м’якими шкіряними ременями (caestus), залишаючи пальці вільними.

Лицарі в Європі застосовували для свого захисту в поєдинках спеціальні лати і кольчуги. Хоча такі поєдинки проводилися з холодною колючою і рубаючою зброєю, але  лицарі не нехтували такими прийомами як стусани і ляпаси в поєдинках, від яких лати захищали пречудово.

Зброя самурая
Обладунки самурая

У Японії починаючи з періоду Едо – (1600-1867) і до наших днів з розвитком індивідуальних бойових мистецтв постійно вдосконалювалося екіпірування «bo-shin-yoo-gu», екіпірування для захисту тіла – прообраз сучасного “Bogu” (яп. 防具).

Захисне екіпірування на тренуваннях

Захисне екіпірування використовується не тільки для захисту корпусу, голови, рук та ніг, під час поєдинків, а й на тренуваннях. Причому захисне екіпірування на тренуваннях використовується навіть у тих єдиноборствах, де самі змагання проходять без нього або з дуже полегшеним захистом. Наприклад, у тому ж професійному боксі, де під час бою не використовуються шоломи, на спарингах шолом більш ніж обов’язковий.

Захисне екіпірування
Незважаючи на те, що бої у професійному боксі проходять без шоломів, під час спарингів захист голови обов’язковий.

Бо вкрай важливо для спортсменів не отримати нехай навіть випадкову травму під час періоду підготовки і підійти до справжнього бою максимально здоровим та неушкодженим. Таке захисне екіпірування використовували та використовують у всіх серйозних єдиноборствах та стилях рукопашного бою, починаючи від спортивного боксу і закінчуючи спеціальними підрозділами та армійськими частинами (Police Tactical Suit), що застосовують повноконтактні спаринги «Strike and Fight».

Розбита особа

C захистом чи без?

Деякі тренери-“фахівці” вважають, що захисне екіпірування прибирає реалізм бою. Що “за одного битого двох небитих дають”. Що, тільки пропускаючи удари, можна навчитися від них ухилятися. Що “шрами прикрашають чоловіка”.

Удар
Можна тільки уявити собі, що після такого удару буде з ребрами людини, її нирками, та й серцем.

Це все – нісенітниця! Наш світ змінився, змінився рівень, якість життя, змінився весь життєвий процес. Ми не живемо, як раніше, до 30-40 років віку, сучасна людина живе вдвічі довше. І той, хто отримав значні травми в молодості, буде набагато важче і гірше жити після 50 років. Проте більшість «горе»-тренерів і «сенсеїв» не розуміють або не хочуть про це думати. Результат їм потрібний прямо зараз і прямо тут! Якщо результату немає, буде наступний учень, якого можна повезти на міжнародні змагання та прославитись як тренер, який готує чемпіонів.

Безпалі рукавички
Небезпека неповного або полегшеного екіпірування: безпалі рукавички, які використовуються для боїв у клітці, іноді можуть призвести до серйозних травм очей.

Молода людина, яка отримала під час змагань або тренувань травму, потім ходить світом з «печаткою тупості» на своєму обличчі: зламаним, проваленим носом, розбитими вухами і надбрівними дугами або щелепою, що неправильно зрослась. Шкода, але долю неуспішних і скалічених контактними видами змагань та тренувань людей, ніхто не показує. А скільки грошей коштує лікування і де їх брати? Це теж питання, яке залишається поза кадром.

Однак, один пропущений удар без захисного шолома може призвести до величезних проблем зі здоров’ям на все життя. Багато професійних видів контактних видів спорту є підтвердженням цього. У середньому, на будь-якому змаганні з рукопашного бою, де не застосовується захисне екіпірування, від 20 до 30 відсотків учасників одержують травмування того чи іншого ступеня. Іноді дуже важкі. Травми, отримані на тренуваннях, калічать учнів, відбивають у них бажання до подальших занять. Тому захисне екіпірування, особливо на заняттях з контактних видів єдиноборств, обов’язкове! Справжнє навчання починається з якісного екіпірування. Як кажуть військові: “навіть б/у бронежилет краще, ніж ніякий”.

Бойовий жилет До
Шкіра, текстиль, метал, пластик – начинка захисного жилета “До” для занять рукопашним боєм Ніппон Кемпо

Якість захисного екіпірування

Будь-який новачок, який прийшов займатися контактними видами спорту та єдиноборств, згодом усвідомлює, що для подальшого навчання без захисного екіпірування не обійтися і зіштовхується з проблемою придбання якісного захисту.

У сучасному екіпіруванні застосовуються такі матеріали як: шкіра та шкірозамінник, пластик, сталь, різні види текстилю, липучки, спеціальна пінорезина. Продають екіпірування на будь-який колір та смак. Ціни також різні. Від дуже демократичних до надхмарних. Однак, потрібно пам’ятати, що якісне екіпірування, яке буде зручним і довговічним, передбачає використання якісних матеріалів: натуральної шкіри, дихаючих матеріалів. І, саме тому, не може бути дешевим.

Брендоване захисне екіпірування від світових виробників коштуватиме дорожче, оскільки включає плату за бренд.

Захисне екіпірування постійно перебуває під важкими і агресивними впливами: ударами, деформаціями, діями поту і, тому, якість та практичність виходить на передній план. Особливо під час інтенсивних тренувань. Буде дуже сумно, якщо гарні рукавички через 2-3 місяці перетворяться на ганчір’я.

Захисне екіпірування в Ніппон Кемпо

Ніппон кемпо є сучасним повноконтактним видом єдиноборств за змішаними правилами, без урахування вагових категорій і добиваючою технікою лежачого суперника. Все як у житті! Використання в цій системі самозахисту захисних обладунків та екіпірування є частиною тренувального процесу. Так, як поєдинки ведуться в повний контакт і їх багато (за одне заняття учні проводять по 20-30 боїв), то й вимоги до екіпірування серйозні. Життєво важливі частини тіла учня мають бути максимально та надійно захищені від травм.

Захисні шоломи
Ліворуч захисний шолом Мен – для занять Ніппон Кемпо. праворуч – повний, але м’який шолом. Лівий шолом має повний захист, тому врятує навіть від натискання коліном на голову в партері. Правий, незважаючи на, здавалось би гарантовану захищеність, , в такому випадку не врятує.. 

Тренувальний процес у японському рукопашному бою складається з вправ зі спеціальними снарядами (боксерські мішки, боксерські лапи-пади, маківари, різні боксерські груші), які проводяться у захисному екіпіруванні. Часто під час напрацювань ударних технік з використанням технік боротьби в парі, застосовують удари в рукавички Гуробу та захисний жилет До.

Рукавички Куробу
Рукавички Ніппон Кемпо дозволяють робити захвати для виконання кидкової техніки та больових контролів і при цьому, чудово захищають як руки бійця, так і  травмобезпечні для його суперника 

Завдяки постійним заняттям у такому екіпіруванні в учня виховується ціла низка морально-вольових якостей: безстрашність і наполегливість, винахідливість і витривалість. Тренування в екіпіруванні є чудовим засобом підвищення функціональної працездатності серцево-судинної та дихальної системи.

Захисне екіпірування
Ставлення до захисного екіпірування в Ніппон Кемпо – особливе.

Ставлення до захисного екіпірування в Ніппон кемпо особливе. Це не просто спортивна амуніція і не спортивне знаряддя. Це – ваш особистий обладунок, ваш захист на шляху «Dogu». Тому існує певний, добре розроблений, ритуал, що передує тренуванню, певна процедура одягання в обладунки, що виконується з найбільшою гордістю.

Перш, ніж одягати на себе спорядження та екіпірування, учням важливо зняти з себе всі прикраси, годинники та інші предмети, які можуть травмувати учня або заважати йому під час занять.

Захисне екіпірування

Коли потрібне захисне екіпірування в Ніппон Кемпо
Для початку занять Ніппон Кемпо захисне екіпірування не потрібне. Новачок, що прийшов на заняття, спочатку повинен мати звичайнісінький простий одяг, що складається з майки та спортивних штанів, а також капців для пересування між залом і роздягальнею. Потім, з досяганням певного рівня підготовки та фізичних кондицій, коли учня починають допускати до спортивних знарядь та куміте, він поступово набуває окремих елементів екіпірування та спорядження, яке йому буде потрібне на кожному конкретному етапі.

Защитная экипировкаЕлементи захисного екіпірування Ніппон Кемпо

Що входить в екіпірування для занять японським рукопашним боєм (Ніппон Кемпо):

    • Спеціальна сумка для екіпірування та обладунків 日本拳法防具袋 Nipponkenpо bоgu-bukuro;
    • «Do gi» (яп. 道着) Куртка з паском «obi» (яп. ) відповідної кваліфікації та штанями на мотузкових зав’язках «zubon» (яп. ズボン), зшитих із спеціальної білої бавовняної тканини (щоб вбирало піт і дихало), зі спеціальними м’якими захисними вставками на грудях та плечах. Вставки є додатковим захистом і утримують мотузки захисного жилета «До». На куртці «Uwagi» (яп. 上着/上衣) наноситься емблема школи, країни та клубу, в якому займається учень. Будь-які інші рекламні логотипи – заборонені;
    • Спеціальний фіксатор для «obi», задля запобігання розв’язування паска під час матчу. За втрату екіпірування згідно з правилами Ніппон Кемпо, під час змагань надлежить покарання;
    • Спеціальне взуття «Kempo Shuzu» 日本拳法シューズ足首. Застосовується, коли заняття проходять на голій підлозі, без захисного покриття татамі. Можуть бути як на липучці, так і на шнурках;
    • Захист для гомілки та стопи«Sapota ashi» (яп. 日本拳法サポーター) двох типів, для тренувань із захистом кінчиків пальців ніг, панчішного типу. Для змагань із фіксуванням гомілки на липучках. Служить захистом ніг і гомілки від травм. Одягається під штани «zubon»;
    • Захист для паху. У Ніппон кемпо зветься «Nipponkempо bоgu mataate» (яп. 日本拳法防具 股当). Існує двох видів: чоловічий та жіночий. Складається із стьобаної натуральної тканини, шкіряної або пластикової вигнутої зовнішньої пластини та двох шнурів по 1.30 см., для кріплення. Є обов’язковою частиною екіпірування, оскільки за правилами Ніппон кемпо дозволено завдавати ударів у пах під час поєдинків та змагань;
    • Закриті рукавички боксерського типу «Nippon Kempo Bogu Gurobu» (яп. 日本拳法防具 日本拳法グローブ) – 8 унцій. Рукавички виготовляються з якісної шкіри. Захищають кисті рук від ударів та травмувань у сталеву решітку шолома Men gane. Особливість рукавичок куробу полягає в тому, що вони дозволяють робити захвати кінцівок суперника для кидкової техніки та больових контролів. Рукавиці добре і м’яко гнуться, мають пластичну форму. На відміну від боксерських рукавичок, дозволяють вести боротьбу та завдавати ударів відкритим боком;

    • Гелеві бинти. «Ken sapota Nippon kempo» (яп. 拳サポーター日本拳法). Посилює захист кулака від травмування. Часто під бинти для поглинання поту від рук одягають найпростіші нитяні будівельні рукавички. Застосовують і кемпо спрей для рук та ніг, як профілактику від грибка на руках та нігтях, інших шкіряних хвороб
    • Захисний жилет зі шнурками «Nipponkenpo do himotsuki» (яп.日本拳法 胴 紐付き) та внутрішньою підкладкою «Douate». Одягається зверху куртки «uwagi», служить як захист від травм корпусу, грудей і внутрішніх органів, так і задля напрацювання ударної техніки (принцип рухомої мішені).
  • Захисний шолом «Nippon kempo Men» (яп. 日本拳法面) зі сталевими ґратами «mengane» 8 мм. Внутрішня прошивальна стьобана частина із закриттям потиличної області та шкіряними петлями для шнурків «himo». Служить для захисту обличчя, вушних раковин та скроневої області, тім’яної та потиличної частини голови від струсу, та захисту горла від ударів. Він має виняткову міцність і здатний витримати потужні та нокаутуючі безперервні удари під час ведення поєдинку та спарингу. Сама решітка виконує роль захисного каркаса, який повністю захищає голову учня від будь-яких ударів, здавлювань і т.д. «tenugui» (яп. 手拭い);

    Захисний шолом
    Захисний шолом Мен для занять Ніппон Кемпо
  • Боксерська капа. Одягається тільки в тому випадку, якщо тренування проводиться без шолома. Під шолом її не одягають. По-перше, важко дихати, по-друге, будь-які технічні дії в Ніппон кемпо проводять з повною концентрацією «Kiai» (яп. 気合) и гучним криком, спрямованим на суперника «hassei» (яп.発声).
Догляд за захисним екіпіруванням
Без правильного догляду, екіпірування, яке б воно якісне не було, зношується і стає непридатним для використання.
Перше, ніколи не періть екіпірування та рукавички, крім текстильних елементів «do gi». Доги періть за температурі не більше 30-40 °С;
Друге, стежте за рукавичками куробу. Одягайте під рукавички найпростіші будівельні рукавички, які добре вбирають піт. Їх треба прати також. Якщо з'явився неприємний запах, просушіть рукавички, засунувши в них газету, або використовуйте спеціальні недорогі сушарки для взуття.
Третє, бруд зовні шкіряних виробів прибирають звичайною ганчіркою, змоченою водою з милом, але не гуталіном. Можна використовувати спеціальну фарбу для шкіри, якщо шкіряні вироби витерлися та втратили зовнішній вигляд.

Захисне екіпірування – запорука вашого здоров’я

Від якісного та добре підібраного спорядження залежить багато чого: і комфорт на заняттях, і перемога на змаганнях. Захисне екіпірування дозволяє зручно та безпечно тренуватися та отримувати необхідні знання та навички, не пропускати заняття через травми. Заняття рукопашним боєм мають додавати здоров’я, а не забирати його. І в цьому нам допомагає захисне екіпірування.

При копировании материала просим ссылаться на источник https://nipponkempo.com.ua/uk/article/zahysne-ekipiruvannya-dlya-rukopashnogo-boyu/. Правила публикации здесь. В противном случае, мы обязательно выявим плагиат и будем обращаться в DMCA Google.